24 carti pentru copii de la 1 la 14 ani, pe care să nu le ratezi

0
3054
carti pentru copii

Fie că eşti părinte în căutare de cărți bune pentru copilul tău, fie că ai nevoie doar de un cadou ocazional, ai nevoie de timp pentru a găsi cele mai potrivite carti pentru copii. De aceea ne-am gândit să vă ajutăm cu o selecție de 24 de cărți pentru cititori mai mici, unele cu poveşti minunate, altele foarte interactive sau educative. De la cărți pentru bebeluși până la enciclopedii pentru copii, veți găsi recomandări pentru orice gusturi și orice buzunar. Toate merită citite și explorate. În plus, îi vor ajuta pe părinţi să se conecteze uşor cu copiii lor.

Cărțile sunt prezentate pe categorii de vârstă. De asemenea, veți afla ce aduce nou și ce o recomandă pe fiecare dintre ele.

Carti pentru copii de 1-2 ani

Cărticelele pentru bebeluși sunt distractive pentru cei mai mici cititori. E primul contact cu lumea cărților și, de multe ori, “cititul” e în primul rând pentru copiii de 1-2 ani o explorare senzorială. Mai jos aveți câteva recomandări de cărți pentru copii mici, care-s așa de drăguțe c-o să vă placă și vouă. 🙂

1. Colecţia Anotimpurile

– ilustrată de Albert Asensio (editura Lizuka Educativ)

Anotimpurile carti pentru copii

Conţine patru cărţulii care prezintă natura de-a lungul celor patru anotimpuri. Cărţile sunt potrivite pentru mânuţele mici ale copiilor. Au format mic, pagini puţine, text scurt, iar desenele deosebit de frumoase sunt foarte fidele realităţii.

2. Ghici cine sunt?

(editura Meteor Publishing)

Ghici cine sunt_Viata in padure

Este o serie de cărticele interactive şi simpatice cu ilustraţii care amintesc de desenele animate clasice. Seria cuprinde: Viaţa în pădure, Viaţa pe lac și Viaţa în ocean.
Cei mici fac cunoştinţă cu ajutorul unor ghicitori în versuri cu animale pitite în pădure, pe lac şi în ocean. Răspunsul pentru fiecare ghicitoare poate fi aflat prin acţionarea unei mici clapete, care apăsată scoate la iveală imaginea animalul ghicit.

3. The Four Seasons with music by Vivaldi

The Four Seasons_Vivaldi– text de Fiona Watt, ilustraţii de Juliette Oberndorfer (editura Usborne)

Este o carte cu ilustraţii foarte frumoase şi detalii tactile prin care copiii foarte mici înţeleg diferenţa dintre anotimpuri. În plus, se pot familiariza cu muzica lui Antonio Vivaldi. Pentru copiii mai mari asocierea muzicii cu imaginile face melodiile memorabile. Cartea este de fapt potrivită pentru toate grupele de vârstă, iar ilustraţiile sunt atât de reuşite încât creează senzaţia că eşti în natură şi te bucuri cu toate simţurile de mireasma primăverii, de dogoarea verii, de adierea toamnei şi de răcoarea iernii.

4. Don’t tickle the hippo!

Don_t tickle the hippo carti de copii– de Sam Taplin, ilustrator Ana Martin Larranaga (editura Usborne)

Nu gâdila hipopotamul! este o combinaţie de carte senzorială şi carte cu sunete, foarte frumos şi simplu ilustrată. Copilul este sfătuit să nu gâdile animalele, dar bineînţeles că nu se va putea abţine şi atunci va auzi sunetul pe care îl scoate fiecare animal: hipopotamul, papagalul, ursul, maimuţa şi la final toate deodată. Cartea are inserţii din materiale foarte plăcute la atingere, care o fac irezistibilă pentru copiii de 1 an.

