41 de carti noi de citit in ianuarie 2021

0
25953
painting: 'Woman on a Sofa Reading' by Jean-Étienne Liotard /https://www.royalacademy.org.uk/exhibition/jean-etienne-liotard

Cititorii devin cei mai optimiști oameni când întâmpină un nou an. Ei știu mereu că vor avea parte tot ce este mai bun, atâta vreme cât există cărţile. Noul an aduce povești captivante, stranii, sensibile. Vei redescoperi clasici, autori contemporani premiaţi și vei citi amintirile unor oameni care au trăit intens. Vă recomandăm 41 de cărţi pentru a începe un 2021 plini de curiozitate.

Vaccinare - Rovac

Cărţi emblematice scrise de Amos Oz

1. Între prieteni de Amos Oz

Între prieteni este un roman alcătuit din mai multe povești de viaţă. Este considerat unul dintre cele mai bune scrise de Amos Oz. Personajele și întâmplările din roman amintesc de anii petrecuţi de Amos Oz într-un kibbutz din anii ’50. Vei citi despre legături încâlcite (unele secrete), despre pasiuni, trădări, speranţe și iubiri ce ţin o viaţă.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

2. Poveste despre dragoste și întuneric de Amos Oz

O altă carte emblematică pentru opera lui Amos Oz este și Poveste despre dragoste și întuneric. Este o carte prin care acesta ţi se destăinuie. Povestește despre copilărie și adolescenţă și despre schimbările prin care a trecut Israelul devenit o confluenţă de culturi.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

Redescoperirea unor clasici

3. Sfetnicul din sânge de Flannery O’Connor

Sfetnicul din sânge îi va atrage pe cititorii familiarizaţi cu proza lui Faulkner și a lui Toni Morrison. Romanul are acţiunea în acel Sud plin de rasism, unde segregarea era legalizată. Scriitoarea Flannery O’Connor spune povestea unui bărbat crescut de o familie habotnică. Acesta va încerca să întemeieze o biserică diferită, însă va descoperi o cale imprevizibilă spre mântuire și spre sufletele celor din jur, pentru a-și alina singurătatea.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

4. Părinţi și copii de I.S. Turgheniev

Îţi era dor de un clasic rus? Atunci poţi alege romanul Părinţi și copii, scris de Turgheniev. Subiectul romanului este conflictul dintre generaţii. De-o parte sunt părinţii, cu ale lor idealuri considerate învechite, nerealiste. De cealaltă parte sunt copiii, având alte visuri, considerate superficiale.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

5. Cehov de Henri Troyat

Henri Troyat, romancier francez de origine rusă, a devenit cunoscut și datorită unor biografii. Cehov este una dintre ele. Henri Troyat promite o revizitare plină de revelaţii a vieţii marelui clasic iubit de cei pasionaţi de teatru și de proză scurtă.

 

6. Poveste despre două orașe de Charles Dickens

Poveștile despre iubire și curaj se împletesc pe fundalul Revoluţiei Franceze, apoi continuă într-o Londră efervescentă. Vei citi despre aventurile unor personaje dornice de a găsi dreptatea și afecţiunea, dar și despre o perioadă istorică fabuloasă, care a modernizat Europa, dar a și zguduit-o din temelii.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi despre societatea noastră

 

7. Onoarea pierdută a Katharinei Blum de Heinrich Boll

Nu doar vedetele devin ţintele unor tabloide care vând informaţii false. Protagonista din Onoarea pierdută a Katharinei Blum o știe cel mai bine. Dintr-o tânără apreciată de angajatorii săi și de clienţii localurilor unde muncește, Katharina ajunge o tânără o paria. Este anchetată de poliţie, fiind bănuită de favorizarea unui infractor.

