Carnage


Premiera: 31 December 2011
0
684

Dupa multe filme aparute in 2011, multe din ele prafuite, in sfarsit un film proaspat si inteligent: Carnage, ultimul film regizat de Roman Polanski. Nu are data premierei anuntata in Romania dar il poti vedea pe net la o calitate cat de cat decenta dar fara subtitrare. Filmul povesteste intalnirea dintre doua cupluri  jucate de Kate Winslet – Christoph Waltz si John C. Reilly – Jodie Foster, intalnire prilejuita de confruntarea dintre copiii de 11 ani ai celor doua familii, in care fiul sotilor Foster/Reilly ramane fara doi dinti.

Cele doua cupluri se intalnesc pentru a trata la modul cat mai civilizat intamplarea "nefericita", dar situatia degenereaza repede intr-un fel de confruntare intre neanderthalieni. Filmul este scurt (ceea ce e binevenit pentru un film cu doar patru personaje), pastrandu-si robustetea, umorul si tensiunea pana la final.

La cei 78 de ani si dupa un scandal in care a fost acuzat de viol in SUA (care dateaza din 1977, transformat intr-un never ending story), Polanski semneaza un film despre "farmecul discret al burgheziei", in general, si ipocriziile societatii americane, in special (ale carui situatii si gesturi se pot extrapola usor asupra burgheziei politically correct cam de pe oriunde din Occident).

Carnage este ecranizarea piesei de teatru a frantuzoaicei Yasmina Reza, o piesa cu patru personaje ce poate reprezenta oricand un sequel la Who's Afraid of Virginia Woolf?. Cele doua piese/filme au cel putin cateva lucruri in comun: acreala de lamaie a dialogului, ritmul alert si tensionat al replicilor, descoperirea acelorasi barbari sub o suprafata poleita si acelorasi conflicte de nedepasit intre cele doua sexe, plus deliciul unor roluri de femei isterice (Elizabeth Taylor e urmata in traditia istericalelor explozive de Jodie Foster si Kate Winslet).

O mentiune speciala merita Christoph Waltz, despre care as putea spune ca este noul John Malkovich. Waltz aproape ca absoarbe toata atentia, surprinzandu-te ca-i astepti fiecare expresie faciala si replica acida. Dupa rolul din Inglorious Basterds, pentru care a luat Oscarul, actorul austriac joaca desavarsit rolul cinicului blazat.

Filmul caricaturizeaza destul de mult realitatea, avand o malitiozitate un pic prea evidenta apropo de situatia descrisa: Kate Winslet este investment broker iar Waltz lucreaza pentru industria farmaceutica (doua din industriile cele mai blamate la nivel public in ultimii ani: financiara si farmaceutica), pe cand Jodie Foster este occidentalul patruns de dramele saraciei din Africa de la distanta confortului dintr-o tara civilizata si de fineturile artei plastice, iar Reilly (Magnolia, The Aviator, Gangs of New York, The Hours, Chicago) este cliseul genului the regular guy, cu un job normal si o viata simpla.

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Venetia, editia 2011.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here