21 de filme cu gangsteri, filme cu jafuri și hoți de neratat

0
3130
top filme cu gangsteri

De ce filme cu gangsteri, jafuri și hoți? 🙂 Trebuie să recunoaștem că tipul acesta de filme exercită o atracție pentru majoritatea dintre noi, poate pentru că ne arată o fațetă a vieții la care nu avem acces. Iar regizorii nu au evitat deloc genul, ba din contră, sunt foarte multe filme cu gangsteri și jafuri extraordinare, începând cu clasicele lui Francis Ford Coppola – Nașul și Scorsese – Goodfellas până la filme super noi, din 2021.

1. No Sudden Move (2021) – îl găsești pe HBO Max

No Sudden Move

Ce ziceți de un film cu gangsteri care e mult mai mult de atât? E un thriller deștept, care te va provoca să pui cap la cap toate ițele poveștii și care în mod constant reușește să schimbe raportul de putere între personaje și să le pună în situații limită. Da, No Sudden Move reușește toate aceste lucruri, în mod special datorită regizorului Steven Soderbergh, care are deja la centură mai multe filme cu jafuri memorabile, printre care să nu uităm seria Ocean’s (Ocean’s Eleven). Soderbergh spune povestea cu atât de mult focus (plus originalitatea imaginii), încât te ține și pe tine bine prins în ițele poveștii. Nu intru în detalii legate de subiect, pentru a nu face spoiler. Dar puteți descoperi singuri povestea pe HBO Max.

2. Nobody / Erou de serviciu – filmul de acțiune al anului 2021

nobody top filme 2021Filmele de acțiune par să fie un sub-gen pe moarte. Dar Nobody e unul din acele filme care îți dau speranțe că încă poți vedea un film de acțiune bun. Nobody nu pleacă de la o premisă neexplorată în filmele de acțiune (un tată de familie cu un trecut secret violent). Dar atenția cu care își construiește scenele, mai ales cele de acțiune, plus actorul Bob Odenkirk care n-are nici față și nici mușchi “de Sylvester Stallone”, dar joacă cu atât mai credibil rolul, fac din Nobody un film care te umple de adrenalină și care te distrează pe cinste. În plus, nu-i lipsește nici umorul. 😉

Thrillerul de acțiune Nobody, cu actorul principal din Better Call Saul, Bob Odenkirk în rolul principal spune povestea unui personaj complex care salvează victime din mâinile gangsterilor din mafia rusă, ceea ce îl va pune pe lista neagră a unui om foarte periculos. Un bărbat de casă și tată de familie se dezlănțuie după ani de represiune a propriilor porniri de a face dreptate.

Vezi trailerul Nobody.

3. Ferry (2021) – îl găsești pe Netflix

ferry filme netflix noi_E un film Netflix apărut inițial în luna mai 2021, dar noi l-am descoperit ceva mai târziu. Dacă nu l-ai văzut încă, poate pentru că e o producție europeană (belgiano-olandeză), fără nume mari în distribuție, noi îți recomandăm să îi dai o șansă. Este un film cu gangsteri de acțiune foarte simpatic. Are nu doar suspans, ci și umor, actori super buni și imagine de nota zece. Toate elementele filmului funcționează excelent între ele, așa că nu îl ocoli dacă vrei a fun night în fața televizorului cu niște gangsteri originali. 🙂

7. Kate (2021) – thriller cu mafia japoneză

Kate filme netflix noiE un film cu gangsteri cu o supra-femeie în rolul principal în genul Atomic Bomb, dar ceva mai slab. Actrița principală, însă, Mary Elizabeth Winstead face o treabă excelentă. Așa că rezultă un film de acțiune care merită văzut seara după serviciu 🙂 Kate e asasin plătit, al cărei șef, interpretat de Woody Harrelson, îi încredințează misiunea uciderii unui șef al yakuza, mafia japoneză. Inutil de adăugat, acțiunea acestui film Netflix se desfășoară în Japonia 😉

4. Lock, Stock, and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi și focuri de armă – îl găsești pe Netflix

Lock-Stock cele mai bune filme netflixLock, Stock … este o comedie britanică în care niște hoți dau nas în nas cu mafia britanică, pe care nu trebuie s-o ratezi pe Netflix. E super antrenantă, simpatică, originală, jucată excepțional și cu o muzică de nota 10. Dacă îți place Tarantino sunt șanse mari să-ți placă și această comedie semnată de Guy Ritchie. Ritchie a semnat mai multe filme după Lock, Stock (The man from U.N.C.L.E, Sherlock Holmes, Snatch), dar din perspectiva noastră acesta rămâne cel mai bun film al lui.

