Carnage – farmecul deloc discret al burgheziei

0
1501

Carnage este un film care fie iti place la nebunie, fie nu intelegi de ce restul se extaziaza cand vine vorba de el. Are dialog excelent (este ecranizarea unei piese de teatru, pentru mai multe detalii descriptive citeste despre Carnage aici), actori foarte buni (Cristoph Waltz, Jodie Foster, Kate Winslet, John C Reilly), ironie si umor absurd cat incap.

In mai putine cuvinte, este o comedie neagra despre burghezie. Polanski, regizorul Carnage, este inspirat de burghezie si ipocriziile aferente aproape la fel de mult ca Bunuel (vezi etalonul Farmecul discret al burgheziei, dar si multe alte filme semnate de Bunuel). Tema l-a interesat pe Polanski inca de la primele filme, Knife in The Water si Cul-de-sac, dar aceeasi ipocrizie l-a atins in modul cel mai nedorit mod in viata reala (fiind acuzat de abuzarea sexuala a unei fete de 13 ani, o poveste deloc clara in privinta vinovatiei lui Polanski dar in privinta careia puritanismul american nu a cedat in ultimii 34 de ani).

Carnage povesteste intalnirea a doua cupluri new-yorkeze prilejuita de "lupta" intre copiii celor doua familii. "Lupta" a avut ca si consecinta pierderea a doi dinti de catre unul din copii, ceea ce conduce la un delir de atacuri si contra-atacuri la adresa premiselor existentiale ale personajelor: misoginism, feminism, politically correctness, banul fara scrupule, civilizatie cu o orice pret,  omul simplu si curat, arta doar ca poleiala culturala, sensibiitate fata de animale etc, etc. Toti cei patru detin adevaruri partiale si toti isi primesc pe buna dreptate "palmuiala" din partea celorlalti, fiindu-le expuse mentalitatile stirbe si limitarile mentale.

Jodie Foster este o isterica perfecta in rolul din Carnage, in timp ce Kate Winslet are parte de cea mai buna scena din film, in care vomita copios peste albume de arta (in special un foarte valoros album dedicat lui Kokoschka). Ca in orice postura, Christoph Waltz este pur si simplu excelent: cinic pana la imposibil, cu o voce insinuanta si aproape soptita, este mandru de lipsa totala de idealism.

Ce e mai interesant si mai ironic decat orice replica este ca filmul vrea sa distreze insasi burghezia pe care o portretizeaza. Se asteapta sa rada de ei insisi exact burghezii. Acelasi lucru se aplica si actorilor, nu doar audientei si personajelor din film. Pot sa mi-o imaginez pe Kate Winslet la fel de intrasigenta si ambitioasa ca in film, iar pe Jodie Foster la fel de absurda in apararea din politically correctness a nu-stiu-carei cauze sociale cu care nu are nicio legatura  directa.

Filmul este un pic prea caricatural, aduce pe tava totul si nu lasa nimic imaginatiei. Dar comparativ cu filmele care ajung in mod obisnuit pe ecranele noastre, Carnage da clasa.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentHaywire (2011) – Trailer
Următorul articolBored To Death – secventa in care apare Jim Jarmusch
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here