Bookfest 2016 – Ce titluri am trecut pe lista noastra

0
1454
Photo credit: booklikes.tumblr.com/The Reading Room

Bookfest 2016 va avea loc între 1 şi 5 iunie, la Romexpo. Şi anul acesta suntem ademeniţi de reduceri (între 15% şi 50%) şi de noutăţi editoriale adresate pasiunilor noastre, care ne ajută să evadăm din cotidian. Ne-am gândit să vă împărtăşim şi alegerile noastre pentru vacanţa de vară.

Zeruya Shalev – Soţ şi Soţie

Sot si sotie - copertaEditura Polirom, 2015

Anul acesta, Israelul este ţara a cărei literatură va fi celebrată la Bookfest, aşadar îi puteţi cere un autograf şi autoarei Zeruya Shalev, ce a reuşit să ajungă la cititorii din România datorită romanelor: Soţ şi soţie, Thera sau Durere. Prin romanele ei, scriitoarea israeliană explorează problemele societăţii moderne, relaţia de cuplu, legătura fiinţei umane cu trecutul, cu traumele, cu propria memorie afectivă, dintr-o perspectivă feminină. Dacă sunteţi interesaţi de literatura feminină şi preferaţi romanele psihologice, puteţi trece pe lista de lectură cărţile scrise de Zeruya Shalev.

 

Anthony Doerr – Toată lumina pe care nu o putem vedea

Toata lumina pe care nu o putem vedea - copertaEditura Humanitas Fiction, 2016

Câştigător al premiului Pulitzer în 2015, romanul Toată lumina pe care nu o putem vedea a fost elogiat de critici şi apreciat de cititori datorită scriiturii, dar şi poveştii ce-ţi va merge la suflet. Anthony Doerr are capacitatea de a-ţi arăta câtă frumuseţe ascund efemerul, fragilitatea şi toate imaginile pe care protagonista nu le vede, în schimb le poate trăi cu toate celelalte simţuri, într-un Paris orbit de teamă, pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial. Poetic şi melancolic, romanul este un elogiu al compasiunii printr-o poveste de iubire împotriva unor timpuri zdrobitoare, dar mai ales împotriva unui timp ce nu mai promite viitorul.

 

J.M. Coetzee şi Arabella Kurtz – Povestea cea bună

Povestea cea buna - copertaEditura Trei, 2016

Literatura şi psihoterapia se întâlnesc atunci când un laureat al premiului Nobel şi un psiholog stau de vorbă despre Dostoievski, Cervantes, Freud sau Melanie Klein. Rezultatul? Un must read pentru cei dornici să cutreiere propriul labirint interior ori de câte ori se regăsesc în anumite personaje, sau, dimpotrivă se delimitează de ele, simt nevoia de a le salva, de a le împărtăşi durerea sau pur şi simplu de a vorbi despre ele pentru a-şi spune de fapt propria poveste. Povestea cea bună este povestea nevoii noastre de poveşti.

 

Amos Oz şi Fania Oz-Salzberger – Evreii şi cuvintele Evreii si cuvintele - copertaEditura Humanitas Fiction, 2016

În cărţile lui Amos Oz, personajele vorbesc mult despre cărţi, dar mai ales despre miracolul cuvântului, cu toate metamorfozele sale. Alături de fiica sa, care a ales calea studiilor filozofice, Amos Oz poartă un dialog despre umanitate, identitate, personajele feminine din Biblie, despre educaţie şi memorie, îmbinând umorul şi erudiţia cu fascinaţia evreilor pentru textele vechi. Prezenţa Fania Oz-Salzberger la Bookfest va fi încă un bun prilej de a vorbi despre cuvânt şi relaţia dintre memorie şi cultură.

 

Jose Saramago – Ridicat de la pământ

 Ridicat de la pamant - copertaEditura Polirom, 2016

Unul dintre cei mai iubiţi scriitori ai tuturor timpurilor, Jose Saramago revine prin traducerea cărtii Ridicat de la pământ. Reinterpretând povestea bunicilor săi, Jose Saramago spune de fapt povestea unei Portugalii rurale, pline de lipsuri, dar şi de umor, în dulcele stil al lusitanului care picură nostalgia luminoasă chiar şi în experienţele austere.