 

Carti pentru copii de 2-3 ani

Când sunt un pic mai mărișori, copilașii sunt pregătiți pentru povești mai închegate și interacțiuni mai complexe cu lumea cărților, așadar vă recomandăm câteva cărți care nu sunt doar distractive, ci care au un mesaj și în care copiii se pot identifica cu personajele principale. Iată așadar câteva cărți de copii de 2 ani și 3 ani.

5. Olivia

Olivia carti copii

scrisă şi ilustrată de Ian Falconer (editura Arthur)

Olivia este o purceluşă independentă şi voluntară, pasionată de modă şi artă şi are ca animale de companie un căţel şi o pisică. Textul scurt şi ilustraţiile simple şi frumoase sunt potrivite pentru copiii mici, care se pot identifica uşor cu eroina: Olivia face tot felul de năzbâtii, nu are chef să doarmă la prânz, seara negociază câte poveşti să îi citească mama şi este iritată de faptul că fratele mai mic o copiază mai mereu.

Olivia este o carte care se adresează în egală măsură prichindelului şi adultului care îi citeşte acestuia. Având în vedere că părintele va reciti aceeaşi carte copilului de nenumărate ori, este important ca acea carte să fie atrăgătoare şi pentru el, nu doar pentru prichindel. În acest caz ironia unor replici sau situaţii poate fi sesizată doar de adult: Olivia de exemplu se pricepe la multe lucruri, dar cel mai bine se pricepe să stoarcă de vlagă adulţii din jur. 🙂

6. Colecţia Descopera anotimpurile

-text: Charles Ghigna, ilustraţii: Ag Jatkowska (editura Univers Enciclopedic)

Descopera anotimpurile cărți pentru copiiO serie de patru cărţi despre anotimpuri, cu peisaje urbane sau peisaje de vacanţă, copii şi adulţi în scene din viaţa cotidiană. Ilustraţiile care amintesc de pictura naivă nu sunt încărcate şi aduc multă culoare şi dinamism cărţilor. Descrierile sunt în formă de versuri simple care rimează, câte unul pe fiecare pagină. Desenele şi versurile surprind şi lucruri mărunte pe care de multe ori doar copiii mici le remarcă: dâre lăsate de melci, scoici găsite pe plajă, bălţi strălucitoare, buburuze şi gâze, frunze aurii, flori de gheaţă.

7. Licurici îşi caută amici

-scrisă şi ilustrată de Eric Carle (editura Cartea Copiilor)

Licurici isi cauta amici carti pentru bebelusiEste o carte potrivită pentru copiii care încep să meargă la grădiniţă, prima experienţă în care majoritatea copiilor se confruntă cu teama de necunoscut. Un licurici abia venit pe lume se simte singur şi pornește în noapte să-și caute prieteni. Întrezăreşte lumini îndepărtate către care se îndreaptă plin de speranță, dar acestea se dovedesc a nu fi ale altor licurici: o lanternă, o lumânare, farurile unei mașini, ochii unei pisici, focurile de artificii. În cele din urmă găseşte ceea ce căută: îşi găseşte prieteni şi nu se mai simte singur. Călătoria licuriciului este precum incursiunea copilului mic într-un mediu pe care îl simte necunoscut şi periculos. Eric Carle încearcă prin această poveste simplă şi fermecătoare să combată această teamă a copilului, pentru a lăsa locul curiozităţii instinctive de a descoperi noul.

Pe lângă mesajul legat de nevoia de prieteni, această carte îi ajută pe copii să înveţe lucruri noi despre natură şi lumea înconjurătoare. Textul este foarte scurt, repetitiv, iar ilustraţiile au un aspect aparte: În plus, ultima pagină conține un insert din led-uri care luminează intermitent, ca un grup de licurici.

8. Little Children’s Music Book

de Fiona Watt, ilustraţii: Elisa Squillace, muzica: Anthony Marks (editura Usborne)

Little Children's Music Book carti usborneFarmecul acestei cărţi constă în combinarea muzicii cu ilustraţiile şi va avea cu siguranţă viaţă lungă în biblioteca familiei.

