Beasts of the Southern Wild – basmul supravietuirii

0
857

Câteva adăposturi degradate pe o insulă condamnată la o dispariţie lentă, dar sigură, în mijlocul unor ape care nu iartă; un chip redat printr-un desen naiv pe un perete, cu un tricou lipit sub el, creând iluzia de corp integral- improvizaţia imaginii unei mame mereu absente, cunoscute doar din poveşti cu iz suprarealist;

Hushpuppy e o fetiţă pe care o bănuieşti clarvăzătoare, ce te uimeşte prin curaj şi forţă spirituală; e un privilegiu, să te plimbi împreună cu ea prin universul în descompunere ce o înconjoară, să priveşti prin ochii ei şi să înveţi cum să asculţi "inima lumii". Frumosul imageriei în Beasts of the Southern Wild nu respectă schemele vizuale clasice- pelicula aproape că îşi elaborează propriul limbaj cinematografic, dincolo de previzibil sau de repere imediat recognoscibile.

Insula imaginară Isle de Charles Doucet, universul precar şi primitiv în care trăiesc, sau mai degrabă în care luptă pentru a supravieţui, Hushpuppy şi tatăl său Wink, este numită pe bună dreptate The Bathtub. Filmul este o imersiune treptată într-o scenografie acvatico-apocaliptică: cadrele în care predomină non-culorile, amalgamul de tonuri pământii, tremuratul nervos al camerei, o altă modalitate de a puncta instabilitatea insulei, compun o lume în afara lumii. Pelicula are caracter de fantasy distopic şi acesta este punctul ei forte, generând originalitatea viziunii cinematografice.

Hushpuppy este un personaj de basm contemporan: simţind pulsul lumii, energia care străbate materia, fetiţa căreia Wink îi spune man, într-o încercare permanentă de a o desenzitiviza şi de a o pregăti pentru soarta dură la care sunt condamnaţi toţi locuitorii insulei, are un al şaselea simţ în ceea ce priveşte modul în care se îmbină toate elementele lumii. Cu nevinovăţia tipică percepţiilor de copil, dar şi cu o putere de pătrundere necaracteristică acestora, Hushpuppy are intuiţia rolului său în contextul vast şi complex al universului: I see that I am a little piece of a big, big universe, and that makes it right. Cuvintele sale, leitmotivul peliculei, sunt marca unui pozitivism aflat, la prima vedere, în contrast flagrant cu întunecatul caleidoscop al ruinelor ce plutesc în derivă în The Bathtub. Dar tocmai acest cadru este sursa conştientizării profunde şi mature a energiei vitale şi a supremei armonii universale. Ea hrăneşte imaginaţia vibrantă a lui Hushpuppy, care se dezvoltă ca o contrapondere, fiind singurul element care dă culoare lumii descompuse şi palide în care trăiesc personajele.

Educaţia pe care i-o oferă Wink, tatăl său, este aproape extremă, militărească pe alocuri, în scopul clar de a o întări şi de a-i dezvolta instinctele de supravieţuire. Personajul Hushpuppy devine o alegorie a forţei şi a curajului atunci când se urcă pe masă şi îşi încordează muşchii asemenea unui atlet învingător după ce reuşeşte să spargă carapacea unui crustaceu, ţipând ascuţit de bucuria unei reuşite semnificative în contextul unei existenţe care te obligă să-ţi activezi instinctele primare; aceeaşi miză o au şi scenele cu pescuitul cu mâna în apele nesfârşite ale Louisianei sau cele în care Hushpuppy şi ceilalţi locuitori ai insulei refac bucată cu bucată casele devastate de furtună. Dar poate cea mai frumoasă şi grăitoare dovadă de curaj şi forţă interioară rămâne confruntarea tăcută, aproape mistică, între fetiţă şi auroch, monstrul primitiv, simbol al fricii şi al tuturor slăbiciunilor care ameninţă să-i înece puterea, determinarea, speranţa.

SHARE
Articolul precedentNational Theatre Live: The Audience – trailer
Următorul articolMade In Ro – Targ de design romanesc
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here