Extremely Loud & Incredibly Close – nominalizat la Oscar dar de plastic 100%

0
994

Cu cinci zile inainte de ceremonia premiilor Oscar, am bifat ultimul film de pe lista nominalizarilor la categoria cel mai bun film: Extremely Loud & Incredibly Close. Filmul este regizat de Stephen Daldry, autorul lui The Hours si The Reader. In cazul asta trebuie sa fie un film bun, ai zice. Din pacate singurul lui merit este subiectul, pentru care Academia Americana de Film nu putea sa nu il nominalizeze, la fel ca si in cazul The Help (care trateaza rasismul).

Extremely Loud … este drama unui copil care si-a pierdut tatal in atentatele teroriste de la 11 septembrie 2011. Oskar incearca prin dezlegarea unui mister sa gaseasca sensul acestei pierderi si sa prelungeasca timpul afectiv petrecut cu tatal sau, inainte ca imaginea lui sa se atenueze. Tatal lui Oskar este interpretat de Tom Hanks, in timp ce mama este Sandra Bullock, amandoi facand roluri decente. Rolul lui Oskar este jucat cu siguranta, dar un pic prea agresiv, de Thomas Horn

Extremely Loud … este sentimental fara sa fie lacrimogen, dar nu reuseste sa fie un film relevant cinematografic. Aproape ca nu am nimic de spus in apararea lui, decat ca unul din roluri este jucat de suedezul Max Von Sidow, un actor pur si simplu mare (poate ti-l amintesti din filmele regizorului Ingmar Bergman, printre care The Seventh Seal si Wild Strawberries).

Din momentul in care apare Max Von Sidow, filmul castiga in candoare si in profunzime.  Intr-un rol in care nu vorbeste si ajuns la varsta de 82 de ani, Max Von Sidow reuseste sa transmita singur cat reusesc toti ceilalti actori la un loc.  De altfel a si fost nominalizat la Oscar pentru rolul din Extremely Loud…. Prin gesturi simple si expresiile minimale ale fetei, Max Von Sidow aduce personajului o aura perfecta de intelepciune, spargand artificialitatea filmului.

Da, filmul transmite din pacate artificialitate, ca si cum Stephen Daldry si-ar fi luat tema pentru acasa scenariul Extremely Loud…, fara sa simta cu adevarat ca asta si-ar dori sa regizeze. Asteptam un film veritabil data viitoare de la el, nu unul de plastic.

Filmul poate fi urmarit online pe site-urile specializate.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentSleeping Beauty
Următorul articolConstantin Brancusi – imagini si citate
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here