Cimitirul Bellu – povestile ascunse de la Bellu si de ce sa-l vezi macar o data in viata

0
13520

De trei secole, personalități mai mult sau mai puțin pozitive ale României își găsesc liniștea veșnică la Cimitirul Bellu. Mihai Eminescu, Caragiale, artiști, dar și familii nobile sunt aici. Dar și persoane controversate (Dinu Patriciu, Fane Spoitoru) sau oameni obișnuiți cu povești ieșite din comun. Iată așadar 10 povești despre rezidenții cimitirului, dar și câteva informații despre monumentele pe care le puteți vedea acolo. Pentru că, pe lângă funcția pur funerară, cimitirul Bellu e un muzeu de arhitectură mortuară românească. Pentru asta și pentru poveștile pe care le ascunde, merită văzut măcar o dată în viață.

Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu

Povestea:  Aleea aceasta este efectiv aleea pe care regăsim mormintele scriitorilor români importanți, în frunte cu Mihai Eminescu. Tot aici sau pe aleile din apropiere sunt  monumentele lui I.L. Caragiale, George Coșbuc, Nichita Stănescu, Păstorel Teodoreanu, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Nicolae Labiș. Epitaful lui Nichita Stănescu te poate pune pe gânduri:

„Ca şi cum ai vedea munţii plângând,/ca şi cum ai citi din deşerturi un gând,/ ca şi cum ai fi mort şi totuşi alergând,/ ca şi cum ieri ar fi în curând,/ astfel stau palid şi trist, fumegând”.

Familia Poroineanu: moșieri din Caracal incestuoși, la Cimitirul Bellu

Povestea: Veți recunoaște imediat mormântul familiei Poroineanu. Se remarcă prin statuia ce aduce a scenă de tragedie shakespeariană. Un bărbat stă lângă o tânără moartă, întinsă pe un pat. Se presupune că statuia i-ar reprezenta pe o soră și un frate din familia de moșieri Poroineanu din Caracal. Cei doi s-ar fi îndrăgostit unul de celălalt fără să știe că sunt frați. Fiindcă nu au putut fi împreună, s-au sinucis. După ei, s-a sinucis și tatăl lor, Constantin Poroineanu. Deci, dacă vreți să-i vedeți pe Romeo și Julieta de Caracal, știți după ce să vă orientați. Statuia e realizată de sculptorul florentin Raffaello Romanelli.

Sursa www.certitudinea.ro Cimitirul Bellu
(Foto: www.certitudinea.ro)

Iulia Hașdeu

Povestea: Mormântul ei din Cimitirul Bellu nu figura pe hartă, dar nu o putem ignora. Povestea fiicei talentate și decedate prea devreme a lui Bogdan P. Hașdeu ne amintește întotdeauna de mișcarea spiritistă mioritică. Hașdeu tatăl a încercat prin toate metodele oculte posibile să spargă hotarul dintre lumi și să comunice cu fiica sa. Se spune că ar fi și reușit, de nenumărate ori… Mormântul ei de la Cimitirul Bellu are inscripționat pe fronton rugămintea ‘Mai șezi puțin!’ și pare a servi și ca bibliotecă. Nu știu dacă oamenii aduc cărți acolo, sau le iau și pun altele în loc. Dar pare că locul ei de veci e și un soi de bibliotecă atipică.

mormant iulia hasdeu cimitirul bellu
(Foto: www.eastcomfort.com)

Frații Gheorghieff

Povestea: Veți observa imediat și cavoul fraților bancheri Gheorghieff din Bulgaria. Asta pentru că are patru evangheliști imenși de bronz (realizați de Fritz Stork) pe cele patru laturi.  Mai mult de atât, este gândit în așa fel încât să creeze o atmosferă ireală celui care îl vizitează. Efectiv pare că este o ușă spre abis. Intri acolo și vezi o groapa de întuneric, îți auzi ecoul pașilor și al oricărei mișcări. Iar Iisus Hristos te privește de undeva de sus, de pe o frescă. Construcția a fost gândită de cunoscutul arhitect Ion Mincu.

Cimitirul Bellu
(Foto: ploaiadecuvinte.blogspot.com)

Alexandru Isvoranu

Povestea: Alexandru Isvoranu făcea parte din familia de boieri olteni cu același nume. Mormântul care îl adăpostește este vegheat de o statuie ce o reprezintă pe mama lui. Din păcate, îl plânge fiindcă a plecat dintre cei vii prea devreme, la doar 21 de ani.