 

Yann Martel – Munţii înalţi ai Portugaliei

Muntii inalti ai Portugaliei - copertaEditura Polirom, 2016

Din Portugalia lui Saramago ajungem în Portugalia celui care a scris Viaţa lui Pi. În Munţii înalţi ai Portugaliei întâlnim nişte personaje aflate în căutarea unui refugiu, care ia diferite forme, cum ar fi: interesul pentru un artefact misterios, pasiunea pentru romanele poliţiste sau călătoriile în compania unui cimpanzeu. Din Lisabona până în inima satelor pitoreşti, fiecare va încerca de fapt să se vindece de tristeţea provocată de pierderea celor dragi.

 

Roberto Bolano – 2666

2666 - copertaEditura Univers, 2016

Unul dintre evenimentele editoriale notabile din ultimii ani este şi traducerea unui roman-cult, 2666. Fanii lui Roberto Bolano, care s-au delectat cu peripeţiile din romanul Detectivii sălbatici, nu se vor speria nici de repetiţia nefastă a cifrei 6, nici de volumele groase ce alcătuiesc acest roman. Ei îl vor citi pe nerăsuflate, cu entuziasmul trezit de cărţile sud-americane. Suspansul, halucinantul, timpul fragmentat, referinţele bizare şi labirintul narativ plin de personaje excentrice sunt câteva elemente irezistibile pentru cititorul interesat de experimentele scriitoriceşti extravagante. Anul acesta, cititorii vor găsi Editura Univers  la standul Editurii ALL.

 

Katja Petrowskaja – Poate Estera

Poate Estera - copertaEditura Humanitas Fiction, 2016

Arborele genealogic este de fapt o ţesătură complicată, plină de secrete, poveşti de viaţă insolite, personaje cu biografii încărcate de visuri, dar şi de traume. Mergând pe urmele celor dispăruţi din familia ei, Katja Petrowskaja spune poveştile vieţilor frânte de xenofobie, îmbinând memoria, sursele documentare, umorul şi alegoria. Scriind despre ai ei, scrie de fapt despre noi toţi, urmaşii unei Europe zguduite de conflicte, de traume colective, dar şi iubită de cei care n-au vrut să o părăsească nici când armata nazistă bătea la uşă înfricoşător. Poate Estera este un răspuns plin de lumina unei nostalgii şi a unor poveşti duioase, dat unei epoci devenite un capăt de linie pentru idealişti.

 

Orhan Pamuk – O ciudăţenie a minţii mele

O ciudatenie a mintii mele - copertaEditura Polirom, 2016

Bookfest le pregăteşte câteva surprize şi celor îndrăgostiţi de acel Istanbul regăsit în literatură. Una dintre ele va fi lansarea variantei în limba română a romanului O ciudăţenie a minţii mele.

 

Alessandro Baricco – Mireasa tânără

Mireasa tanara - copertaEditura Humanitas Fiction, 2016

O mireasă de optsprezece ani vine tocmai din Argentina pentru mirele italian. Dar în locul bărbatului promis, găseşte o familie ciudată, ale cărei secrete le va afla de la matroana unui bordel celebru. Mirele rămâne absent, dar bizareriile familiei sale îşi fac prezenţa în orice moment şi în orice încăpere a casei. O poveste stranie, însă firească pentru lumea lui Alessandro Baricco, în care secretele personajelor stranii au propriul timp care va curge diferit.

 

Ali Smith – Cum să fii şi una, şi alta

Cum sa fii si una, si alta - copertaEditura Univers, 2016

Considerat a fi unul dintre cele mai bune romane ale anului 2014, având mari şanse la Man Booker Prize, Cum să fii şi una, şi alta îi va atrage în special pe acei cititori dornici să penduleze între două epoci. Protagoniştii sunt aleşi din secole diferite: o tânăra din secolul XX, al răzvratiţilor şi al femeilor emancipate, şi un artist renascentist. Vei citi despre autodescoperire, despre legătura dintre emoţie, vindecare şi artă, şi despre acea regăsire de sine după o experienţă de viaţă dramatică. Anul acesta, cititorii vor găsi Editura Univers  la standul Editurii ALL.

