Casa Poporului – 10 lucruri de stiut despre Palatul Parlamentului

0
9355

Photo: Nico Trinkhaus

Ctitoria de bază a socialismului românesc, născută din megalomania lui Nicolae Ceauşescu, Casa Poporului sau Palatul Parlamentului, cum preferi să-i spui, este la fel de impozantă pe dinăuntru pe cât este pe exterior.
De la particularităţi interesante până la evenimente hazlii din istoria Palatului Parlamentului am adunat zece lucruri pe care trebuie să le ştie oricare dintre noi despre acest colos din inima capitalei şi care, sperăm noi, vă vor motiva să-l vizitaţi.

1. E construit cu materiale româneşti şi încă nu e terminat…
Poate singurul lucru de care ne putem mândri cu adevărat în ceea ce îl priveşte sunt materialele de construcţie şi mobilare, care sunt aproape în totalitate de factură românească (cu excepţia unor uşi de mahon congolez). Astfel, într-o vizită veţi avea ocazia să vedeţi holurile imense şi sălile superbe de recepţie sau conferinţe, fiecare numite după personalităţi sau momente importane din istoria noastră.

Aceste săli sunt decorate, printre altele, cu marmură de Ruşchiţa (e în judeţul Caraş-Severin), candelabre cu cristal de Mediaş, mobilier din lemn de cireş românesc sau cu draperii de mătase create la Sighişoara. Un lucru mai puţin cunoscut este faptul că palatul nu este încă construit în totalitate (construcția a început în 1984 și suntem în 2017!) – mai sunt câteva amenajări interioare de făcut.

Palatul Parlamentului Casa Poporului - interior
Acum, rămâne să vedem dacă restul clădirii va fi realizat cu materiale româneşti de calitate. (Sursă poză: Cic)

2. Acolo se află Muzeul Naţional de Artă Contemporană a României (MNAC)
MNAC-ul face parte din Palatul Parlamentului dar cele două instituții nu comunică, nu se poate trece dintr-una într-alta. Practic, dacă vrei să mergi la MNAC dupa ce ai vizitat Palatul Parlamentului trebuie să mergi de-a lungul gardului până la intrarea care îi corespunde.

Nu-ţi lasă loc de spontaneitate, dacă te gândeşti să împuşti doi iepuri dintr-un foc, adică să vizitezi şi Palatul Parlamentului şi muzeul, decât dacă îţi asumi că îţi va trebui destul de mult timp. Apropo de artă, şi Casa Poporului are un spaţiu expoziţional numit Sala Constantin Brâncuşi. Dar, noi considerăm că expoziţiile şi evenimentele îndrăzneţe de la MNAC sunt mult mai pe gustul nostru.

3. E construit pe fostul Deal al Spirii, actualmente al Arsenalului.
Dacă nu ştii de lupta de pe Dealul Spirii, aceasta se referă la o confruntare dintre trupele române împreună cu pompierii români şi trupele turcilor în contextul Revoluţiei Paşoptiste care a rămas un exemplu de eroism naţional al pompierilor, deşi au pierdut.

Nu numai asta, dar turcii ar fi plecat paşnici de acolo dacă nu s-ar fi întâmplat un incident stupid şi regretabil în care un militar român l-ar fi atins din greşeală cu cotul pe unul turc, şi, de acolo, a ieşit foc şi prăpăd.

4. S-a filmat un film religios acolo
Se pare că Palatul Parlamentului / Casa Poporului a atras atenţia şi regizorilor de film fiindcă acesta a devenit, în 2001, fundalul pentru o pelicula religiosă şi destul de controversată pentru felul în care tratează un eveniment istoric mai sensibil. Filmul se numeşte Amen (regizat de Costa – Gravas) şi este o dramă plasată în vremea Holocaustului. Palatul Parlamentului joacă rolul Vaticanului. În mod curent, clădirea se poate să devină iarăşi platou de filmări, dar de data aceasta pentru un film horror ce va fi produs de compania Castel film, numit ‘The Nun’.

Palatul Parlamentului - Casa Poporului - locatie film religios
Se pare că palatul a făcut o treabă atât de bună la primul rol de edificiu religios, încât a mai primit unul. (Sursă poză: Youtube)

5. S-a demolat un întreg cartier pentru el
Dacă îți spunem că este cea mai grea construcţie din lume şi a doua instituţie publică ca dimensiune de pe mapamond, vă puteţi imagina mai lejer faptul că, pentru a o construi, a fost nevoie să se radă un întreg cartier bucureştean, numit la vremea respectivă Uranus. Au fost demolate 40.000 de clădiri printre care biserici, instituţii ale statului şi case de valoare istorică semnificativă. Acest lucru a dus, de asemenea, la relocarea cu dificultate a celor 57.000 de familii care populau cartierul.

6. Împarte curtea cu Catedrala Mântuirii Neamului
În curtea palatului urmează să se construiască Catedrala Mântuirii Neamului, un proiect foarte ambiţios care a stârnit multe controverse. Trebuie să recunoaştem că este o anumită ironie în a alătura un edificiu religios gigantic de un mastodont – simbol al trecutului comunist și ateist.

