17 Filme emoționante perfecte pentru o seară de iarnă

0
4966
filme emotionante top

Am ales pentru voi 15 filme care vă vor mișca și impresiona prin căldura, delicatețea și bunătatea personajelor, dar nu numai. Vă veți regăsi în unele din situațiile de viață pe care le descriu, în timp ce alte personaje traversează situații ieșite din comun. Toate sunt filme emoționante, cu speranță și optimism, care sperăm să-ți facă Sărbătorile mai profunde și mai frumoase. Sunt filme emoționante din 2020 și din ultimii ani, dar și câteva mai vechi sau clasice pe care îți recomandăm să nu le ratezi dacă nu le-ai văzut deja.

De notat că sunt filme emoționante, nu siropoase 🙂 dacă vă făceați griji în acest sens 🙂

1. The Call of The Wild (2020)

Call-of-the-Wild filme noi 2020E un film nou de aventură, în care joacă cel mai cunoscut actor al filmelor de aventură: Harrison Ford. Ce-i drept, nu mai e chiar la prima tinerețe, și nici la a doua :), dar The Call of The Wild merită văzut pentru senzația de libertate, pentru spiritul de aventură și pentru umanitatea și empatia lui. E un film destul de convențional (e de fapt o adaptare după un roman de Jack London), dar dincolo de asta singurul lui minus semnificativ este faptul că exagerează cu imaginile create pe calculator, inclusiv cu cele ale personajului principal, câinele Buck.

Buck e un St Bernard imens, cu suflet mare, super blând, care trăiește cu stăpânii lui undeva în California. Doar că într-o noapte este răpit de hoți fără scrupule care îl vând pentru profit. Așa că Buck ajunge să tragă la sania unui poștaș din Canada, într-o regiune super îndepărtată, sălbatică și friguroasă. Așa începe aventura lui Buck, care se va intersecta la un moment dat cu destinul lui John Thornton (Harrison Ford).

 

2. Forma apei / The Shape of Water (2017)

the_shape_of_water_filme de oscarO poveste de dragoste în stilul Frumoasa și Bestia, The Shape of Water este una dintre acele filme emoționante care rămân cu tine pentru mult timp. Poate nu l-ai văzut pentru că nu te atrag în mod special filmele de fantezie sau poate pentru că în ultimul timp regizorul Guillermo de Torro nu prea te-a convins. Oricum ar fi, nu lăsa totuși să-ți scape această bijuterie magică, dă-i o șansă.

Ea este mută și are un job minuscul într-un centru de cercetare. El este o creatură umanoidă amfibie, adusă de undeva din Amazon pentru a fi cercetată aici. Oricât de improbabil ar fi, cei doi găsesc ca punct comun de explorat fix ceea ce cei mai mulți dintre noi credem că e tipic uman: gesturi de tandrețe și bunătate, delicatețe, atenția la nevoile celuilalt, empatie.  Ea, de multe ori invizibilă pentru ceilalți oameni, e văzută în tot ce are ea mai frumos chiar de această “creatură”, iar ea vede dincolo de aparențele fizicului lui înspăimântător sensibilitatea și nevoia de ocrotire.

The Shape of Water a câștigat mai multe premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film și cea mai bună regie.

 

3. Everybody knows (2018)

everybody knows filme buneÎn orice film bun în care joacă Penelope Cruz te aștepți să fie multă emoție, umanitate, profunzime. Și dacă în film joacă și Javier Bardem, sunt șanse mari să vorbim de un film bun 🙂 Everybody knows nu face excepție.

Aceștia joacă doi foşti iubiţi ce se revăd în timpul unei nunţi dintr-o aşezare spaniolă aparent idilică. E plină cu străduţe înguste şi de case vechi, înconjurată de vii şi inundată de soare. Așa că îţi vine să o treci pe harta viitoarelor destinaţii de vacanță. (Noi chiar am căutat-o pe hartă :)) ) Până la declanşarea dramei, filmul e dominat de voie bună, revederi emoţionante cu foști prieteni şi o fiesta ca la ea acasă.

Înainte de scena care determină succesiunea alertă a evenimentelor, începi să bănuieşti deja că te aşteaptă o dramă. Laura (Penelope Cruz) se reîntoarce în ţinutul natal pentru a participa la nunta surorii ei. Iar Paco (Javier Bardem) e marea ei iubire din adolescenţă. La început se privesc asemenea unor buni prieteni care încă mai ţin unul la celălalt, dar care au înţeles că fiecare şi-a ales un alt drum. Până când un eveniment neaşteptat scoate la suprafaţă un secret ce le bulversează existenţele (şi nu numai lor).