Problemele încep să apară după noaptea petrecută în compania unui bărbat întâlnit la o petrecere. Deși Katharina este nevinovată, jurnaliștii unor tabloide inventează știri compromiţătoare la adresa ei, de dragul senzaţionalului aducător de cititori ignoranţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

8. Câmpul de luptă de Jerome Colin


Câmpul de luptă este un roman care analizează modul în care problemele și comportamentul unui adolescent influenţează viaţa întregii familii. Vei citi despre un cuplu aflat în pragul destrămării. Partenerii vor încerca să își salveze copilul, prins în furtuna schimbărilor aduse de o vârstă plină de provocări.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Elefant.ro, Cărturești

 

9. Middle England de Jonathan Coe

Midlle England face parte din categoria romanelor post-Brexit, care alcătuiesc un portret complex al Marii Britanii. Jonathan Coe îmbină observaţiile, satira și analiza nonconformistă a relaţiilor umane.

Middle England continuă poveștile din romanele Clubul putregaiurilor și Cercul închis. Vieţile personajelor din romanele precedente sunt afectate acum și de tensiunile politice având un impact social imprevizibil.

 

10. Cine l-a ucis pe tata? de Edouard Louis

Romanul Sfârșitul lui Eddy Bellegueule a impus un nou scriitor talentat în spaţiul francofon. Dacă în primul său roman Edouard Louis povestește despre adolescenţă și despre evadarea dintr-un mediu precar și machist, în Cine l-a ucis pe tata? analizează conștiinţa politică a personajului său. Cine l-a ucis pe tata? examinează reapropierea de tată, dar și modul în care identitatea sexuală și ideile despre echitatea socială i-au influenţat maturizarea.

Totodată, pentru cititorii din afara Franţei, cartea devine o sursă de informare cu privire la tensiunile sociale. Vei recepta altfel știrile despre inechitate, revirimentul Stângii în Occident și protestele violente de pe străzile marilor orașe.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.roCărturești

Două romane având legătură între ele

11. Benoni de Knut Hamsun


Benoni este un roman despre aventurile unui poștas modest, devenit peste noapte cel mai bogat om din regiune. Povestea lui se desfășoară pe fundalul unei zone pitorești din Scandinavia. Romanul scris de Knut Hamsun în 1908 face parte dintr-un diptic. Este urmat de romanul intitulat Rosa.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

12. Rosa de Knut Hamsun

Rosa continuă povestea din romanul Benoni. De data aceasta, viaţa protagonistului începe să graviteze în jurul unei localnice înconjurate de mister.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

Scrieri autobiografice

13. Luminile Nordului de Amy Liptrot

Luminile Nordului este o carte de memorii. Vei citi despre rolul vindecător al iubirii pentru natură. Cartea abordează problema dependenţei de alcool. Alături de Amy Liptrot, vei străbate o lume schimbătoare, din Londra tentaţiilor până în mijlocul unui peisaj idilic din Scoţia. În acest peisaj, vindecarea poate avea loc mai ușor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

14. Jurnal din anul Nobelului de Jose Saramago

Jurnal din anul Nobelului este un must-read pentru cei îndrăgostiţi de literatura portugheză. Unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, Jose Saramago a lăsat în urmă niște pagini autobiografice fascinante. O parte se regăsesc în acest volum.

 

Invitaţie la călătorie

15. Povestașul de Mario Vargas Llosa




Dacă îţi place literatura sud-americană, cu al ei realism magic, vei dori să citești și Povestașul. Romanul lui Mario Vargas Llosa te poartă în adâncul pădurilor amazoniene. Vei citi despre mituri și despre oamenii care au făcut din talentul de povestitor o adevărată menire. Povestașul este și un omagiu adus celor ce au reușit să păstreze identitatea unei lumi.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

16. Singur în ţinutul gheţurilor (David Roberts)

 

Singur în ţinutul gheţurilor este considerată una dintre cele mai puternice povești de supravieţuire în condiţii extreme. Evenimentele relatate s-au petrecut în 1913, când aventurierul Douglas Mawson încearcă să se întoarcă acasă după ce s-a rătăcit în iadul alb. Expediţia lui a inspirat o carte palpitantă.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

 

Romane despre evadări

17. Fata care nu se putea opri din mers de Samar Yazbek

Fata care nu se putea opri din mers este o parabolă despre supravieţuire prin imaginaţie și lectură. Vei citi povestea stranie a unei fete pe nume Rima. Ea trăiește în Damasc și este obsedată de mers. Deoarece Rima nu mai dorește să se oprească din mers, mama ei o leagă de pat. Libertatea reapare în viaţa Rimei sub forma cărţilor și a desenelor. Prin desene și prin scris, ea își duce povestea mai departe. Vei găsi în povestea ei imaginea unui oraș istoric aproape distrus de război.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