11. Once Upon a Time in America – îl găsești pe Netflix

In filmul lui Sergio Leone, cu Robert de Niro, muzica lui Ennio Morricone te poartă înapoi în New York-ul anilor ’20 când patru băieţi, Patrick “Patsy” Goldberg , Philip “Cockeye” Stein, Max Bercovic şi David “Noodles” Aaronson încearcă să transforme visul american în realitate încălcând toate regulile. Once Upon a Time in America este un film cu gangsteri infuzat de nostalgie, graţie pendulării între trei perioade distincte: anii ’20, ’30 şi sfârşitul anilor ’60, când Noodles revine la New York şi asistă la dezgroparea vechilor săi prieteni.

6. The world is yours (2018)

the world is yours comedii netflixVreți să vedeți un super film cu gangsteri, dar și să râdeți pe săturate? Avem soluția: comedia Netflix The World is Yours (Le monde est à toi). E un film franțuzesc, cu Vincent Cassel, Isabelle Adjani și un actor nou, Karim Leklou, în rolurile principale.

Un mic dealer de droguri iese din închisoare cu planuri mari, doar ca să afle că maică-sa (Isabelle Adjani) i-a făcut praf economiile cu care voia să își extindă afacerea. Așa că plănuiește un jaf pentru a face rost de bani. Doar că niciodată planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg… Reiese așadar un haos absurd și haios nu în mică parte datorat oamenilor apropiați personajului principal.

8. The Irishman (2019)


The-Irishman-filme inspirate din fapte realeE un film cu gangsteri Netflix inspirat din fapte reale, regizat și produs de nimeni altul decât Martin Scorsese. Ca mai toate celelalte filme cu gangsteri și jafuri din top, și acesta se bazează pe o carte de non-ficțiune – I heard you paint houses, de Charles Brandt. De ce se numește cartea Am auzit că văruiești case? Pentru că acesta era codul mafiot pentru ucigași plătiți. Expresia face referire la faptul că în momentul asasinării sângele victimei murdărește pereții casei… Cartea a fost scrisă de un fost procuror și investigator căruia ucigașul Mafiei, Frank Sheeran, se pare că i s-a confesat în privința asasinării liderului unuia dintre cele mai puternice sindicate din State, Jimmy Hoffa.

Urmând firul poveștii, The Irishman urmărește activitatea lui Frank Sheeran și cum ajunge acesta să lucreze pentru Mafie în anii ’50, devine apoi bodyguardul lui Jimmy Hoffa, ca în 1975 Mafia să îi ordone să îl execute pe Hoffa. În ciuda relației foarte apropiate cu Hoffa, Frank Sheeran duce la îndeplinire acțiunea… Filmul e interesant, jucat de actori de primă mână, de la Robert De Niro care interpretează rolul principal, la Al Pacino și mulți-mulți alții. Singurul păcat al filmului e lungimea lui… Scorsese nu se grăbește deloc, poate și pentru că s-a gândit că pe Netflix avem suficient timp să ne delectăm cu The Irishman. 😀

9. Eastern promises / Lorzii crimei (2007) – mafia rusească din Londra

Eastern+Promises filme cu gangsteriDacă în anii ’70 și ’80 Hollywood-ul s-a concentrat pe gangsterii din mafia italienească din State, după deschiderea Cortinei de Fier mafia rusească a prins avânt. Filmul David Cronenberg Lorzii crimei prezintă fără menajamente duritatea și cruzimea dusă la extrem a gangsterilor ruși. O tânără obligată să se prostitueze moare dând naștere unui copilaș, iar moașa (Naomi Watts) merge pe firul jurnalul tineri, descoperind adevăruri îngrozitoare despre viața tinerei.

