16 carti de non-fictiune de neratat in mai 2021

0
2205
painting: "Summer day at the South Beach of Skagen" by Peder Severin Krøyer/https://www.wikiart.org/en/peder-severin-kroyer/summer-day-on-skagen-s-southern-beach-1884

Dacă preferi cărţile despre istorie, personalităţi captivante, spaţiul cosmic, geopolitică sau universul psihic, ai de unde alege în mai 2021. Noi îţi recomandăm 16 cărţi de non-ficţiune de naratat în mai 2021.

Cărţi de non-ficţiune despre niște regine și femei rebele 

 

1. Când femeile conduceau lumea. Şase regine ale Egiptului de Kara Cooney 

Egiptul îţi este dezvăluit și din perspectiva femeilor ajunse la putere. În Antichitate, Egiptul se mândrea cu unele dintre cele mai abile femei în arta guvernării și a negocierii politice. Ai ocazia de a le citi poveștile în volumul Când femeile conduceau lumea.  

 

2. 100 de femei afurisite. O istorie de Hannah Jewel 

Despre personalităţile din cartea 100 de femei afurisite nu înveţi la orele de istorie. Unele au fost considerate nelegiuite, altele niște artiste periculoase. Nu sunt uitate nici acele femei care s-au răzvrătit împotriva unor conducători abuzivi, încălcând normele.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi de neratat, inspirate din povești de viaţă demne de un roman

3. Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F.

Povestea lui Christiane F. are forţa unui roman-cult. Simţi pulsul unei generaţii și dramele adolescenţilor înzestraţi cu inteligenţa precoce, dar care se nasc în familii din care afecţiunea este expulzată. Christiane F. este o adolescentă din Berlinul de Vest al anilor ’70. Îndrăgostită de muzica lui David Bowie, simte noua direcţie a generaţiei sale. Ea fi putut deveni o mare scriitoare sau o artistă vizionară a scenei underground, însă ajunge din păcate să se refugieze în droguri, apoi să ia calea prostituţiei juvenile, pentru a-și putea cumpăra aceste droguri.

Chemată într-o sală de tribunal, Christiane F. va deveni vocea marginalilor. Povestea ei va inspira mai mulţi regizori. Cartea Noi, copiii din Bahnhof Zoo a fost scrisă în urma interviurilor oferite de Christiane F.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

4. De unul singur. Memoriile unui membru al Gărzilor Roșii de Fan Shen 

De unul singur este o poveste de viaţă care seamănă cu acele romane pline de peripeţii despre maturizare. Pentru Fan Shen, maturizarea înseamnă fuga reușită din pânza de păianjen a unui regim opresiv. Cartea promite o lectură precum un film trepidant.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

5. Mi-e dor de tine când clipesc de Laura Philpott 

Multe femei vor avea impresia că se regăsesc în Mi-e dor de tine când clipesc. În paginile cărţii, Laura Philpott abordează teme precum criza vârstei mijlocii, teama de a nu fi perfectă și de a nu găsi echilibrul între carieră și viaţa de familie, crizele din cuplu și importanţa prieteniei.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

Cărţi de neratat despre istoria recentă și îndepartată

 

6. Planul Marshall. Zorii Războiului Rece de Benn Steil 

Planul Marshall. Zorii Războiului Rece este considerată una dintre cele mai bune cărţi despre anii de după Al Doilea Război Mondial. Anii în care marile puteri au luptat pentru a-și reface economia sunt analizaţi prin oferirea unor detalii menite să invite la discuţii.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești
7. Balcanii în secolul XX de Oliver Jens Schmitt 

Marile imperii și-au împărţit Balcanii. După căderea lor, popoarele și-au căutat identitatea și libertatea. Din păcate, istoria lor a continuat să fie marcată de evenimente dure. Balcanii în secolul XX explorează istoria recentă a unei regiuni de o captivantă diversitate. Vei încerca să înţelegi mai bine varietatea culturală din perspectiva decalajelor economice și a confliectelor.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

8. Lumea în care trăim de Richard Haass 

Cei interesaţi de istoria care se scrie chiar sub ochii lor vor citi și Lumea în care trăim. Cartea este o perspectivă asupra dinamicii sociale și politice din prezent. Te va face să-ţi pui întrebări cu privire la deciziilor unor lideri controversaţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

9. Istoria Evului Mediu de Georges Minois 

Istoria Evului Mediu este cartea perfectă pentru cei dornici de a înţelege mai bine o perioadă asociată ce simboliza infernul ignoranţei vecine cu fanatismul. Evul Mediu încă ne sperie. Îl asociem cu întunecimea sinistră, cu moartea, cu angoasele colective, cu superstiţiile macabre. Cartea lui Georges Minois ne invită să reanalizăm această perioadă și din alte perspective.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi de neratat despre originile și creativitatea umanităţii

 

10. Prima teorie a lui Darwin de Rob Wesson 

Cei pasionaţi de călătorii pot alege și cartea Prima teorie a lui Darwin. Autorul Rob Wesson pleacă în jurul lumii, refacând marile călătorii ale lui Darwin. Vei ajunge astfel prin Anzi, Uruguay, Argentina, Scoţia și Ţara Galilor. Vei înţelege mai bine vizionarismul celui ce a schimbat modul în care fiinţa umană privește natura și propria existenţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

11. Odiseea genelor de Evelyne Heyer 

Odiseea genelor este o călătorie fascinantă pentru cei dornici de a explora mozaicul uman și iubesc diversitatea. Vor citi despre popoarele stepelor, despre mongoli, despre femeile care ajung să populeze ţinuturi greu de îmblânzit.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
12. Inovaţia de Matt Ridley

Revista Forbes îl consideră pe Matt Ridley un Yuval Harari al Marii Britanii. Una dintre cărţile sale este Inovaţia. Vei citi despre poveștile și despre oamenii care au stat în spatele multor invenţii care ne definesc azi stilul de viaţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Între adâncuri și Cosmos

 

13. Călătorie spre centrul Pământului (David Whitehouse)

Fanii lui Jules Verne se vor îmbarca în aventura știinţifică propusă de autorul volumului Călătorie spre centrul Pământului. În paginile sale, astrofizicianul David Whitehouse ne demonstrează cât de vast poate fi adâncul planetei noastre. Noi locuim o planetă formată din multe straturi de enigme.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

14. O plimbare prin Univers de Adrian Şonka 

Un astronom își folosește umorul pentru a-ţi vorbi despre spaţiul cosmic. Planetele și curiozităţile fascinante legate de ele te așteaptă să le descoperi citind și O plimbare prin Univers.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

O mare călătorie alături de fizicianul Carlo Rovelli

 

15. Şapte scurte lecţii de fizică de Carlo Rovelli 

Fizica poate fi o călătorie fascinantă dacă este povestită cu talent. Carlo Rovelli se vrea un povestitor capabil de a-i atrage până și pe cei ce se consideră incapabili de a înţelege știinţa. Şapte scurte lecţii de fizică pledează pentru depășirea fricii de a părea copleșit de noţiuni greu de înţeles.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
16. Helgoland. Cum să înţelegem teoria cuantică de Carlo Rovelli

Tot fizicianul Carlo Rovelli va încerca să ne fie ghid și pe insula Helgoland, în Marea Nordului. Aici, Werner Heisenberg a pus bazele cercetărilor privind energia nucleară. Vei avea impresia că vezi un film despre un geniu cuprins de frământări și de revelaţii.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here