Preferi cărţile de non-ficţiune? Dacă răspunsul este afirmativ, poţi lua în considerare și recomandările noastre. Ţi-am pregătit o listă cu 10 cărţi foarte bune de non-ficţiune, de citit în iulie 2021. Unele te vor invita să te pierzi pe străduţele din Veneţia, altele să călătorești spre lumea interioară. Nu lipsesc nici paginile scrise pentru cei fascinaţi de femeile de la curţile regale de altădată. Lectură placută!
Cărţi pentru iubitorii de artă
1. Mansardă la Veneţia. Nouă săptămâni in lagună de Cristina Chevereșan
Mansardă la Veneţia vorbeste despre acel oraș interior(izat) la care ne întoarcem ori de câte ori vrem să căutăm frumuseţea lumii. Există o Veneţie pentru fiecare visător și călător. Vei citi poveștile Veneţiei din perspectiva unei pasionate de artă, ajunsă aici pentru a se dedica studiului, dar și autodescoperirilor.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
2. Frumuseţea va mântui lumea și alte eseuri de Ion Vianu
Dacă preferi eseurile care îmbină pasiunea pentru artă și observaţiile psihologice, vei fi atras și de volumul Frumuseţea va mântui lumea. Scriitorul și psihiatrul Ion Vianu analizează teme din Faust, din romanele clasicilor ruși sau din teatrul antic. Nu lipsesc nici obervaţiile despre Est și Vest.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
3. Forma lucrurilor de Marco Andreatta
Forma lucrurilor nu este o carte despre geometrie scrisă (doar) pentru matematicieni. Este o carte pentru cei dornici de a găsi armonia în arhitectură, în orașul în care trăiesc și în filosofia care se află dincolo de calculele exacte. Forma lucrurilor este o carte despre aspiraţiile umaniste din spatele știinţelor exacte.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Jurnalul unei femei curajoase
4. Jurnal (1941-1942). Scrisori din lagărul de la Westerbork de Etty Hillesum
Paginile scrise de Etty Hillesum nu vorbesc doar despre dramele din timpul Holocaustului. Ele povestesc și despre lupta femeilor pentru emancipare, în ciuda vremurilor cumplite. Teama de moarte este ţinută în frâu de acea forţă ieșită din comun prin care oamenii au încercat să își păstreze idealurile umaniste.
Cu toate aceste suferințe în jurul tău, ajungi să-ți fie rușine că te iei atât de în serios pe tine însăți, cu toate stările tale de spirit. Dar trebuie să continui să te iei în serios, să rămâi în centrul propriei atenții și să încerci să te descurci cu tot ce se întâmplă în această lume, să nu închizi ochii în fața a nimic, trebuie să te „confrunți“ cu aceste vremuri îngrozitoare și să încerci să găsești un răspuns la întrebările de viață și de moarte puse de ele. Și poate că vei găsi un răspuns la unele din aceste întrebări, nu doar pentru tine, ci și pentru alții. Eu trăiesc acum. Trebuie să privesc totul în față. Nu trebuie nici să fug de mine însămi. Uneori mă simt ca un stâlp înfipt la țărmul unei mări înfuriate, izbit de valuri din toate părțile. (Etty Hillesum)
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi foarte bune pentru admiratorii lui Oliver Sacks
5. Revenirea la viaţă de Oliver Sacks
Revenirea la viaţă este cartea prin care Oliver Sacks prezintă reușita unei metode atipice de a trata afecţiunile psihice. Vei citi despre ameliorarea uimitoare a stării psihice în cazul unor pacienţi din 1969. Boala pacienţilor săi este văzută de Oliver Sacks drept o încercare de a înţelege mai bine alambicatul univers uman.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
6. Toate la locul lor. Primele iubiri, ultimele povești de Oliver Sacks
Amintirile personale stranii, călătoriile în psihicul uman și eseurile pline de revelaţii despre mintea umană se întâlnesc în cărţile lui Oliver Sacks. Una dintre ele este și Toate la locul lor. Primele iubiri, ultimele povești. Această carte promite încă o explorare fascinantă a psihicului uman, plină de empatie și de nonconformism.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi foarte bune de non-ficţiune despre viaţa regală
7. Pagini de jurnal (Simona Lahovary)
Simona Lahovary a fost doamna de onoare a reginei Maria. Așadar, are multe de povestit. Memoria ei derulează imagini care azi ni se par desprinse dintr-un film de epocă. Visătorii care adoră poveștile despre interbelic se vor simţi răsfăţaţi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
8. Diana. Povestea unei prinţese spuse de ea însăși
Cartea lui Andrew Morton este singura biografie la care a participat și Lady D. Paginile din Diana. Povestea unei prinţese spuse de ea însăși te vor face să te gândești la modul în care popularitatea acesteia a schimbat percepţia asupra Casei Regale și asupra legăturii dintre aristocraţie și oamenii din afara ei.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi foarte bune de non-ficţiune pentru cei fascinaţi de filozofie
9. Epicur și epicureismul antic
Epicur a fost unul dintre cei mai influenţi filosofi antici. Ideile sale au supravieţuit trecerii timpului. Cartea Epicur și epicureismul antic este o bijuterie pentru cei dornici de a (re)descoperi cultura Antichităţii. Andrei Cornea a îngrijit această ediţie bilingvă, în care vei putea găsi unele dintre cele mai frumoase texte despre echilibru, seninătate și bucuria de a trăi, cum doar grecii o pot simţi.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
10. În prezenţa lui Schopenhauer de Michel Houellebecq
În prezenţa lui Schopenhauer este o întâlnire peste timp. Unul dintre cei mai apreciaţi și abrazivi scriitori actuali alege pasajele sale preferate din scrierile filosofului german Schopenhauer, pentru a le interpreta în manieră proprie. Cei ce nu au ratat romanele lui Michel Houellebecq vor încerca să găsească puntea de legătură dintre cele două minţi necruţătoare în analizarea slăbiciunilor umane.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro