20 de carti impresionante scrise de autori straini, pe care sa le iei cu tine in vacanta din iulie 2021

0
3880
painting: "La gioia del sole" by Llewelyn Lloyd/Dal Rinascimento ai Pittori Macchiaioli e oltre

În mijlocul verii am vrea să transformăm în realitate planurile de călătorie. Dacă nu ajungi în regiunea pitorească la care ai visat, poţi alege o carte. Poate vrei o poveste precum o amiază liniștită într-o grădină parfumată din Sud, sau, dimpotriva, o poveste care să te scuture, să îţi dea fiori. Noi ţi-am pregătit o listă cu 20 de cărţi impresionante scrise de autori străini, pe care să le iei cu tine în vacanţa din iulie 2021. America de Sud, Anatolia, un sătuc pitoresc din Franţa sau Orientul Mijlociu devin niște destinaţii literare care merită explorate. Lectură plăcută!

 

Cărţi impresionante scrise de autori sud-americani, pe care să le iei în vacanţă

 

1. După-amiaza unui faun de Adolfo Bioy Casares 

După-amiaza unui faun este o colecţie de proze scurte așa cum le place mai ales celor îndrăgostiţi de literatura sud-americană. Bunul prieten al lui Borges, scriitorul Adolfo Bioy Casares îţi oferă niște povestiri în care fantasticul devine prelungirea firească a realităţii. Vei descoperi o lume stranie și un stil inedit.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

2. Mexican Gothic de Silvia Moreno-Garcia

Realismul magic și poveștile cu tentă horror se intersectează în Mexican Gothic. Povestea are loc într-un loc bântuit de secrete, dintr-o zonă rurală a Mexicului. Aici ajunge Noemi după ce primește un mesaj de la verișoara ei, care îi spunea că este în pericol. Noemi nimerește într-un loc straniu, unde se află casa unui bărbat charismatic și bogat. Acesta era chiar soţul verisoarei ei. Familia lui făcuse o avere care ascunde niște istorii terifiante, pe care Noemi le va descoperi treptat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

3. Pașii pierduţi (Alejo Carpentier) 

Realismul magic sud-american își face loc și în existenţa unui important compozitor din New York. El va părăsi metropola pentru a se aventura în selva din America de Sud. Aici speră să descopere un instrument magic, despre care auzise în legende. Acest muzician este personajul central din romanul Pașii pierduţi. Autorul romanului, Alejo Carpentier face parte din galeria marilor scriitori sud-americani.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

4. Suntem deja uitarea ce vom fi de Hector Abad Faciolince 

Ecranizat recent, Suntem deja uitarea ce vom fi este deja un roman-cult pentru cei dornici de a explora continentul sud-american. Acţiunea se petrece în Columbia, în orasul Medellin. Personajele vor încerca să-ţi spună poveștile unei ţări și ale unei epoci. Vei descoperi o lume a contrastelor, în care dincolo de violenţe există o mare sete de afecţiune.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Dragoste, zei și povești erotice

 

5. Delta lui Venus de Anais Nin 

Delta lui Venus este o colecţie de povestiri erotice. Unii o consideră scandaloasă, pornografică. Pentru alţii, în schimb, este o bijuterie abrazivă a literaturii feminine lipsite de opreliști în explorarea abisurilor umane. Poveștirile sunt explozive. Îmbină voluptatea și tenebrosul sau, cum ar spune adepţii lui Freud, Erosul cu Thanatosul. Povestirile scrise de Anais Nin trezesc și azi niște reacţii ce reflectă dublul standard în raportarea la femeia care scrie fără cenzură. Anais Nin a fost aspru criticată din cauza unor pasaje care au făcut din Henry Miller un zeu al generaţiei sale.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

6. Război și dragoste de Julie Berry

Afrodita și amanţii săi privesc de pe Muntele Olimp niște povești de dragoste din timpul Primului Război Mondial. Protagonistii acestor povești sunt un arhitect vizionar, o pianistă, un soldat afro-american și o cântăreaţă belgiană. Aventurile prin care trec aceștia îi vor face pe zei să mediteze asupra legăturii dintre iubirile de neuitat și marile războaie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Destăinuirile unor scriitori care și-au marcat generaţia

 

7. Kafka – Jurnal 

Jurnalul lui Kafka este o apariţie mult-așteptată de cei dependenţi de literatură. În cele 800 de pagini vor descoperi gândurile, obsesiile și temerile ce au dus la scrierea unora dintre cele mai bune cărţi, multe dintre ele ajungând surse de inspiraţie ce au depășit graniţele temporale și culturale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

8. Despre băutură de Charles Bukowski 

Fanii lui Bukowski vor putea trece pe listă și volumul Despre băutură. Vor descoperi texte inedite, reflectând lumea unuia dintre cei mai apreciaţi scriitori nonconformiști.

 

Cărţi impresionante pentru cei ce preferă poveștile transgeneraţionale

 

9. America nu e acasă de Elaine Castillo 

Dacă îţi plac romanele ce abordează legăturile transgeneraţionale, poţi alege și cartea America nu e acasă. Vei descoperi poveștile a trei generaţii de femei care au părăsit Filipine pentru a trăi visul american. Legăturile dintre ele și încercarea de a găsi un echilibru între valorile din ţara natală și cele din orașul de adopţie sunt expunse cu o mare fineţe psihologică.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

10. Despre Grace de Anthony Doerr 

Despre Grace este reîntâlnirea cu Anthony Doerr, cunoscut de publicul român și datorită romanului Toată lumina pe care nu o putem vedea. Vara aceasta vei descoperi un roman considerat unul dintre cele mai bune debuturi din ultimii douăzeci de ani.

