Cazări la cramă – TOP 10 cazări la podgorii în România

0
41761
cazari la crame in Romania

Ce zici dacă ți-am propune să combini plimbările și vizitatul de locuri frumoase și liniștite din mijlocul naturii, departe de stresul zilnic, cu degustări de vin bun? Dacă răspunsul tău este da, vreau, atunci acest articol despre cazare la cramă sau turism oenologic, cum i se mai spune mai pretențios, este pentru tine. Pentru că suntem cu toții în căutare de experiențe noi și interesante, acest turism centrat în jurul vizitării de crame, a înțelegerii procesului de creare a vinului și, bineînțeles, în jurul degustărilor de vin și discuțiilor interesante lângă un pahar licoros poate fi o super alternativă de weekend sau de vacanță de sine stătătoare.

Înainte de a începe, o precizare, chiar dacă unele crame spun pe site că organizează degustări numai pentru grupuri mari, sunați! Noi am fost la toate cramele unde am degustat doar în doi și nu au fost probleme. Doar că trebuie întotdeauna programare prealabilă.

1. Cazare la Crama Avincis

avincis_dragasani_dobrusa_06 cazari la cramasursă foto nwradu.ro

Prima noastră experiență de cazare la cramă a fost în Podgoria Drăgășani, pe dealurile care străjuiesc valea Oltului, la Crama Avincis. Care rămâne una dintre cele mai frumoase cazări la cramă de care poți avea parte în România. Apartamentele și garsonierele în care vă puteți caza sunt construite deasupra cramei și vă oferă o priveliște incredibilă asupra văii. În plus, calitatea arhitecturală și gândirea minimalistă cu accent pe confort a cazării vă vor încânta cu siguranță. Fiecare cazare poartă numele unui vin al locului. Noi, de exemplu, am stat la Crâmpoșie Selecționată. 🙂

crama avincis negru de dragasani cazare 0Degustarea se face pe îndelete, cu multe povești adiacente despre loc și redescoperirea vinului și vinificației de către familia Stoica, cei care dețin crama și dealurile cu vița de vie din împrejurimi. În plus, veți avea parte și de o plimbare pe domeniu, ca și de un tur al cramei, cu explicații suplimentare.

Pe lângă aceste cazări premium, Avincis pune la dispoziție și cazarea în camere adiacente, frumoase și curate, și mai accesibile ca preț, doar că nu atât de spectaculoase precum cele de mai sus. Prețurile actualizate pentru cazare, dar și pentru pachetele de degustări le veți afla sunând sau scriind direct la Crama Avincis.

crama avincis cramposie selectionata cazare 2În podgoria Drăgășani veți descoperi o salbă de crame, care mai de care mai interesante, dar nu toate cu cazare. Așa că dacă vreți să și degustați vinurile minunate de aici trebuie să vă gândiți bine locul unde vă cazați, pentru a nu-l priva pe șofer de degustări. 🙂 Cu puțin noroc, dacă întrebați, cei de la cramă sau de unde vă cazați vă pot aranja deplasarea între crame cu mașina unui localnic sau chiar taxi. Pe de altă parte, trebuie să țineți cont de faptul că dacă vreți cu adevărat să vă bucurați de degustări nu puteți să o faceți pe repede înainte. Așa că nu mergeți la mai mult de una-două degustări pe zi.

crama avincis cazari
2. Cazare la Conacul din Ceptura – Vinalia

vinalia ceptura-cazare la cramă

Când vrei o escapadă specială de weekend aproape de București, explorarea și degustările în Podgoria Dealu Mare pot fi o opțiune excelentă. Această podgorie cu tradiție se întinde atât în județul Prahova, cât și în Buzău, viile fiind adăpostite de dealurile subcarpatice împotriva curenților reci care vin dinspre nord. Dealu Mare se întinde pe o lungime de 65 km, atingând peste 15000 ha de vie.