Eastern promises e un amestec de duritate și gingășie cum rar vezi în filme, datorită în principal lui Naomi Watts și mafiotul rus jucat de Viggo Mortensen, care e un fel de vânător pus de Vrăjitoarea cea rea să o ducă pe Albă-ca-Zăpadă în pădure unde s-o omoare, doar că pe el nu-l lasă inima. Vă recomandăm să nu ratați acest film cu gangsteri, e unul dintre preferatele noastre.

5. I care a lot (2021) – film original Netflix

i care a lot comedii netflix noi

E un thriller comedic Netflix, cu Rosamund Pike și Diane Wiest în rolurile principale. Rosamund Pike o joacă pe Marla Grayson, o hoață pe care nu poți decât s-o disprețuiești pentru modul în care se folosește de bătrâni pentru banii lor. Dar pe care, în același timp, îți place să o urmărești, pentru că e fun. E distractivă în nebunia ei de a se pune cu un mare traficant de droguri, atunci când o internează într-un azil pe mama acestuia.

Rosamund Pike face un rol de zile mari, câștigând de altfel Globul de Aur pentru performanța ei din acest film. Cu siguranță, dacă ar fi fost o actriță mai slabă distribuită în rol, filmul nu ar fi funcționat. Dacă vreți să vedeți care a fost abordarea ei din spatele acestui rol, vă recomandăm să citiți articolul despre I care a lot din Los Angeles Times.

10. Gangs of New York


Cu zgârie-norii săi din sticlă, bulevardele largi şi imensul parc din centrul oraşului, este uşor să uiţi că New York a fost cândva un port la Atlantic ca toate celelalte, poate doar cu mai multi gangsteri purtători de joben pe metrul pătrat decât majoritatea. Filmul lui Martin Scorsese cu Leonardo di Caprio, Daniel-Day Lewis şi Cameron Diaz, ne pune faţă în faţă cu un oraş lipsit de cele mai celebre repere ale sale: Statuia Libertăţii, Empire State Building, Brooklyn Bridge, unde singurul lucru tipic newyorkez este atitudinea bătăioasă a locuitorilor. Vezi trailerul Gangs of New York.

12. Ichi The Killer

Ichi The Killer este un film în genul celor cu supereroi, numai că supereroul regizorului japonez Takashi Miike iese din absolut toate tiparele, fiind manipulat de un gangster din yakuza, mafia japoneză, pentru a ucide. Cu un profil psihologic foarte întunecat, Ichi este un voyeur par excellence. În prima scenă a filmului chiar, acesta, îmbrăcat într-un costum de latex negru, urmărește o scenă de un sadomasochism extrem. Un bărbat își snopește în bătaie prietena și apoi întreține raporturi sexuale cu ea. La finalul scenei, Ichi, aflat dincolo de fereastra apartamentului, se satisface sexual urmărind acțiunea, dar intervine pentru a o salva pe femeie.

Totul se leagă în mintea lui Ichi de amintirea din adolescență în care fata care îi lua apărarea în fața celor care îl batjocoreau este violată. În loc să o salveze, Ichi urmărește scena cu dorința de a lua și el parte la viol. Scenariul primei crime se repetă de mai multe ori. Fața nevinovată a lui Ichi ascunde de fapt un criminal care despică oameni fără menajamente, taie fețele personajelor ca și cum ar decoji o banană, secționează picioare și jugulare etc. Pentru cineva care vede de obicei filme de acțiune/thrillere/filme horror americane, s-ar putea ca modul extrem și creativ în care Takashi Miike își saturează cu scene de violență neașteptată filmul îl poate face imposibil de urmărit. Dar Ichi The Killer este mai mult decât gore/violență grafică și merită experimentat.

13. The Infiltrator (2016) – îl găsești pe Netflix

the infiltrator program filme la tv_Un film cu gangsteri biografic despre mafia columbiană, cu Bryan Cranston (Breaking Bad) și Diane Kruger în rolurile principale. Dacă nu l-ai văzut, ți-l recomandăm pentru scenariu, jocul actoricesc și suspans. E un film entertaining în adevăratul sens al cuvântului. Cranston joacă rolul unui agent infiltrat în cartelurile columbiene care aduc droguri în State și care vrea să ajungă cât mai aproape de Pablo Escobar.