Nu ştim ce va imaginaţi despre catedrală, dar, va reamintim că aceasta este un proiect istoric, iniţiat de Regele Carol I după războiul de independență al României, dar care nu s-a realizat din varii motive. Cât despre construcţie, din ce am văzut noi, de la balconul MNAC, este într-adevăr mare, dar nu iese în evidenţă cu nimic. Ne aşteptam la o inovaţie arhitecturală cât de cât, un suflu al contemporaneităţii. Dar, ce-i drept, încă nu e finalizată.

7. Zona a fost în trecut sediul Curţii Noi
Mai mult ca sigur aţi auzit de Curtea Veche, reşedinţa domnitorului sângeros, Vlad Ţepeş, ba chiar suntem siguri că aţi şi văzut-o plimbându-vă prin centrul vechi al capitalei. Totuşi, motivul pentru care se numeşte Curtea Veche este faptul că, prin 1770, domnitorul fanariot Alexandru Ispilanti şi-a stabilit o Curte Nouă pe Dealul Spirii. Pentru a face rost de bani, acesta a vândut loturi din proprietatea Curţii Vechi, care astăzi e semnificativ mai mică decât a fost iniţial. Din nefericire, precum domniile fanariote în România, nici Curtea Nouă nu a supravieţuit istoriei şi a pierit în foc în 1812, situaţie care i-a obligat şi pe domnii fanarioţi să se mute în reşedinţe private.

8. Acolo sunt expuse lucrări ale pictorului Sabin Bălaşa
Numele pictorului Sabin Bălaşa îl asociem cu mult albastru şi cosmos. Este unul dintre pictorii mai greu de găsit (mai degrabă are murale prin instituţii şi e greu să intri într-unele fără un motiv întemeiat) şi ne-am bucurat când am avut ocazia să vizionăm câteva într-unul din holurile Casei Poporului. Motivul pentru care acestea se regăsesc acolo e simplu. Era unul dintre pictorii preferaţi ai lui Nicolae Ceauşescu, asociere care l-a transformat şi într-o personalitate destul de controversată, fiind acuzat că a susţinut cultul personalităţii dictatorului.

Palatul Parlamentului Casa Poporului - pictura murala Sabin Balasa
Sabin Bălaşa – The Seniors. Oricât am încerca nu putem să asociem tabloul acesta cu lupta de clasa (Sursă poză: Wikiart)

9. Se zvoneşte că ar fi bântuit
Sigur, nu trebuie să ştiţi neapărat acest lucru, dar nu strică. Din mărturiile paznicilor de noapte din palat aflăm că uneori se aud fluierături neomeneşti sau sunt activate din senin alarmele, dar şi multe alte lucruri foarte greu de crezut. Legendele urbane spun că fantomele care chipurile ar popula Casa Poporului şi s-ar şi manifesta ocazional aparţin muncitorilor care au murit în timpul construcţiei lui.

Totodată, sub deal s-a găsit un cimitir unde au fost înmormântaţi oameni care au murit de ciumă, şi e posibil că şi aceştia să cutreiere Palatul Parlamentului. Dar nu am terminat, am menţionat anterior că multe familii au fost relocate pentru construcţia edificiului, doar că lucrurile nu au fost aşa de simple. Mulţi nu au vrut să plece şi au preferat să se sinucidă astfel că se zvoneşte că şi spiritele lor nu ar fi trecut mai departe şi bântuie clădirea așezată peste casele lor.

10. L-a vizitat până şi Michael Jackson
Vizita lui Michael Jackson este faimoasă pentru un salut pe cât de inocent rostit, pe atât de vexant pentru fanii înfocaţi ai artistului care s-au adunat să-l vadă. Anul 1992 a fost momentul ‘Hello, Budapest!”. Şi a dat naştere unui trend la care s-au alăturat, fără să vrea, mai mulţi artişti de renume care au concertat la noi. Dacă vrei să stai la acelaşi balcon din Casa Poporului de la care Michael Jackson a comis un mare faux pas, ce mai aştepţi?

Palatul Parlamentului poate fi vizitat zilnic, preferabil între orele 10:00 – 16:00, contra sumei de 35 de lei. Mai multe detalii aici.

Apropo de faux pas, nu vi se pare că aranajamentul floral vizibil de la respectivul balcon seamănă cu un clovn?

Casa Poporului Palatul Parlamentului - vedere de la balcon
Dacă te chinui foarte puţin poţi să vezi nasul, ochii şi ciufii de par din lateral (Sursă poză: CasaPoporului)

Descoperă alte locuri de vizitat in Bucuresti in urmatoarele trei articole: 20 de locuri de vizitat in Bucuresti – obiective turistice de neratat

5 lucruri faine pe care le-am văzut la Muzeul Cotroceni

10 povești pe care le-am aflat despre Cimitirul Bellu

Locuri de vizitat in Bucuresti – 20 de obiective turistice unde sa te simti bine

Muzeul Cotroceni – 5 lucruri faine pe care le-am văzut acolo

Cimitirul Bellu – povestile ascunse de la Bellu si de ce sa-l vezi macar o data in viata

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here