Câteva dintre centrele viticole celebre pe care le veți descoperi aici prin cramele și degustările aferente sunt Urlați, Ceptura, Valea Călugărească, Tohani și Boldești.

vinalia cazare la cramăCazările însă nu sunt pe cât de multe ar merita această podgorie. Una dintre puține astfel de locații fiind Conacul din Ceptura. După cum spun chiar proprietarii, Conacul din Ceptura a fost gândit pentru a primi, găzdui și încânta iubitorii de vin. Povestea locului a început în 2011, când se aflau în plimbare pe Drumul Vinului care te conduce pe la cramele din Podgoria Dealul Mare. S-au îndrăgostit de conacul din Ceptura, l-au refăcut și astfel s-a născut Vinalia.

Locul nu are aceeași priveliște precum Avincis, nefiind la fel de ofertant poziționat, dar dacă vrei un loc liniștit între vii unde să respiri aer curat, să te relaxezi și să deguști vinuri gustoase, Vinalia e o opțiune excelentă. Conacul oferă pe lângă degustări și cazare, și propriul restaurant. Prețul cazării pe noapte per cameră dublă este în jur de 340 lei.

vinalia baie cazare cramăTot aici foarte aproape de Vinalia puteți face degustări la crama Davino și crama S.E.R.V.E (cei care produc Vinul Cavalerului).

3. Cazare la Casa din Vie

casa din vie cazări la cramă 07


Tot în Podgoria Dealu Mare e și Casa din Vie, situată în Urlați, foarte aproape de Crama Basilescu și de Conacul Bellu – unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pe drumul vinului din podgoria Dealu Mare și unul dintre cele mai frumoase obiective din apropierea Bucureștiului. Despre Conacul Bellu am mai vorbit și în alte articole ale noastre.

casa din vie burgund rose cazare la crama 01Revenind la cazare, pensiunea are 6 camere, iar prețurile sunt între 200-250 lei pe cameră. După cazare faceți o mică plimbare printre vii pentru degustare până la Crama Basilescu, refăcută de moștenitorii familiei Basilescu, cei care au legat din nou tradiția familiei în cele ale vinului, începând cu anul 2003.

Pentru diversitate, pe lângă degustări și vizita la Conacul Bellu, de prin luna iunie, când înflorește lavanda, poți merge să faci o vizită și Grădinii Magice a Lavandei din Urlați.

4. Cazare la Crama 1000 Chipuri – Casa Colinelor

cazare la crama 1000 chipuriCasa Colinelor este hotelul Cramei 1000 Chipuri. Așadar este perfectă dacă vreți o degustare tot în podgoria Dealu Mare și nu vreți prea mare bătaie de cap cu mersul cu mașina pe distanțe mai mari, având în vedere că este atât de aproape de București, la Urlați. În plus, la fel ca și la cazarea Casa din Vie, și aici veți fi aproape de minunatul Conac Bellu pe care vă recomandăm să nu-l ratați.

casa colinelor cazare cramăCasa Colinelor e una dintre puținele unități de cazare la crame care se găsește și pe Booking, ceea ce face mai ușor procesul rezervării.

5. Cazare la Crama Hermeziu – Hotelul La Domenii
hotel la domenii cazare crama hermeziuSchimbăm puțin zona și mergem în Moldova, în podgoria Iașiului. Mai precis la 45 km de Iași, la crama Hermeziu. Crama are și un hotel de 4 stele care o deservește. Așa că va fi foarte ușor să degustați vinurile cramei fără să vă faceți probleme pentru transportul până la cazare :). Povestea acestei crame începe acum 200 ani, pornind de la moșia familiei Negruzzi. Impresionant, nu?

Dacă tot sunteți în zonă, puteți vizita câteva din obiectivele turistice minunate ale Moldovei, ca Palatul Sturdza de la Miclăușeni sau Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa.

hotel la domenii cazare crama hermeziu moldova

6. Cazare la Crama La Salină

cazare crama la salina restaurant-01Dacă vreți să degustați vinuri din Dealurile Transilvaniei, atunci Crama La Salina vă așteaptă pentru o experiență completă, care poate include un tur al viei, degustări de vinuri, o masă gustoasă la restaurantul cramei cu rețete autentice transilvănene, pe numele lui Sarea-n bucate, și o drumeție pe cal sau o plimbare cu trăsura prin împrejurimi – crama are în apropiere un centru de echitație modern, Salina Equines.