14. Reservoir Dogs


reservoir dogs filme cu jafuriEste filmul de debut al lui Quentin Tarantino, devenit cunoscut mai ales după succesul lui Pulp Fiction. Dar pentru unii cinefili Reservoir Dogs este preferatul dintre cele două și chiar dintre toate creațiile lui Tarantino.

Reservoir Dogs e un film cu hoți, dar nu orice hoți, ci hoți de diamante. Doar că jaful lor de zile mari merge foarte prost. În schimb conversațiile și interacțiunile dintre ei sunt surse infinite de pulp fun. Să vezi gangsteri cum discută despre interesul social nu poate fi decât o sursă de umor. Intrată în istoria cinematografică, discuția lor despre a da sau a nu da bacșiș chelnerilor e absolut spumoasă. 🙂 Poți vedea scena despre bacșiș din Reservoir Dogs aici.

15. Bandits (2001)

bandits 2001 filme comedieE genul de film cu hoți care o să placă cu siguranță și doamnelor, pentru că include o intrigă romantică. De tipa foarte feminină se îndrăgostesc ambele personaje masculine principale. Personajul lui Bruce Willis și partenerul lui de răutăți se-ndrăgostesc de tipa pe care au răpit-o (interpretată de Cate Blanchett) și trebuie să o implice și pe ea în șirul lor de jafuri bancare. Pentru că nimeni nu știe exact ce-și dorește, din acest triunghi al dragostei se nasc multe răsturnări simpatice de situație.

16. Triple frontier / Tripla frontieră (2019) – îl poți vedea pe Netflix

triple frontier filme de acțiuneUn film cu hoți și gangsteri bine dozat și realist. În rolurile principale joacă Ben Affleck, Oscar Isaac și Garrett Hedlund. Cu o poveste închegată și personaje bine conturate, Triple frontier este încercarea unor foști luptători din Armata Americană de a-și reface bugetul personal. 🙂 Cum? Prin pedepsirea unui șef de cartel columbian și prăduirea acestuia. În general nu prea îți pasă de soarta celor care împușcă și descind în forță în filmele de acțiune. Aici, tocmai pentru că ai văzut mizele personale din viețile personajelor principale, filmul câștigă în suspans. Îl poți vedea pe Netflix.


17. Drive / Cursa (2011)

drive filme cu hotiUn alt film despre hoți, Drive incepe in forta cu fuga de la locul unui jaf. Scena este eleganta si foarte bine construita, tensionata exact atat cat trebuie parca de un acordor nu de piane, ci de adrenalina.

Personajul principal, interpretat de Ryan Gosling, este fara mila, dar nu de piatra. Nu este un psihopat imperturbabil ca Javier Bardem in No Country fo Old Men. Tocmai asta sperie si incanta, combinatia de raceala si sensibilitate. Vocea lui de fată, foarte mătăsoasă si delicată, contrastează cu forța lui brută care stă să se declanșeze în orice scenă. Ceea ce se si intampla dupa ce povestea depaseste o linie fină, fara cale de intoarcere.

Tot filmul exulta de coolness, are un stil si o eleganta cinematografica foarte bine lucrate. Drive este un film frumos. Pe alocuri exagereaza, mai ales in filmarea adulatorie a șoldurilor lui Ryan Gosling leganate in mers. Dar e un thriller care merita vazut, s-ar putea sa mai avem mult de asteptat pana la urmatorul film cu suspans de talia lui Drive. Vezi o scenă din thrillerul Drive.

18. To Catch a Thief

to catch a thief filme cu gangsteriTo Catch a Thief e o comedie clasică cu doi giganți ai Hollywood-ului de Aur în rolurile principale: Cary Grant și Grace Kelly. Așa că dacă vreți un film cu hoți eleganți, nu cu bătăi, sânge, haine ponosite etc, ci un film cu jafuri pe Coasta de Azur, cu muzică bună, haine superbe și bijuterii sclipitoare, atunci The Catch a Thief e alegerea perfectă. 🙂 Unde mai pui că e regizat de Alfred Hitchcock, maestrul suspansului și divertismentului cinematografic nedepășit încă…

19. Goodfellas (1990)

Goodfellas filme anii 90Să faci parte din crima organizată e un lucru grozav. Programul e flexibil, ești propriul tău șef, călătorești mult și întâlnești oameni interesanți. (citat din Woody Allen, din Take the Money and Run). Rostiți din citatul de mai sus o frază în serios și una ironic și intrați în mintea lui Henry Hill (Ray Liotta), un puști care își îndeplinește visul de a deveni un wise guy, un bazat, un mafioso și care ajunge să înțeleagă la un moment ce presupune cu adevărat mafia.