Este o carte muzicală, care prezintă copiilor diferite instrumente muzicale: vioară, pian, glockenspiel, flaut şi chitară. Are o poveste simplă şi imagini încântătoare. Veveriţa, cârtiţa, nevăstuica, bursucul şi vulpoiul exersează fiecare la propriul instrument, apoi se întâlnesc pentru repetiţii, iar seara cântă împreună în faţa tuturor animalelor sub bagheta ratonului.

Copiii mai mici de 2 ani vor asculta cu plăcere muzica, iar cei de 4-5 ani vor observa detalii semnificative în ilustraţii: bursucul are o vizuină luxoasă cu şemineu, tablouri ale strămoşilor şi bibliotecă impunătoare, în timp ce nevăstuica pare hoinară şi cântă sub cerul liber, iar vulpoiul locuieşte într-un şopron ponosit. Cu toate astea talentul şi virtuozitatea nu ţin seama de detalii materiale, iar pasiunea pentru muzică conectează artiştii din medii diverse.

 

Carti pentru copii de 3-5 ani

9. Ăsta e al meu!

-scrisă şi ilustrată de Michel Van Zeveren (editura Cartea copiilor)

Asta e al meu carti pentru copii

Cartea e un fel de fabulă în imagini, textul e foarte scurt, iar desenele foarte expresive. Un brotac, un şarpe, un vultur şi un varan îşi dispută un ou găsit în junglă. Bineînţeles că întâietate nu are cel care l-a găsit primul, ci cel mai mare şi mai puternic. Din cearta lor oul ajunge în capul unui elefant. Speriat de posibile consecințe, nici unul nu recunoaşte că a scăpat oul. Finalul disputei şi finalul poveştii sunt ambele pe cât de neaşteptate, pe atât de amuzante. Copiii se vor distra pentru că le plac surprizele. Mai ales când cele neplăcute se întâmplă altora.

Morala este destul de profundă și i se poate explica prichindelului că o atitudine cooperantă şi asumarea responsabilităţii pot ajuta mai mult decât individualismul şi folosirea forţei.

10. Trolul furios

– de Aprilkind şi Barbara van den Speulhof, ilustraţii Stephan Pricken (editura Univers)

Trolul furios carti copii

Micul trol este un personaj în care copiii se pot regăsi atunci când au crize de furie. Un personaj simpatic, care îi poate ajuta pe copii să-şi înţeleagă emoţiile puternice şi să-şi gestioneze mai bine frustrarea şi furia.

Micul trol este foarte simpatic şi vesel, se bucură de natură şi trăieşte fericit la marginea pădurii, alături de prietenii săi. Dar când ceva nu-i iese cum vrea, începe să se enerveze: căsuţa pe care încearcă s-o construiască se tot dărâmă, bărcuţele pe care le face din hârtie nu vor să plutească. Aşa că micul trol se înfurie. Şi cu cât se mânie mai tare, cu atât mai anapoda îi merge totul. Renunţă repede la iniţiativele sale, dar ajunge să se înfurie pe orice: pe merele care nu vor să cadă din pom când le scutură sau pe bolovanul care îi stă neclintit în cale. De nervi nu vrea să adoarmă, iar oboseala îl face şi mai mânios. Bombăne, ţipă, urlă, tună şi fulgeră. Atitudinea asta îi îndepărtează pe prietenii săi. Rămas singur îşi dă seama că nu-i place singurătatea şi că trebuie să facă ceva să-şi aducă prietenii înapoi.

11. Adevărul gol-goluţ

de Ioana Chicet-Macoveiciuc şi ilustrată de Ionuţ Robert Olaru, (editura Univers)

Adevarul gol golut carti de citit pentru copii

Adevărul gol-goluț oferă într-o manieră jucăuşă răspunsuri la întrebarea cum pregătim copiii mici să se raporteze la propriul corp şi la intimitate.