salina equines cazare crame
© FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Ce altceva mai puteți face aici? Ei, bine, nu degeaba se numește Crama La Salină, pentru că se află la aproximativ 100 m de cea mai frumos amenajată și spectaculoasă salină din România, Salina Turda.

salina turda cazari cramaDupă o zi atât de plină, camera de la pensiunea cramei vă așteaptă pentru un somn binevenit. 🙂 Pensiunea pune la dispoziția turiștilor 13 camere modern amenajate.
7. Cazare la Crama Fort Silvan

cazare crama fort silvan 2

Dacă mai aveți timp la dispoziție, vă puteți continua plimbarea oenoturistică mai departe, după Cluj, unde vă așteaptă Crama Fort Silvan în județul Sălaj. De ce fort? Pentru că este o cramă avanpost nordic al viticulturii din România. 🙂 După cum spun chiar proprietarii. Și nu sunt singurii, tot în zonă puteți merge să degustați vinurile spumante ale cramei Carastelec și Podgoriei Silvaniei.

cazare crama fort silvan baie

Via este cultivată la liziera pădurii, oferind o priveliște impresionantă asupra întregii văi. De asemenea, crama e foarte interesantă, fiind construită din piatră și acoperită cu pământ. Nu vă faceți griji dacă vreți mai mult decât degustări la cramă și, bineînțeles, cazarea la cramă. Pentru că Fort Silvan vă va pune la dispoziție tot felul de activități simpatice și relaxante, precum friptul slăninii în vie 🙂 Plus plimbări cu bicicleta, plimbări pe jos sau cu trăsura prin vie și pădure, partide de pescuit etc.

Prețurile încep de la 130 lei / noapte.

8. Cazare la Domeniile Panciu

Cazare crama Domeniile-PanciuÎn drum spre cramele din Moldova, poți face un popas și la Domeniile Panciu, la 27 km de Focșani, unde poți de asemenea să deguști vinuri și să te cazezi. Pe lângă activitatea principală, de simțit pe papilele gustative minunăția vinurilor produse aici, poți să te joci tenis, ping-pong, biliard, te poți plimba cu o bicicletă închiriată tot de aici sau pur și simplu pe jos, prin vie. Sau poți încerca un picnic în vie, cu o poză apoi de postat pe Instagram 🙂

Prețurile încep de la 250 lei / noapte.


9. Cazare la Domeniul Drăgași – Casa Pelerinului

pensiune-5-margarete-domeniul-dragasiRevenim spre finalul listei noastre cu recomandări de cazări la cramă în zona Podgoriei Drăgășani, în Oltenia. E vorba despre Casa Pelerinului de pe Domeniul Drăgași, așezată între vii, între alte două crame cu pretenții și prestanță, Crama Știrbey și Crama Bauer. Practic vă puteți plimba printre vii între cele trei crame și să reveniți la Casa Pelerinului după degustări. 🙂

cazare-crama-domeniul-dragasiDin păcate din cauza pandemiei Casa cu cele 6 camere nu se închiriază individual, per cameră, ci doar în totalitate. Din acest an (2022) se pot închiria și câte două camere pentru minim 2 nopți.

10. Cazare la Clos des Colombes

Clos-de-Colombes_cazare la crama 2Dacă mergi la mare în sezon sau extra-sezon, în mod special în apropierea stațiunii Olimp sau Neptun, te așteaptă o cramă foarte chic, crama Clos des Colombes, a unei franțuzoaice dintr-o familie de viticultori care a transformat o fermă veche într-un domeniu viticol.

E un loc special, gândit din dragoste pentru vinuri bune și gastronomie fină, care te așteaptă, bineînțeles, cu mâncăruri fusion inspirate din bucătăria franțuzească și  ingredientele disponibile în funcție de sezon. Mai multe despre experiențele care te așteaptă la Clos des Colombes aici, pe blog-ul Amuse Bouche.

Clos-de-Colombes_cazare la crama

Acestea sunt 10 cazări la cramă care merită încercate. Dacă identificați și altele, așteptăm cu drag și interes sugestiile voastre 🙂

Vezi și

10 locuri de cazare la mare unde te simți la fel de bine ca afară

8 Locuri frumoase de vizitat toamna în România și la vecini

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here