Telenovelă sau capodoperă? 🙂

Părerile despre filmul lui Asghar Farhadi, un răsfăţat al festivalului de la Cannes, dar şi al Oscarurilor, împart spectatorii în două tabere. Într-o tabără sunt cei ce i-au contestat succesul şi care îl compară mai degrabă cu o telenovelă mai stilată. Cealaltă tabără îi laudă calităţile vizuale (care transformă însorita Spanie viticolă într-o poezie tulburătoare), jocul actorilor și de mesajul uman transmis de problemele familiei din film. Și mai ales laudă capacitatea regizorului iranian de a empatiza cu o cultură foarte diferită. Citește toată recenzia.

4. Dragostea în vremea holerei (2007) – iubirea învinge orice obstacol


love_in_the_time_of_cholera_012Love in The Time of Cholera este razbunarea poetica a tuturor povestilor de dragoste neimplinita in film sau in realitate. Pentru ca intr-un final oarecum improbabil, cele două personaje principale vor încerca să își trăiască dragostea.

Este o poveste à la Romeo si Julieta. Florentino Ariza (jucat de complicatul și atrăgătorul Javier Bardem) se îndrăgostește în adolescență de Fermina, dar parintii acesteia ii despart. Peste ani, Fermina se casatoreste cu un medic, barbat rational si pragmatic, dar fara imaginatie. In acest timp, Florentino o asteapta iubind multe alte femei, aplicand o metafizica a iubirii dezvoltata de mintea lui poetica. La moartea sotului Ferminei, Florentino, decrepit si albit, o recastiga pe Fermina si traiesc impreuna momente de gratie care pareau imposibile. Iubirea ideala…

Dragostea in vremea holerei (în regia lui Mike Newell) este ecranizarea unui roman cunoscut, semnat de Gabriel Garcia Marquez. E un film drama extrem de frumos și emoționant datorita povestii si a actorilor, dar si a citatelor foarte romantice din carte presărate în film.

5. The Ballad of Buster Scruggs (2018)

The Ballad of Buster Scruggs cele mai bune filme netflixE un film western din 2018, care dezvoltă mai multe povești în șase fragmente separate, de tip antologie. Frații Coen, doi dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood (alături de Tarantino și Woody Allen), au renunțat la marele ecran și au semnat un film pentru Netflix, liderul serviciilor de divertisment online. Și le-a ieșit o dramă extraordinar de bine făcută, pe care o poți vedea toată odată sau în seri diferite, pe bucăți.

Filmul e un western cu șase povești diferite care te vor amuza, pune pe gânduri și te vor surprinde plăcut. Deși sunt niște povești simple, geniul Fraților Coen în a spune o poveste cu tâlc este inegalabilă în cinematografia actuală. Eficiența cu care creează atmosfera, personajele, leagă ițele poveștii și livrează umor, dramă, empatie și multe alte emoții nu este egalată de niciun alt regizor. După umila noastră părere. Cel puțin când vorbim de regizorii de la Hollywood. Cu siguranță The Ballad of Buster Scruggs este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2018. De altfel National Board of Review, o organizație din State care selectează filmele cele mai bune, l-a inclus printre cele mai bune filme din 2018.

6. Imposibila ușurătate a ființei (1988)

the-unbearable-lightness-of-being-filme emotionante

Un film emoționant prin excelență, Imposibila ușurătate a ființei e un film de dragoste dar mai ales e un film despre viața lui Tomas și a soției lui. Tomas, un intelectual doctor, mare iubitor de femei, jucat de Daniel Day Lewis, cunoaste o tanara jucausa, naiva, sensibila – Tereza (Juliette Binoche). Cei doi ajung sa se casatoreasca, dar Tomas nu renunta la aventurile cu alte femei, desi tandretea pentru sotie este din ce in ce mai profunda. Este o dragoste amară și dulce, tristă și fericită, în același timp.

E un film în regia lui Philip Kaufman, cunoscut și pentru alte două filme despre iubirile a alți doi intelectuali: Hemingway & Gellhorn și Henry & June. Primul are în centru figura lui Ernest Hemingway, iar al doilea pe Henry Miller.