Goodfellas, filmul lui Martin Scorsese, îl urmărește așadar pe Henry timp de 30 de ani, de la primele momente în care fiul unui imigrant irlandez își dorește să devină mafiot (adică să își câștige mai deștept banii decât părinții săi) și să facă parte din gașca răufăcătorilor din cartierul lui, care își aveau sediul central la restaurantul de vizavi, până în momentul în care acesta ajunge să îi toarne și să intre sub programul de protecție al martorilor.

Vezi trailerul Goodfellas

20. Scarface (1983)

scarface al pacino filme

Scarface rămâne în istoria cinematografiei ca unul reprezentativ pentru genul de film cu gangsteri și imprimă mafioților faimosul tic al datului cu banul ca gest de intimidare. După clasicul semnat de regizorul Howard Hawks, cinematografia americană a oferit după aproape o jumătate de secol un alt „Scarface”, de data aceasta interpretat de Al Pacino.

Cu siguranță, Scarface nu e un film pentru toată lumea. De la lansarea lui în 1983, când a fost primit cu indignare de mulți critici, fiind blamat pentru violență și limbaj (care nu mai impresionează în mod special astăzi), filmul lui Brian De Palma a pornit un adevărat cult, alimentat în bună măsură de rapperii americani care s-au putut identifica cel mai ușor cu violențele armate “de stradă” petrecute în film între figuri și grupări de crimă organizată, pe fondul afacerilor cu droguri.

Filmul a fost criticat pentru ceea ce ai putea considera a fi o calitate –  reprezintă o “frescă” a anilor ’80, așa că vei fi nevoit să asimilezi muzica, îmbrăcămintea flashy, valurile de cocaină și atmosfera decadentă a acestui deceniu. Însă meritul principal al lui Scarface e că te pune în contact cu un personaj pe care nu trebuie să îl placi ca să te atragă.

Tony Montana e un criminal cubanez ajuns în America în anii ’80, cu ocazia valului de imigranți trimiși de Fidel Castro în America pentru a “curăța” societatea cubaneză. Din prima scenă în care autoritățile americane îl interoghează pe Tony la intrarea în State, Al Pacino te prinde cu interpretarea perfectă a unui om necioplit, dar vădit descurcăreț, ambițios și, cum vom vedea până la final, imposibil de intimidat.

Roger Ebert a reușit să capteze esența personajului în recenzia făcută filmului: a man who exists in order to gloriously be himself. Un om absolut lipsit de limitări autoimpuse, chiar dacă justificate (lipsa educației), care lucrează pe lângă orice neajunsuri pentru a ajunge acolo unde vrea. Tupeul și impulsivitatea sunt sursele succesului și vor fi, alături de exces, motivele decăderii sale. Tony își susține însă atitudinea prin fapte, iar în esență nu poți decât să i-o respecți, fie că o apreciezi într-o mică sau mai mare măsură.

21. The Godfather (trilogie)

Dacă nu ai văzut încă the Godfather, soarta, mai blândă decât Vito Corleone, îţi mai oferă o şansă să vezi cea mai unită şi totodată cea mai disfuncţională familie din istoria cinematografiei. În mod normal, Naşul ar fi trebuit să pară un one-man-show Marlon Brando, însă filmul lui Francis Ford Coppola este departe de a fi un film normal. Al Pacino, Robert de Niro, Robert Duvall reuşesc să-i ţină piept legendei hollywoodiene făcând din trilogia Naşul un film care se vede cu sufletul la gură, în care toate personajele evoluează treptat, şi nu întotdeauna în direcţia pe care ne-am fi dorit-o.

Acestea sunt câteva dintre filmele cu gangsteri, jafuri sau hoți care ne-au plăcut de-a lungul timpului. Sperăm că ați identificat câteva care vă interesează și nu le-ați văzut încă 😉

Vezi și

21 thrillere Netflix de văzut în 2022

21 Super filme de actiune si comedie de vazut

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here