Bădăranii – umor commedia dell’arte

0
671

Întâlnită deseori în filme, atmosfera newyorkeză a unui teatru mic se regăsește și în sala cu pereții de cărămidă roșie a Teatrului Metropolis. Aici se joacă piesa lui Carlo Goldoni, Bădăranii.

Spectacolul dubutează cu o scenă care îți stârnește curiozitatea. Trei băiețandrii apar pe scena cu un aer misterios și intimidant. Cu mișcări bine calculate, par că te studiază din cap până-n picioare. Rolul celor trei devine din ce în ce mai clar pe parcursul piesei. Apariția lor este un articficiu interesant folosit de regizor pentru a schimba decorul și pentru a anunța intrarea în scenă a personajelor, fiind de fapt un fel de gărzi de corp ale acestora. Cu aceeași atitudine distantă și enigmatică, cei trei aduc în scenă în modul cel mai firesc recuzita.

Făcând parte din zona commediei dell’arte, piesa este  la îndemâna tuturor prin umorul accesibil. Povestea se concentrează pe evidențierea unor tipologii umane și evoluția unor evenimente destul de previzibile. Astfel îi întâlnim pe cei trei bădărani, preocupați doar de comportamentul nevestelor, pe care ei îl consideră neadecvat.

Apare și Lucietta (Miriam Rizea), înfățișând fiica rasfățată și protejată de către tată, și mama vitregă, Margarita (Adriana Trandafir) care își contrazice acest statut, fiind complicea Luciettei în mai multe situații. Canciano, interpretat de Gheroghe Visu, reprezintă o sursă de amuzament pentru public. Naivitatea lui înduioșătoare și ignoranța sa îl transformă în cel mai simpatic personaj al piesei. Tabloul este completat de Marina (Cecilia Barbora) și Felice (Gabriela Popescu), soțiile care ripostează constant la cerințele bărbațiilor lor, și de Maurizio (Mircea Albulescu) și fiul acestuia, logodnicul ales pentru Lucietta. 

Aparițiile scenice ale actorilor precum Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu sau Eusebiu Stefanescu aduc naturalețe și degajare. Însă nici interpretările actorilor mai tineri nu sunt de ignorat.

Muzica este și ea expresivă,  susținând pe tot parcursul piesei momentele tensionate și amplificând emoțiile transmise și starea specatatorilor.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentBroadchurch (R: James Strong, Euros Lyn, 2013) – Trailer
Următorul articolThe Two faces of January
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here