The unbearable lightness of being este, ca multe alte filme emoționante reușite, ecranizarea unei cărți bune (romanul cu acelasi nume a lui Milan Kundera).

7. Y tu mama tambien (2001) – o iubire de-o vară care nu e ceea ce pare…


Y-Tu-Mama-TambienNouă ne-a fost greu să nu plângem urmărind acest film emoționant. În care dragostea se întâlnește la o răscruce. Una în care doi tineri au toată viața înainte și de abia descoperă iubirea. Iar ea e la finalul drumului. În care bucuria se întâlnește cu tristețea, în care visele se întâlnesc cu disperarea.

Y tu mama tambien / Și mama ta la fel! este un road movie combinat cu film de dragoste și despre maturizare. Doi adolescenți aflați în sex craze-ul tipic vârstei încearcă să seducă o femeie matură, cu care pleacă într-o călătorie spre mare. Între cei trei există de la bun început o tensiune sexuală ce trebuie descărcată într-un fel sau altul. În final, unul dintre băieți reușește să o seducă pe Luisa, în timp ce prietenul lui urmărește scena.

E un film despre mare și vacanță, plin de pulsațiile erotice ale verii. Dar Și mama ta la fel devine din ce în ce mai profund pe măsură ce înțelegem cu adevărat miza călătoriei Luisei la plajă și ocean. Și se transformă într-o dramă veritabilă.

8. Le Havre (2011)

le havre filme emotionanteFilmul Le Havre, aflat in selectia de la Cannes în 2011, este regizat de finlandezul Aki Kaurismaki, inrudit ca stil cu americanul Jim Jarmusch si continuator al traditiei lui Charlie Chaplin, Buster Keaton, Jacques Tati si Robert Bresson. Le Havre este un amestec pe care l-ai crede altfel imposibil: umor sec, basm, luciditate, nostalgie, sensibilitate si realism. Prin comparatie cu Intouchables, care s-a vrut tot o demonstratie de umanism fara sentimentalisme si care a bucurat mare parte din public, performanta lui Kaurismaki din Le Havre a trecut neobservata, tocmai probabil datorită delicatetei demonstratiei, ramanand placerea doar a catorva.

Povestea este simpla: Marcel din orasul Le Havre, traind din putinul obtinut din lustruitul pantofilor trecatorilor, incearca sa reuneasca un copil imigrant din Africa cu mama lui. In acest timp, sotia lui Marcel este foarte bolnava si se lupta pentru supravietuire. Dincolo de poveste, important este cum e spusa, cu umor si finete.

Lumea lui Le Havre este trista si modesta, dar traieste fara resentimente (de clasa sau de alt fel). Traieste dupa reguli societale mai vechi, unde se vorbeste putin despre emotii si sentimente, pentru ca oamenii isi cunosc locul si isi ghideaza alegerile dupa principiul datoriei si al sacrificiului. Nu e loc de psihanaliza si sofisticari burgheze.

Vezi trailerul Le Havre si recenzia.

9. Biutiful

Inainte de a se aventura pe tărâmul comediei cu Birdman, Alejandro Gonzales Inarritu s-a lăsat tentat de povestea lui Uxbal (Javier Bardem), un bărbat care ştie că va muri în curând. Diagnosticat cu cancer, Uxbal încearcă să-şi pună viaţa în ordine şi să construiască un cămin pentru cei doi copii. Viaţa îi pune piedici la tot pasul, Marambra fosta sa soţie, narcomană, îl dezamăgeşte la finalul unei zi aproape perfecte, micile sale afaceri cu mafia chinezească eşuează lamentabil, iar moartea îl găseşte singur. Totuşi, filmul se numeşte Biutiful şi asta pentru că deşi înfrânt de boală, Uxbal câştigă totuşi micile momente de fericire şi speranţă.

10. The Virgin Suicides


Am fi inclus în această Lost in translation, dar am decis în ultimul moment să alegem un alt film al Sofiei Coppola. Una dintre regizoarele americane cele mai celebrale, dar și cele mai emoționante prin modul autentic în care surprinde universul feminin.

Primul lung-metraj al Sofiei Coppola (Lost in Translation, Marie Antoinette), The Virgin Suicides este din primul moment o experiență voyeuristică: filmul este narat de grupul de băieți fascinați de misterul surorilor Lisbon. Fiecare dintre ei are câte o experiență mai mult sau mai puțin directă cu cele 5 adolescente neînțelese. Unul dintre ei le scotocește prin nimicurile din baie, dar cel mai des băieții se întâlnesc pentru a discuta jurnalul Ceciliei, prima dintre fete care se sinucide.