18. Anul fugarilor de Sunjeev Sahota

Finalist al Booker Prize, romanul Anul fugarilor vorbește despre un subiect răscolitor: sacrificiile făcute de imigranţii vulnerabili. Până să ajungă în ţările prospere, mulţi dintre ei recurg la mijloace degradante pentru a-și plăti călătoria ilegală. Este și cazul celor trei indieni din Anul fugarilor. Ei aparţin unor caste diferite, însă în faţa disperării trăiesc aceleași drame.

 

Cărti pentru cei pasionaţi de istorie

19. Bucureștiul fanariot. Volumul III. Viaţa cotidiană, divertisment, cultură de Tudor Dinu

Odată cu apariţia unor cărţi având acţiunea în Bucureștiul de altădată, mulţi cititori au început să fie curioși cu privire la epoca fanariotă. Cel de-al treilea volum din Bucureștiul fanariot devine o călătorie într-o perioadă considerată pestriţă, coruptă, plină de schimbări politice nemaîntâlnite. Vei privi Bucureștiul cu alţi ochi după ce te vei adânci în paginile cărţii scrise de Tudor Dinu.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

20. India. O scurtă istorie de Andrew Robinson


Cei ce nu știu foarte multe despre Orient, pot alege cartea India. O scurtă istorie. Vor găsi informaţii despre numeroasele culturi, despre înflorirea Indiei din timpul Imperiului Mogul, despre religiile, scriitorii, oameni politici și filosofii acestei ţări considerate un continent în sine, datorită complexităţii și diversităţii.

Poţi comanda volumul de pe Elefant.ro

 

21. Ţarina de Ellen Alpsten

Poveștile despre iubirile și intrigile de la curtea Rusiei imperiale vor fi mereu ispititoare. Așa este și povestea din Ţarina. Romanul amintește de povestea unei tinere sărace și extrem de ambiţioase, care se foloseste inteligent de farmecul personal pentru a-l cuceri pe suveran. Ajunge amanta lui, dar ţintește mult mai sus. Va fi ajutată să ajungă la putere de niște aliaţi, seduși la rândul lor de ea.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

22. Frica în Occident. Secolele XIV-XVIII. O cetate asediată de Jean Delumeau

Frica în Occident este o carte de referinţă pentru cei dornici de a cunoaște mai bine cultura europeană. Modul în care ţările occidentale s-au raportat la frica apărută în situaţiile de criză, între secolele XIV și XVIII, este analizat din perspectiva istorică, psihanalitică, socială și economică. Vei citi despre comunităţile sau categoriile sociale considerate ţapii ispășitori în anii ciumei sau ai războaielor, dar și despre evoluţia psihozelor colective.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

23. Cornul inorogului de Bogdan Creţu

Cornul inorogului este debutul în proză al criticului și istoricului literar Bogdan Creţu. Romanul promite să readucă în prezent poveștile unei lumi vechi.

 

Cărţi pentru cei dornici de a înţelege relaţia dintre stat și religie

24. Povestea unui poloboc. Satire și alte pamflete de Jonathan Swift 


Deși a fost scrisă acum 400 de ani, Povestea unui poloboc pare extrem de actuală. A fost considerate o blasfemie, o satiră scandaloasă în anul apariţiei, deoarece a denunţat implicarea clericilor în politică. Jonathan Swift atrage atenţia asupra manipulării ce îi ţine pe oameni în ignoranţă.

 

25. Trăind cu zeii de Neil MacGregor

Trăind cu zeii este o carte pentru cei pasionaţi de istoria religiilor. Vei citi despre mai multe culturi și despre modul în care acestea s-au raportat la credinţă. Ești invitat să reflectezi asupra simbolurilor și semnificaţiilor. De asemenea, este analizat și modul în care viaţa publică a fost influenţata de religie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

Cărţi de proză scurtă

26. Viitorul amintirilor de Italo Svevo

Cei interesaţi de literatura italiană vor avea parte de surprize și în 2021. Una dintre ele constă în apariţia unui volum de proză scurtă a lui Italo Svevo. Cartea Viitorul amintirilor include și proze inedite. Prozele scurte au facut din Italo Svevo unul dintre autorii ce au modernizat literatura europeană.