 

Bohumil Hrabal – Vremurile bune de altădată

Vremurile bune de altadata - copertaEditura Art, 2016

Seria de autor dedicată lui Bohumil Hrabal continuă să stârnească hohote de râs prin traducerea cărţii Vremurile bune de altădată. Situaţiile ciudate, umorul flamboaiant şi personajele expresive te aşteaptă în povestirile ale căror titluri promit nişte acrobaţii hilare: O după-amiază anostă, Fanfaronul, Vreţi să vedeţi Praga de aur?. Cunoscându-l pe Hrabal, nu-ţi rămâne decât să te întrebi până unde va merge de data aceasta în goana după comicul găsit chiar şi în tragediile cu iz grotesc.

 

Tristan TzaraŞapte manifeste DADA. Lampisterii. Omul aproximativ

Sapte manifeste DADA - copertaEditura Polirom, 2016

O bijuterie pentru pasionaţii de avangardă, o curiozitate pentru cei care au trecut pe la Art Safari sau le-au trecut pragul galeriilor ce l-au celebrat pe Tristan Tzara. Alături de Brancuşi, Tristan Tzara a fost artistul care a plecat din România pentru a schimba pentru totdeana viziunea despre artă a omenirii. A şocat, a dinamitat previzibilul şi a impus libertatea absolută a insolitului nu sub forma unui accesoriu care să atragă atenţia, ci sub forma unui manifest. Acel manifest al colajului în care poţi îmbina elemente vizuale, cuvinte, stări şi emoţii fără a urma o regulă, ci doar asocierile spontane. Cele şapte manifeste sunt o călătorie în istoria artei moderne care te face să reconsideri orice regulă bătută în cuie.

 

William Buttler Yeats – Rosa Alchemica şi alte scrieri

Rosa Alchemica - copertaEditura Humanitas Fiction, 2016

Un festival de mituri, simboluri şi legende celtice, la care întâlneşti eroine legendare, trubaduri, zâne şi alte personaje fantastice. Toate acestea se regăsesc în lumea lui Yeats pentru a popula nopţile de vară petrecute într-o poiană, într-o grădină sau într-un oraş medieval precum Sighişoara. Nu uitaţi să puneţi Rosa Alchemica şi alte scrieri în bagaje dacă sunteţi visători şi nu credeti că doar cei naivi călătoresc în lumea simbolică a miturilor.

 

Constantin Iftime – Copiii sălbatici

Copiii salbatici - copertaEditura Cartea Romaneasca, 2016

Un elev de liceu scrie mesaje împotriva sistemului pe zidurile oraşului. Autorităţile comuniste intră în panică, apoi în gândurile şi intimitatea tuturor, doar, doar vor descoperi făptaşul. Inspirat dintr-un caz real, Copiii sălbatici nu este un roman doar despre România, ci mai ales despre un tărâm, fără graniţe, al absurdului cu faţă hâdă, unde conflictul dintre supunere şi revoltă devine universal, repetat cicilic în fiecare societate, indiferent de regimul politic. Un roman incitant pentru adolecenţii care nu se tem să critice, să lupte pentru o cauză, să denunţe nedreptăţi.

 

Ingvar Ambjornsen – Dansul raţei

Dansul ratei - copertaEditura All, 2016

Observaţia psihologică dublată de umor şi trecută prin sensibilitatea scandinavă se regăseşte în romanul unuia dintre cei mai buni scriitori norvegieni contemporani, Ingvar Ambjornsen. Dansul raţei este o poveste normală despre ieşirea din decor, şi o istorisire atipică despre speranţă şi prietenie, regăsite într-un loc al oamenilor vlăguiţi de tristeţe –sanatoriul. Într-un astfel de loc se trezeşte şi personajul principal, care, spre final îşi va redescoperi trecutul, relaţia cu mama şi cu propria existenţă, mai ales când apare tentaţia unei călătorii speciale.

 

Andrei Oişteanu – Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură

Sexualitate si societate - coperta Editura Polirom, 2016

După ce a scris despre drogurile în cultura autohtonă, din perspectiva eruditului, Andrei Oişteanu revine cu un subiect inepuizabil şi mereu surprinzător: relaţia dintre societate şi sexualitate. Pregatiţi-vă, aşadar, de un amestec incandescent între literatură, tradiţii insolite, prejudecăţi şi tabuuri pentru o lungă vară fierbinte în care Şeherazada, Ghilgameş, grecii antici, romanii, Don Juan, Figaro, Lilith, boierii sau focoasele Orientului vă vor pune pe gânduri sau vă vor da idei.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here