A Dangerous Method


Premiera: 25 November 2011
0
926

A Dangerous Method este ultimul film al regizorului canadian David Cronenberg, cunoscut pentru filmele despre personaje cu gusturi si personalitati mai ciudate. De data aceasta Cronenberg a realizat un film istoric despre psihanaliza, ce a avut premiera la Festivalul de Film de la Venetia din acest an.

Filmul povesteste relatia de prietenie transformata in rivalitate dintre psihanalistii Carl Jung (jucat de Michael Fassbender) si Sigmund Freud (interpretat de Viggo Mortensen, care se afla deja la al treilea film cu Cronenberg, dupa Eastern Promises si A History of Violence) si despre relatia amoroasa si de mentor dintre Jung si protejata sa, pacienta devenita una dintre primele femei psihanalist, Sabina Spielrein (jucata de Keira Knightley). Viggo Mortensen se transforma in Freud fara dificultati, dupa ce in Eastern Promises, penultimul film al lui Cronenberg, jucase rolul unui mafiot rus. Fassbender este destul de convingator in rolul lui Jung in dilema morala: familie sau aventura, urmarea instinctelor primare sau reprimarea lor.

Pe langa Keira Knightley (pe care o stii din Piratii din Caraibe, Pride & Prejudice, Atonement), Michael Fassbender (cunoscut pentru Inglorious Basterds al lui Tarantino) si Viggo Mortensen (Stapanul Inelelor, 28 Days, GI Jane, A Perfect Murder), in film joaca si Vincent Cassel (pe care l-ai vazut probabil ultima data in Black Swan, dar a mai jucat si in Eastern Promises – filmul lui Cronenberg in care joaca incredibil alaturi de Viggo Mortensen, Ocean's Twelve, La Haine). Dintre actorii prezenti, Keira Kinghtley e clar veriga cea mai slaba. 

Povestea este adaptata pentru ecran de Christopher Hampton, autorul al unui alt film cu "Dangerous" in titlu: Dangerous Liaisons (pentru care a luat un Oscar) si cel care a adaptat pentru ecran romanul lui McEwan, Atonement, si The Quiet American
Maestru al horror-ului idiosincratic, reorientat in ultimii ani spre thriller-uri psihologice, Cronenberg e cunoscut pentru Videodrome (in care directorul unui canal obscur de televiziune incepe sa piarda legatura cu realitatea dupa ce descopera o transmisiune a unor scene sado-masochiste), Dead Ringers (Jeremy Irons joaca rolul dublu al unor gemeni identici, ginecologi cu personalitati instabile), Naked Lunch (poate cel mai ciudat film al lui Cronenberg, ecranizarea cartii cu acelasi nume a lui William S. Burroughs, in care halucinatiile care fac subiectul filmului sunt aproape insuportabile pentru privitor), Crash (povestea unui cuplu cu gusturi sexuale neobisnuite), Spider (cu Ralph Fiennes si Miranda Richardson, in care Fiennes este un schizofrenic ce traieste in realitati paralele).

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here