Evi – un băieţel de 3 ani – și porcuşorul său de pluş devin prieteni nedespărţiţi și trec prin diverse întâmplări în urma cărora Evi își înțelege mai bine corpul şi ce înseamnă spaţiul personal al fiecăruia. Regulile explicate simplu şi clar de purceluş sunt acceptate cu interes de copil pentru că sunt sfaturi venite de la un prieten de încredere. Astfel cartea este un ajutor pentru părinţi în abordarea unor teme delicate cu copiii foarte mici fără a intra în prea multe detalii neadecvate vârstei.

Cartea pregăteşte copiii mici pentru situaţiile riscante în care sunt abordaţi de persoane necunoscute în lipsa părinţilor. Dar aduce în prim plan şi situaţii mai puţin evidente când copiii sunt deranjaţi sau nu se simt în siguranţă din cauza interacţiunii prea apropiate cu alte persoane. Astfel copilul mic învaţă că are dreptul să refuze oricând să fie pupat sau îmbrăţişat, să respecte la rândul său refuzul altora şi să nu ţină secrete faţă de părinţi.

12. Wind-up train book with slot-together tracks (în engleză)

– de Fiona Watt, design Helen Lee, ilustraţii Alistar (editura Usborne)

Wind up Train carti educative

Este o carte interactivă şi educativă cu o locomotivă cu aburi de jucărie inclusă şi ilustraţii de excepţie. Trenul duce călătorii peste munţi şi văi, prin sate şi oraşe, peste poduri şi viaducte, până la destinaţia finală: muzeul trenurilor. Muzeul are expuse trenuri şi locomotive din toate timpurile – de la primele trenuri cu aburi, la locomotive electrice, până la trenuri japoneze de mare viteză şi trenuri cu levitație magnetică. Locomotiva-jucărie acţionată cu cheiţă are patru trasee, care se pot desprinde din carte pentru a construi precum piesele unui puzzle un traseu mai lung.

Interesant este şi faptul că sub planşele detaşabile care conţin explicaţii, sunt alte imagini cu detalii suplimentare despre trenuri şi transportul feroviar. Astfel părinţii pot folosi planşele de deasupra cu copiii mai mici, iar cu copiii mai mari pe cele de dedesubt. Pentru copiii mai mici nu este necesar să le fie citite informaţiile în engleză, pentru că pot povesti cu părinţii despre ce se întâmplă de-a lungul călătoriei în oraşele şi satele întâlnite pe drum.

Carti pentru copii de 5-7 ani

Vă recomandăm câteva carti in engleza pentru copii de 5-7 ani, care sunt și educative. Avem de asemenea o carte pentru copii despre intimidare (bullying), dar și una extraordinar de frumoasă despre puterea imaginației.

13. Harold şi creionul mov

– autor şi ilustrator Crockett Johnson (editura Arthur)

Harold si creionul mov Wind up Train carti educative

Este o carte ingenioasă şi inteligent ilustrată despre puterea imaginaţiei.

Harold este nedespărţit de creionul său magic care îl ajută să-şi imagineze tot felul de aventuri. Harold e inventiv: dacă vrea să se plimbe sub clar de lună, desenează luna şi porneşte la plimbare; dacă i se face foame, desenează câteva plăcinte. Harold e generos: dacă îi mai rămân plăcinte, desenează un elan şi un porc spinos cu care să le împartă. Și e precaut: pentru că nu vrea să se rătăcească în pădure, desenează un singur copac. Are prezenţă de spirit: când cade în apa oceanului, desenează o barcă, iar când alunecă în gol din vârful muntelui neterminat, desenează un balon cu aer cald în care să se salveze.

Mesajul cărţii este puternic: orice copil poate face faţă oricăror obstacole folosindu-şi imaginaţia.

14. Crizantema

– scrisă şi ilustrată de Kevin Henkes (editura Arthur)

Crizantema carti educative

Este o carte încântatoare despre bullying între copii şi cum gestionează adulţii situaţia.