Bun prieten al lui James Joyce, Italo Svevo a fost influenţat de psihanaliză. Subiectele abordate în romanele și povestirile sale reflectă spiritul unei epoci, anticipând totodată preocupările și obsesiile omului actual.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

27. Proză de Mihai Eminescu

Nuvele fantastice ale lui Mihai Eminescu merită să fie (re)descoperite. Imaginile pline de melancolie onirică, trimiterile spre mit și referinţele ce împletesc pasiunea lui Eminescu pentru cultura orientală și romantismul german alcătuiesc o lume picturală stranie.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

Romane tandre

28. Găsește-mă de Andre Aciman


Ţi-au plăcut romanul și filmul Strigă-mă pe numele tău? Dacă răspunsul este afirmativ, trebuie să afli ca Andre Aciman a scris o continuare. Se numește Găsește-mă. Actţunea se petrece după zece ani de la iubirea de vară dintre Elio și Oliver. Elio a devenit un celebru pianist, stabilit la Roma. Aici îl va reîntâlni pe Oliver, marea lui iubire din adolescenţă.

 

29. O zi de Andrew Nicholls

David Nicholls a scris unele dintre cele mai cuceritoare și tandre povești de iubire publicate în ultimii ani. Îi vei aprecia calităţile și în romanul O zi. Vei citi despre evoluţia unui cuplu format dintr-o tânără nesigură și un playboy de familie bună. La sfârșitul facultăţii, cei doi trăiesc o aventură de-o noapte, apoi devin prieteni. Timp de două decenii, vor oscila între siguranţa oferită de relaţia de prietenie și dorinţa de a da frâu liber pasiunii.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Elefant.ro, Cărturești

 

30. Dragă Emmie Blue de Lia Louis

Când împlinise șaisprezece ani, Emmie Blue a dat drumul unui balon, de care legase un bilet. Biletul conţinea mărturisirea unui secret. Balonul ajunge pe o plajă din Franţa, iar biletul este citit de Lucas. Astfel, între Emmie și Lucas începe un schimb de mesaje.

Emmie crede că Lucas este marea ei iubire. Tot sperând ca el să-i împărtășească sentimentele, își neglijează viaţa personală. Nu își mai caută nici tatăl și nici nu mai păstrează legătura cu mama ei. Ajunge să își piardă jobul. Când Lucas îi spune că trebuie să îi spună ceva important, ea se așteaptă la o declaraţie de iubire. Însă Lucas are altceva în minte.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

Romane despre dragostea de aproape în vremuri tulburi

31. Ceruri încătușate de Christine Leunens

Filmul Jojo Rabbit are la bază romanul Ceruri încătușate. Acţiunea se petrece în timpul lui Hitler. Întâmplările sunt povestite de un tânăr care este mândru că face parte din Tineretul hitlerist. Crede în misiunea lui și nu detectează scopurile malefice ale naziștilor. Părinţii lui, în schimb, știu adevărul. De aceea ascund o fată evreică. Nu se tem să o ascunda chiar în locuinţa lor din Viena.

Într-o zi, tânărul hitlerist află că părinţii lui au dispărut fără urmă. Dispariţia lor îl fac să-și pună întrebări incomode, alungându-i certitudinile. Va lega el o relaţie de prietenie cu tânăra ascunsă?

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

32. Zona de interes de Martin Amis

Zona de interes este un roman despre iubirea înfiripată într-un lagăr de concentrare. Martin Amis explorează nu doar cauzele răului, ci și dinamica unui triunghi amoros în vreme de război. Zona de interes este și un roman care descrie mecanismele psihozei și ale complicităţii colective.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

33. Atunci când am fost fericiţi de Gong Ji-Young


Atunci când am fost fericiţi este un roman despre apropiere și despre iubirea înfiripată în timpul unui alt tip de război: cel dus cu sine. Tânăra care este și personajul central are mai multe tentative de suicid. Ea va trebui să aleagă între a fi internată într-o clinică de psihiatrie sau a o însoţi pe mătușa ei în misiunile alese. Mătușa este o călugăriţă dedicată misiunilor caritabile. Una dintre ele este aceea de a sta de vorbă cu oamenii condamnaţi la moarte.

