Blue Valentine

0
643

A trecut Sf. Valentin, vine Dragobetele, iar multi dintre noi sunt vehementi impotriva ambelor sarbatori. Dar sa nu fim prea duri, ambele sunt doar niste pretexte pentru dragoste, prin urmare nu merita sa le luam atat de in serios nici prin pozitii pro, nici contra. 

Totusi trebuie sa concedem si persoanelor care stramba din nas cand aud de Sf. Valentin sau Dragobete ca exista la cele doua sarbatori o ipoteza care merita sfidata: dragostea depaseste orice obstacol (in engleza suna mai bine, love conquers it all).

Este exact ipoteza dupa care nu merge filmul Blue Valentine. Dragostea, si nu vorbim de un sentiment fals, este imens influentat de conjunctura, e o alegere si, la un moment dat, va muri. Exceptiile sunt putine.

Dean (Ryan Gosling) este un tanar zugrav  casatorit cu Cindy (Michelle Williams), sora medicala. Au impreuna o fiica, Frankie. Dincolo de bucuria pe care le-o ofera Frankie, ceva este definitiv fracturat intre cei doi. Desi tineri, sunt incarcati de resentimente si bagaje afective negative pre- si post-casatorie. Dean nu are ambitii, pe cand Michelle isi doreste mai mult de la viitor. Filmul urmareste indepartarea unul de celalalt, racirea dialogului, in paralel cu flash-back-uri de la inceputul relatiei care explica post-factum alegerile  celor doi.

Filmul regizat de Derek Cianfrance (la al doilea lungmetraj dupa Brother Tied semnat in 1998) este retinut, la fel ca si actorii, ceea ce cred ca il face usor de urmarit, iar Ryan Gosling si Michelle Williams au o chimie actoriceasca reusita. Este un film trist, fara sa manifeste o disperare existentiala. Mai degraba este din categoria: "c'est la vie, trebuie sa film suficient de intelepti sa luam ca atare ceea ce primim".

Poate fi urmarit online.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here