Crizantema este o șoricică care se confruntă la şcoală cu tachinări şi răutăţi repetate din partea colegilor din cauza numelui ei mai aparte. Cuvintele răutăcioase ale celorlalţi copii au un impact emoţional foarte puternic asupra ei şi o fac să se simtă inadecvată şi să aibă coşmaruri legate de propria identitate. Părinţii deşi sunt cât se poate de atenţi şi bine intenţionaţi nu reuşesc s-o ajute să se simtă mai bine. Profesorii au abordări cu totul diferite ale problemei bullying-ului, dar finalul este unul fericit.

Crizantema este o carte simplă, dar nu simplistă. Limbajul simplu, textul scurt, ilustraţiile prietenoase şi situaţiile familiare o fac accesibilă copiilor mici. Şi totuşi se adresează în aceeaşi măsură şi părinţilor, pentru că îi provoacă să se gândească la cât de periculoase sunt pentru copii răutăţile spuse în joacă de alţi copii şi cum ar reacţiona ei în eventuale situaţii similare.

15. Giraffe in the bath and other tales with CD (în engleză)

-autori: Lesley Sims şi Russell Punter, ilustraţii: David Semple (Editura Usborne)

Giraffe in the bath carti usborne

Este o colecţie de istorioare scurte în limba engleză, puse în valoare de ilustraţiile amuzante. Cele şase povestiri cu final neaşteptat au în comun ideea că atât faptele bune, cât şi cele rele sunt întotdeauna recompensate după merit.

O girafă ghinionistă nu are parte de baia cu spumă bine-meritată. Cimpanzeul inventează poveşti de vitejie atribuindu-şi rolul principal. Păianjenul ambiţios îşi împlineşte visul de a zbura. Hiena se visează dansatoare, în timp ce foca vitezomană îşi găseşte în cele din urmă chemarea. Gorila lipsită de perspicacitate îşi zădărniceşte planul de evadare… Toate sunt personaje haioase în situaţii inedite şi oferă prilej de a discuta cu copilul teme precum corectitudinea, adevărul, responsabilitatea, respectul pentru ceilalţi, fructificarea oportunităţilor, tenacitatea, urmărirea aspiraţiilor, găsirea soluţiilor în momente de criză.

Cartea este însoţită de un CD, poveştile pot fi ascultate în lectura unui vorbitor nativ, dar sunt perfecte şi pentru copiii care învaţă să citească în engleză, pentru că are texte scurte, cuvinte simple care rimează. Cartea este recomandată copiilor care au deja cunoştinţe de engleză de nivel mediu.

16. First sticker book Venice (în engleză)

-autor: James Maclaine, ilustraţii: Fermin Solis (Editura Usborne)

First Sticker Book Venice carti usborne

Face parte dintr-o colecţie care prezintă copiilor oraşe celebre. Este o carte interactivă cu multe abţibiluri şi text puţin, plină de culoare şi de detalii simpatice. Copiii au la dispoziţie peste 250 de abţibilduri pentru a anima diverse scene veneţiene. Sunt invitaţi să amplaseze pe harta oraşului principalele puncte de atracţie pentru turişti, să adauge gondole, vaporetti şi alte ambarcaţiuni pe Canal Grande. De asemenea, să populeze piaţa San Marco cu turişti, vânzători de suveniruri, artişti ambulanţi şi porumbei. Dar și să observe turiştii plimbându-se în gondole pe canalele înguste sau mergând agale pe străduţele strâmte. Să urmărească parada gondolelor şi a gondolierilor în timpul festivalului Regata Storica, să admire insula Burano cu magazine de suveniruri şi clădiri colorate. Să viziteze piaţa de peşte Rialto. Sau să admire în faţa Palatului Dogilor costumele şi măştile în culori strălucitoare purtate în timpul Carnavalului veneţian.

 

Carti pentru copii de 7-11 ani

Continuăm să ne distrăm și să ne educăm copiii. Dar cu câteva recomandări de cărți pentru vârsta de  7-11 ani. Fie că sunt cărți Usborne sau cărți de la editurile românești, toate sunt minunate și gata de a fi explorate de copii.