E destul de greu de identificat acest monument, fiindcă sunt multe statui de femei în Cimitirul Bellu. Statui care jelesc la mormântul cuiva. Se zice chiar că unele dintre aceste statui plângătoare au proprietăți miraculoase. De exemplu pot aduce fertilitate sau alte beneficii în funcție de povestea lor de viață.

isvoranu cimitirul bellu

Familia Ghica

Povestea: Precum bancherii bulgari de mai sus, și familia de renume Ghica are un ditamai cavoul realizat de arhitectul Ion Mincu, dar nu am putut intra înăuntru să vedem dacă se repetă treaba cu atmosfera ireală. Aici sunt îngropați toți membrii familiei Ghica până la 1860. Se recunoaște ușor cavoul după friza cu decorațiuni de bronz cu blazoane diverse, înșirate de-a lungul ei. Pesemne ele reprezintă diverse blazoane ale familiei de-a lungul timpului.

familia ghica cimitirul bellu(Foto: Libertatea.ro)

Doamna cu umbrelă (Katalina Boschott) din Cimitirul Bellu

Povestea: Statuia de marmură a doamnei Katalina Boschott este o prezență de-a dreptul elegantă. Aceasta poartă o umbrelă și pare că tocmai a ieșit la plimbare pe bulivar. De ce nu, poate că exact asta făcea și în timpul vieții. Interesant e faptul că femeia nu era dintr-o familie de vază. Însă fusese guvernanta familiei medicului Andrei Popovici.

Se spune despre Katalina că ar fi fost amanta tatălui copiilor de care avea grijă. Moartea i s-a datorat unui doctor care nu a știut cum să o trateze de peritonită. De aceea pe o placă de lângă statuie ar fi fost scrise aceste cuvinte: ‘Cet animal de medecin m’a tuee!’ (tr. Acest animal de medic m-a ucis!). Statuia e realizată de sculptorul italian Raffaello Romanelli.

7-Doamna-cu-umbrela cimitirul bellu

sursa foto Radioromaniacultural.ro

Familia Cantacuzino

Povestea: Familia Cantacuzino și-a rezervat locul în pagini peste pagini din istoria României. Dacă vreți să le vizitați cavoul, uitați-vă după o construcție imensă, cu armuri de cavaleri. Monumentul are și o friză decorată cu frunze foarte mari. Acest monument a fost realizat tot de cunoscutul arhitect Ion Mincu. Am putut vizita interiorul și amintește foarte mult de o biserică ortodoxă medievală– pereții sunt acoperiți cu mozaic aurit. Deasupra intrării este arborele genealogic al Cantacuzinilor, turnat în bronz.

mausoleu cantacuzino cimitirul bellu
(Foto: Libertatea.ro)

Constantin Tănase și Maria Tănase se odihnesc la Cimitirul Bellu

Povestea: Artistul de vodevil interbelic, Constantin Tănase, se odihnește tot la Cimitirul Bellu. Cavou pare că se inspiră din spiritualitatea egipteană, datorită cărăbușului înaripat plasat fix deasupra intrării. De fapt, face în primul rând aluzie la Teatru Cărăbuș înființat de Constantin Tănase. La Teatrul Cărăbuș s-a remarcat și cântăreața Maria Tănase, al cărei mormânt e un pic mai departe în Cimitirul Bellu.

Baronul Bellu din Cimitirul Bellu

Povestea: Da, proprietarul inițial al Cimitirului, Baronul Barbu Bellu este și el înmormântat acolo. Doar că nu se laudă cu un monument extraordinar, sau statui comemorative plângătoare. Mormântul lui e foarte simplu – o piatră funerară cu blazonul familiei sale. Pe blazon regăsim: un vultur cu cruce, un trident, un porc şi un unicorn care pare că zâmbește ștrengărește. 🙂

familia bellu mormant cimitirul bellu
(Foto: www.certitudinea.ro)

Liviu Ciulei (scris Ciulley)

Povestea: Scenograf, actor, architect, regizor recunoscut internațional. E ceva ce nu a făcut? Familia Ciulei doarme somnul de vecie într-un cavou foarte interesant. Sunt prezente decorațiuni care amintesc de vasele grecești antice. Dar și simboluri și personaje religioase care amintesc de bisericile catolice medievale.

Sursa feature photo http://raluca-zaharia.blogspot.ro/

Descoperă alte locuri de vizitat in Bucuresti in urmatoarele doua articole: 20 de locuri de vizitat in Bucuresti – obiective turistice de neratat

5 lucruri faine pe care le-am văzut la Muzeul Cotroceni

Locuri de vizitat in Bucuresti – 20 de obiective turistice unde sa te simti bine

Muzeul Cotroceni – 5 lucruri faine pe care le-am văzut acolo

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here