Însoţind-o pe mătușa ei, tânăra va cunoaște un bărbat de care se va atașa. Înainte de a fi executat, acesta vrea să își spună povestea. Este o poveste care tulbură și care descrie efectele unei vieţi marcate de violenţa timpurie.

 

Romane despre dragoste în vreme de război

34. Cei ce sunt iubiţi de Victoria Hislop

Istoria recentă a Greciei devine fundalul unei povești despre iubire, solidaritate, supravieţuire și tineri idealiști. Protagoniștii din Cei ce sunt iubiţi sunt prigoniţi în timpul războiului civil dintre forţele militare de dreapta și comuniști. Războiul urmează după eliberarea Europei de sub invazia nazistă. Personajele se întâlnesc pe o insulă unde ajung prizonierii politici.

Unul dintre acești prizonieri este și tânără pe nume Themis. Vine dintr-o familie săracă, de aceea vede în comunism șansa echităţii sociale. Lupta ei pentru libertate o aduce în preajma tânărului pe nume Trikeri.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

35. Zborul libelulei de Leila Meacham

Zborul libelulei este un roman despre forţa prieteniei, iubire și indealism în anii tinereţii. Protagoniștii sunt cinci tineri din America. Vin din medii diferite, da sunt uniţi de visul de a salva omenirea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din grupul de prieteni fac parte și două tinere. Ambele visează la emancipare. Una este o viitoare creatoare de modă. Cealaltă este o sportivă intrată în teritoriul considerat al bărbaţilor.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

Cărţi pentru cei pasionaţi de teatru

36. Setea muntelui de sare de Marin Sorescu

Cei dornici de a redescoperi avangarda românească din secolul trecut pot alege volumul Setea muntelui de sare. Vor putea revizita piesele de teatru scrise de Marin Sorescu.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești

 

37. Viaţă și teatru pe scena lumii de George Banu

Cărţile lui George Banu sunt așeptate de cei pasionaţi de teatru. Aceștia vor trece pe listă și volumul Viaţă și teatru pe scena lumii.




Cărţi pentru copii

38. Din marile legende ale lumii de Alexandru Mitru

Indiferent de vârsta pe care o avem, nu ne mai săturăm de povești. Dacă îţi era dor de poveștile faimoase, care te-au ajutat să cunoști niște culturi diferite, poţi trece pe listă și volumul Din marile legende ale lumii. Vei călători astfel în jurul lumii, din Babilon până-n Franţa și Germania. Ghid îţi va fi clasicul Alexandru Mitru.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

39. Basme de Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen a bucurat generaţii întregi de copii, lăsând urmele unei nostalgii ce mângâie și existenţa adulţilor. Întâmplările din Basme sunt redate și prin ilustraţiile semnate de Marcela Cordescu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Elefant.ro, Cărturești

 

40. Fabuloasele ore ale lui Jacominus de Rebecca Dautremer

Te întrebi ce să-i dăruiești unui copil în vârstă de 6, 7 sau 8 ani? Poţi alege și Fabuloasele ore ale lui Jacominus. Cartea abundă în ilustraţii tandre și poetice, semnate de artista Rebecca Dautremer.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

41. Orașul Verde și povestea culorilor de Alec Blenche

În Orașul Verde nimeni nu știe că există mai multe culori. Toţi au niște ochelari speciali care îi împiedică să vadă alte culori în afara verdelui. Într-o zi, un copil își pierde ochelarii și are o adevărată revelaţie. Va avea curajul de a le spune și celorlalţi tot ce a descoperit? Orașul Verde și povestea culorilor este o parabolă despre curajul de a spune adevărul dincolo de presiunea socială ce te poate face sa te simţi respins.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și articolul:

30 de cărţi pe care să le citești în vacanţa de iarnă

Citește întreg conținutul PostModern.ro,
creându-ți un cont gratuit.