Prin intermediul jurnalului înțeleg lumea visătoare a acestora, claritatea cu care ele îi percep pe băieți, dar și sentimentul de îngrădire și nesiguranță al adolescentelor. De fapt, grupul de adolescenți se afundă și mai mult în fascinația misterului fetelor, a ceea ce simt, gândesc, speră ele, prin acest portal în lumea lor – jurnalul. Filmul este, ca orice film al Sofiei, unul despre adolescență și maturizare, iar atmosfera lui și decența voyeurismului adolescenților care studiază copleșiți de realitate cazul fetelor nu au cum să nu te vrăjească și emoționeze.

 

11. Closer (2004) – dragostea într-un triunghi amoros

closer filme emotionanteIntrat parcă într-un con de umbră nemeritat, Closer e unul dintre cele mai profunde și emoționante filme de dragoste, un film care taie adânc în complexitatea relațiilor de iubire și nu oferă o poveste previzibilă de dragoste. Lacrimile rostogolite pe obrazul lui Natalie Portman vor rămâne cu tine și după ce se va încheia filmul.

Closer are în centru mai multe povești de dragoste. În timp ce Dan (Jude Law) și Alice (Natalie Portman) se zbat să reziste în relația lor amoroasă, Anna (Julia Roberts) și Larry (Clive Owen) trec printr-o despărțire urâtă, după ce ea îi dezvăluie acestuia că a avut o relație extraconjugală. Îl poți vedea pe HBO Go.

12. Okja (2017)

Okja-cele mai bune filme netflixȘtiți deja probabil, premiul Oscar pentru cel mai bun film în acest an a fost câștigat de un film coreean, Parasite. Pare de-a dreptul ireal, dar nu vă gândiți că membrii Academiei Americane de Film au văzut un film coreean atât de bun încât nu au putut să nu îi dea premiul, pur și simplu. Nu. Regizorul Parasite, pe numele lui Bong Joon Ho, era deja bine cunoscut la Hollywood și în State, de unde și aplecarea Academiei pentru producția lui.

Una dintre filmele lui realizate în Statele Unite este chiar o producție Netflix din 2017, probabil cel mai bun film Netflix din acel an. Okja e o dramă emoționantă, care pune pe tapet probleme etice despre exploatarea animalelor. Un porc modificat genetic ajunge să fie crescut de o fetiță, undeva departe de lumea dezlănțuită. Doar că firma care l-a produs îl vrea înapoi, după ce ajunge la maturitate. Urmează o întreagă aventură a fetiței, în încercarea de a-l salva. Okja va rămâne probabil în istoria filmului ca E.T. – Extraterestrul noii generații. Așa cum pentru unii dintre noi filmul lui Steven Spielberg, E.T., a fost unul dintre filmele definitorii ale adolescenței noastre, Okja va fi pentru noua generație. Dar nu e un film pentru adolescenți, te va fascina indiferent de vârstă.

13. Au hasard Balthazar (1966)

au-hasard-balthazar filme emotionanteAu hasard Balthazar e poate unul dintre cele mai emoționante filme făcute vreodată. Poate pentru că e vorba despre inocența unui animal de multe ori abuzat… Poate pentru că e un film nejucat de actori profesioniși. Câștigă astfel un realism care pur și simplu te dă peste cap și te obligă să trăiești emoții intense.

Balthazar e un măgar, care trece prin mâinile multor oameni de-a lungul vieții, unii mai blânzi și buni, alții răi sau disperați. În felul ăsta experimentează umanitatea în ceea ce are ea mai bun dar și mai rău. Așa cum spunea regizorul Jean Luc Godard, veți fi complet uimiți de acest film, pentru că surprinde esența lumii în doar o oră și jumătate. Au hasard Balthazar, un film clasic al marelui regizor francez, Robert Bresson, e recunoscut ca unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată.
14. Papi Chulo (2018)

papi chulo filme 2018Este una dintre cele mai fresh, emoționante și simpatice comedii pe care le-am văzut în ultimii ani. Și s-ar putea descrie ca o comedie de diferențe culturale.