Despre Grace este un roman tulburător despre iubire și teama de a pierde armonia adusă de această iubire. Totodată este un roman care își trimite cititorul în ţinuturi îndepărtate, unde personajele se cred singure cu secretele bine ascunse.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi despre secretele tinereţii

 

11. Panica de Laure Oliver 

Panica este un roman despre lumea adolescenţei. Personajele sale trăiesc într-un orășel unde nu se întâmplă mare lucru. Pentru a a-și potoli setea de senzaţii tari, adolescenţii încep să ia parte la jocul numit Panica. Toate personajele încep să participle la acest joc în ultimul an de liceu. Dacă vor trece de probele pline de pericole, vor putea câștiga 67000 de dolari. Însă jocul va aduce la suprafaţă secrete compromiţătoare. Se vor face alianţe nebănuite și se vor desface iubiri și prietenii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

12. Fete de treabă de Laurie Elizabeth Flynn

Tot despre secretele din timpul celor mai frumoși ani este vorba și în romanul Fete de treabă. Aceste secrete ies la suprafaţă în timpul reuniunii la care protagonista ajunge, deși nu își dorea iniţial. Secretul este legat de un eveniment din anii studenţiei. Evenimentul a bulversat viaţa protagonistei și a nonconformistei sale prietene.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi pline de întâmplări ciudate în regiuni pitorești

 

13. Tărâmul celor fără umbră de Hasan Ali Toptaș 

Literatura turcă este plină de autori care merită descoperiţi. Unul dintre ei este și Hasan Ali Toptaș. Îi poţi citi romanul Tărâmul celor fără umbră. În acest roman, iubirea, misterul, suspansul și absurdul convieţuiesc alegoric. Acţiunea se petrece într-un sat din Anatolia, unde bărbierul dispare fără urmă. Se va reîntoarce peste zece ani, fără să își amintească pe unde a umblat. Întoarcerea sa este urmată de o altă dispariţie. De data aceasta dispare cea mai frumoasă tânără din sat. Locuitorii găsesc repede un ţap ispășitor. Şirul evenimentelor stranii continuă. La un moment dat, intră în scenă și un romancier dornic de a spune o poveste la fel de stranie…

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

14. Partea de nord a inimii (Dolores Redondo)

Dacă preferi suspansul, poţi alege și Partea de nord a inimii, romanul scriitoarei Dolores Redondo. Acţiunea romanului este îmbibată de superstiţiile cu iz mitic din jurul orașului New Orleans. De aceste superstiţii se lovesc și personajele centrale ale romanului, care vor dori să prindă un criminal în serie care pare să se folosească de magia neagră.

 

Thrillere care te vor ţine cu sufletul la gură

 

15. S-a întâmplat noaptea de Marc Levy

Marc Levy revine cu o serie de romane intitulată Grupul 9. Primul roman al seriei, S-a întâmplat noaptea, aduce împreuna oameni din sfere diferite, dar care sunt uniţi de o mare dorinţă de a răzbuna victimele unor oameni influenţi. Acești justiţiari te vor lua cu ei prin Oslo, Madrid, Tel Aviv, Istanbul și Londra.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

16. Copilul de Fiona Barton

Un alt crime thriller este și Copilul. De data aceasta, personajul central, o jurnalistă perseverentă, vrea să descopere cum a ajuns până la urmă scheletul unui copil sub o casă veche aflată în plin proces de modernizare. Investigaţiile jurnalistei vor săpa în trecutul neasumat al unui cartier liniștit, dar mai ales al unor femei care împărtășesc același (cumplit) secret.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane istorice

 

17. Portofoliul fugii de Julie Orringer

Suspansul, pasiunea pentru artă și atmosfera unui film de epocă promit să facă din Portofoliul fugii un roman memorabil. Acţiunea se petrece în anii în care Franţa era ocupată de naziști. Un grup de oameni curajoși a decis atunci să salveze elita intelectuală. Printre cei ce urmau a fi salvaţi se aflau oameni de cultură precum Chagall, Hannah Arendt, Victor Brauner, André Breton, Marcel Duchamp, Max Ernst, Lion Feuchtwanger, Franz Werfel, Alma Mahler Gropius Werfel, Golo Mann, Victor Serge. Salvarea lor este o cursă contra-cronometru, din care nu lipsesc pasiunile puternice, regăsirile și devoalarea unor secrete dureroase.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

18. Ultima geană de lumină de Kristin Harmel 

Franţa ocupată de naziști devine și fundalul evenimentelor din romanul Ultima geană de lumină. Acţiunea se petrece în regiunea șampaniei. Aici, două femei vor schimba soarta multor locuitori. Ele se vor implica în iubiri secrete și vor face gesturi necugetate. Peste ani, poveștile lor vor fi redescoperite de nepoata uneia dintre ele. Această nepoată va dori să își refacă viaţa în regiunea pitorească unde au avut loc evenimentele ce au marcat vieţile celor două femei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

19. Transatlantic de Colum McCann

Transatlantic este un roman în care poveștile pionierilor din domeniul aviatic se împletesc inteligent cu poveștile unor personaje curajoase. Aceste personaje devin la rândul lor, din anonimi, deschizători de drumuri. Unele influenţează tratatele de pace, altele se vor implica în abolirea sclaviei. Vei călători în epoci diferite și pe mai multe continente.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

20. Adio, Gulag! de Levan Berdzenișvili 

Adio, Gulag! este un roman document, despre care ţi se mai spune că ar fi singura carte despre stalinism pe care o citești râzând. Levan Berdzenisvili vede povești despre speranţă acolo unde alţii văd un final sumbru.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și articolul 40 de cărţi poliţiste de neratat

40 de carti politiste de neratat

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here