17. Povestea absolut adevărată despre cum a fost creat cel mai minunat lucru din tot universul

-autor: Maja Lunde, ilustraţii: Hans Jørgen Sandnes (editura Univers)

Cel mai minunat lucru carti pentru copii de 9 ani

Este o poveste foarte simpatică însoţită de ilustraţii haioase şi pline de tâlc, despre prietenie şi ingeniozitate. Şi despre ciocolată. 🙂

Ilustraţiile aduc în prim plan un sat liniştit din secolul 16, undeva în Elveţia, între Franţa şi Italia. Ninon, o fetiţă aventuroasă şi inventivă, tânjește după un semn de la prietenul ei Choco. Choco e plecat la celălalt capăt al lumii, tocmai în Mexic. Semnul vine, neaşteptat, în forma unor boabe de cacao, complet necunoscute pe atunci în Europa. În timp ce asistă la o întrecere în care bucătaria franţuzească şi cea italiană se luptă pentru întâietate, lui Ninon îi vine o idee. Așa că prepară cel mai minunat lucru din boabele de cacao primite de la Choco. Ca fapt divers, pare-se că ilustraţiile au fost pictate cu ciocolată adevărată. Bineînţeles că povestea nu este “absolut adevărată” cum indică titlul, dar poate aduce în discuţia cu copiii concepte precum influenţe culturale sau evenimente istorice ca descoperirea Americilor şi interacţiunea europenilor cu “Lumea nouă”.

18. E şi treaba mea!

– autor: Mihaela Coşescu, ilustraţii: Ionuţ Robert Olaru (editura Creştem oameni)

E si treaba mea carti educative

Este în aceeaşi măsură o carte despre puterea fiecăruia de a schimba ceva în comunitatea în care trăieşte, despre implicare civică și despre puterea exemplului bun.

Este o carte pe care orice familie cu copii ar trebui s-o aibă în bibliotecă. Sofia este o fetiţă cu un puternic simţ al dreptăţii care observă situații în care părinții ei nu intervin de teamă, ba chiar îi spun să se uite în altă parte când vede o nedreptate, pentru că nu o priveşte ce se întâmplă în jur. Spiritul de observaţie şi revolta faţă de nedreptate o fac pe fetiţă să ia atitudine, să găsească soluţii şi să-i motiveze şi pe colegii ei să se implice civic. Este o carte despre vocea interioară pe care părinţii o construiesc în mintea copiilor lor prin vorbele şi atitudinea lor în raport cu lumea din jur, precum şi prin implicarea sau neimplicarea socială. Ilustraţiile completează perfect frumuseţea mesajului cărţii.

19. The Odyssey (roman grafic în engleză, 104 pagini)

-autor: Russell Punter, ilustraţii: Fabiano Fiorin (editura Usborne)

Odyssey Graphic Novel Cel mai minunat lucru carti pentru copii de 9 ani

Acest roman în format de bandă desenată este o adaptare a celebrei opere literare Odiseea de Homer.

Regele Ulise a fost blestemat de zei să rătăcească timp de 20 de ani înainte de a ajunge înapoi acasă după războiul troian. Romanul prezintă călătoria plină de aventuri a lui Ulise și a însoțitorilor săi pe drumul de întoarcere acasă. Imaginile detaliate sunt însoţite de texte scurte în bule de dialog. Volumul este potrivit pentru copiii interesaţi de aventură şi de benzi desenate, precum şi pentru cei care sunt începători într-ale lecturii în engleză şi au nevoie de cărţi cu text puţin şi ilustraţii multe. Poate fi de asemenea o primă lectură pentru familiarizarea cu mitologia greacă: zeii răzbunători sau părtinitori, ciclopii, monştrii, sirenele şi nimfele, toţi îi pun beţe-n roate eroului.

20. Pierre, detectiv în labirint

-ilustraţii Hiro Kamigaki, text Chihiro Maruyama (editura Litera)

Pierre, detectiv in labirint Odyssey Graphic Novel Cel mai minunat lucru carti pentru copii de 9 ani

Este o carte interactivă pentru micii detectivi pregătiţi să caute cu răbdare indicii pentru rezolvarea unor enigme.