Sean e un american tânăr, finuț, cu ochi albaștri. Și homosexual. Ernesto e un mexican de 55 de ani, cu vreo 5 copii, tată de familie care a muncit toată viața. Acum lucrează cu ziua în suburbiile Los Angelesului. Tinerelul are o cădere nervoasă la TV, în timpul ce prezintă vremii. 🙂 Ca urmare, postul TV îl pune să-și ia liber ca să-și revină. În lipsă de alte ocupații, Sean îl angajează cu ziua pe Ernesto pentru a-i vopsi terasa. Urmează niște neînțelegeri la care noi am râs cu gura până la urechi. Sperăm să vă placă și vouă. Dar, atenție, nu e o comedie dinamică și comercială, și aveți nevoie de puțină răbdare cu ea la început.

15. Sophie’s Choice / Alegerea Sofiei (1982)

sophies-choice filme de oscarDacă simți că treci prin momente greu de depășit, că parcă totul e un pic prea mult pentru tine în aceste clipe, caută și vezi Sophie’s Choice.

Sophie’s Choice e unul dintre cele mai emoționante filme pe care le vei vedea vreodată. Trist, dar în același timp plin de speranță, Alegerea Sofiei te va împrieteni cu trei personaje ce trăiesc în New York, dar fiecare a venit aici cu un bagaj complicat. În mod special Sophie, jucată de Meryl Streep, care a și luat Oscarul pentru cea mai bună actriță pentru acest rol.

Sophie este o supraviețuitoare a Holocaustului care încearcă să-și refacă viața. Dar va putea oare, după toate ororirile pe care le-a trăit? Procesul ei de refacere e susținut de doi bărbați. Unul e iubitul ei, un tip cultivat și plin de viață, dar extrem de coleric. Și de un tinerel venit din Sud, care încearcă să devină scriitor deși nu are niciun fel de experiență de viață.

16. Chemical Hearts (2020)

chemical hearts filme de dragoste noi

Lansat în August 2020 de Amazon Studios, Chemical Hearts e o poveste de dragoste care se întâmplă pe fondul confuziilor și căutărilor adolescenței, dar și a unei traume pe care ea a suferit-o de curând. Cei doi sunt liceeni în ultimul an, se cunosc de curând și încep să se apropie încet-încet, descoperind unul celuilalt sensibilități, emoții, zone din suflet foarte delicate sau unele deja calcificate, din cauza durerii resimțite de pierderea unei ființe iubite.

Într-un univers nu prea bogat cu filme de dragoste noi în 2020, Chemical Hearts e binevenit. Nu e o capodoperă, dar nu e niciun film de duzină. Așa că te va face să te gândești la dragoste, la prima ta dragoste, te va emoționa și te va face să visezi la noi emoții romantice.

17. The two popes / Cei doi papi (2019)


The-Two-Popes - filme 2019 onlineAtunci când acțiunea filmului e inspirată din fapte reale câștigă mai multă greutate în ochii noștri.

Filmul The Two Popes, produs de Netflix în 2019, este un film biografic despre prietenia ultimilor doi papi. Dar producția e mult mai mult de atât, e vorba despre greșelile pe care toți le facem în viață și despre cum putem să le acceptăm ca apoi să le depășim. The Two Popes e un film emoționant și înțelept, dar în același timp simpatic și haios, fără aere didactice, care ne arată cât de important e să ne acceptăm pentru a putea progresa, a ne lărgi orizonturile și a trăi o viață împlinită.

Papa Benedict și Papa Francisc au idei foarte diferite despre ce înseamnă o viață merituoasă, trăită conform virtuților creștine. Benedict e foarte conservator, Francisc e foarte uman și săritor. În ciuda diferențelor de viziune cei doi ajung să fie prieteni.

E o dramă biografică, dar care te va prinde chiar și dacă nu ești interesat de catolicism. Pentru că dincolo de cele două figuri, filmul vorbește despre alegerile pe care le face fiecare dintre noi în viață și încărcătura morală pe care o are fiecare opțiune. În plus, jocul celor doi actori în rolurile principale este excepțional. Anthony Hopkins face unul dintre cele mai bune roluri ale lui din ultimii 20 de ani.

Bineînțeles, îl poți vedea oricând pe Netflix.

Acestea sunt câteva filme emoționante care nouă ne-au lăsat o impresie foarte puternică. Lista poate merge la nesfârșit, pentru că, nu-i așa, filmele reușite emoționează, ne tulbură, ne schimbă.

Citește și

TOP 10 Filme biografice cu personaje și povești incredibile

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here