Cititorul este invitat la o vânătoare de comori şi la descoperiri detectivistice în contexte diferite: pe străzile unui oraş în plin carnaval, într-un muzeu, la un concurs de baloane cu aer cald, într-un port, într-un castel, într-un conac bântuit, într-o mină, într-o pădure. Minuţiozitatea imaginilor şi provocărilor introduce micii cititori în povestea detectivului Pierre, dar în acelaşi timp le provoacă imaginaţia celor mai creativi să-şi imagineze poveşti noi. Detaliile din cele 16 labirinturi pot constitui un punct de plecare pentru observaţii şi discuţii despre vestigii istorice, despre arhitectura, vestimentaţia şi mijloacele de transport din alte vremuri (maşini de epocă, baloane cu aer cald, zepeline, ambarcaţiuni vechi) sau despre specii dispărute.

Povestea este antrenantă, dar punctul forte al cărţii îl constituie grafica. Jocul propus de autori exersează răbdarea, atenţia la detalii şi perseverenţa, de aceea este recomandat copiilor de peste 7 ani. Desenele luate separat pot fi însă explorate şi de copii mai mici. Pe de altă parte ilustraţiile elaborate, ingenioase şi surprinzătoare pot ţine implicaţi în căutarea soluţiilor chiar şi părinţii sau fraţii mai mari, astfel cartea poate aduce toată familia împreună.

Carti pentru copii si adolescenti de 11-14 ani

Deja la vârsta de 11-14 ani vorbim despre mini enciclopedii pentru copii și carti de citit cu destul de multe pagini. 🙂 Haideți să îi ajutăm să învețe cât mai multe despre lume, distrându-se în același timp, cu recomandările de mai jos.

21. Timm Thaler sau râsul vândut

– de James Krüss, ilustraţii de Bilyana Velikova

Timm Thaler carti pentru copii de 13 ani

Timm Thaler sau râsul vândut este un roman despre ce ai de pierdut atunci când renunţi la bucuria de a râde. Concluzia cărţii este surprinzătoare şi plină de optimism: râsul îţi apropie oamenii, dar în acelaşi timp îţi dă libertate interioară pentru că este un antidot împotriva încrâncenării.

Timm Thaler este un băiat sărac, cu un râs fermecător. Rămas orfan, Timm merge pe hipodrom pentru a-şi aminti de duminicile petrecute cu tatăl său. Un bărbat misterios îl urmăreşte de la distanţă în timpul curselor de cai, îl abordează şi îi propune un târg: să poată câştiga orice pariu în schimbul renunţării la râsul său. Fără să înţeleagă consecinţele unui astfel de pact, băiatul acceptă. Pentru că se gândește la banii care i-ar face viaţa mai frumoasă şi mai uşoară. Aventurile care urmează îl transformă pe băiatul naiv într-un tânăr precaut şi cizelat. Face cunoştinţă cu lumea marinarilor, apoi cu cea a afacerilor, călătoreşte pe toate continentele şi învaţă multe despre lume şi despre viaţă.

Deşi tema este una profundă, cartea este uşor de citit, are mult dialog, dinamism, suspans, neprevăzut, răsturnări de situaţie. În ediţia ilustrată desenele calde şi prietenoase surprind scenele mai importante din fiecare capitol. Timm Thaler sau râsul vândut te ţine conectat şi te pune pe gânduri totodată, de aceea este o lectură plăcută pentru adolescenţi, dar şi pentru adulţi.

22. Coco, povestea filmului

– editura Litera, publicată sub licenţă Disney

Coco. Povestea filmului Timm Thaler carti pentru copii de 13 ani

Temele abordate merită să fie discutate cu adolescenţii: legătura cu familia şi legătura dintre generaţii, pasiune versus loialitate, prietenie versus urmărirea interesului propriu.

Coco este povestea tânărului Miguel, un băiat de 12 ani care visează să ajungă muzician. Însă chemarea lui către muzică este împotriva dorinţei familiei sale. În ajunul sărbătorii mexicane dedicate zilei morţilor, Miguel ajunge pe tărâmul morţilor şi întâlneşte spiritele rudelor trecute dincolo. Aventurile care îl aşteaptă prilejuiesc o incursiune în cultura mexicană. Aici există convingerea că strămoşii, deşi trecuţi în nefiinţă, nu mor definitiv dacă urmaşii se gândesc la ei. Protagonistul face cunoştinţă cu o lume simpatică și trece prin situaţii amuzante. Dar în același timp cunoaşte profunzimea lucrurilor şi înţelege care sunt valorile cu adevărat importante pentru el.

În plus, ca în orice creaţie semnată Disney-Pixar, ilustraţiile sunt fără cusur. Sunt pline de culoare şi imprevizibil, iar povestea este foarte emoţionantă.

23. Politics for beginners (în engleză)

-autori: Alex Frith, Rosie Hore, Louie Stowell, ilustraţii: Kellan Stover (Editura Usborne)

Politics for beginners cărți usborne

Este un ghid pe înţelesul copiilor şi adolescenţilor, cu ilustraţii în stil infografic despre concepte politice și evoluţii istorice.

Iată câteva exemple de astfel de concepte: tipurile de guvernare, sistemele politice, democraţia şi dictatura, imperialismul, feudalismul, monarhia absolută, sistemul federal. Dar și constituţia, alegerile şi sistemul electoral, naţionalismul, doctrinele de dreapta şi de stânga. Ca și cenzura, libertatea de exprimare, ştirile false, terorismul, migraţia, corupţia, mitingurile, feminismul, drepturile omului.

Cartea explică simplu concepte complexe, folosind exemple potrivite şi personaje cu care micii cititori se identifică. Arată impactul deciziilor politice în viaţa fiecăruia dintre noi şi include sfaturi despre cum se poate argumenta într-o dezbatere. Mesajul transmis este că indiferent de vârstă toţi cetăţenii trebuie să fie bine informaţi pentru a-şi putea aduce contribuţia.

24. Explorers sticker book și See Inside Exploration and Discovery

Explorers sticker book – de Fiona Watt, ilustraţii: Paul Nicholls. Și See Inside Exploration and Discovery – de Emily Bone, ilustraţii: Steve Scott (ambele în engleză și apărute la editura Usborne)

Sticker Book Explorers carti pentru copii de 13 ani

Cele două cărți aduc istoria şi geografia în faţa ochilor copiilor într-un mod amuzant şi memorabil. Pot fi explorate cu succes împreună cu alţi membri ai familiei, sau împreună cu colegi/prieteni de aceeaşi vârstă.

Au ilustraţii foarte reuşite şi se completează frumos una pe alta. Prima (sticker book) este interactivă şi conţine abţibiluri. Astfel, copiii mai mari pot recrea într-un mod vizual scene din istoria marilor descoperiri. Ca de exemplu: călătoriile vikingilor, Drumul Mătăsii, expediţiile la Polul Sud şi cele în adâncul Pacificului. De asemenea, fac cunoştinţă cu Marco Polo, Vasco da Gama, Cristofor Columb, Ferdinand Magellan, James Cook, Alexander von Humboldt.

A doua carte (lift-the-flap) este mult mai detaliată şi pune într-un context mai larg evenimentele din prima. Exploratori de pe toate continentele şi descoperirile lor sunt urmărite începând din antichitate până la misiunile în spaţiu cosmic. Aceasta mini-enciclopedie are multe informaţii, desene și hărţi pentru a scoate la iveală şi mai multe desene şi detalii interesante.

Nu este niciodată prea devreme pentru a îndrăgi cărţile. Haideți să-i ajutăm pe copii să citească și să se bucure de poveștile și aventurile minunate care îi așteaptă în cărțile dedicate fiecărei vârste.

Citește și

5 carti pentru copilul din tine sau de langa tine

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here