23 de carti noi, de citit in decembrie (2019)

0
906
image: ‘Breakfast’ by Fra M. Dana, 1909, Montana Museum of Art and Culture/www.the-athenaeum.org/art/detail

Decembrie este luna marilor liste cu dorinţe. Lista noastră include 23 de cărţi despre cuplu, visători, prietenii, femei care să te inspire și emoţii puternice exprimate în versuri.

Cărţi pentru visători

Prietenul 

Distins cu National Book Award în 2018, Prietenul este un roman plin de emaptie în care se regăsesc toti cei ce au un animal de companie devenit cea mai devotată fiinţă din viaţa lor. Protagoniștii romanului sunt o scriitoare și un un dog german pe nume Apollo. Câinele îi aparţinuse celui mai bun prieten al scriitoarei, care s-a sinucis. Alături de Apollo, ea va trebui să lupte împotriva depresiei și a vecinilor ce vor să o evacueze din apartament din cauza prezenţei noului ei prieten patruped. 

 

Strania viaţă a unui poștaș singuratic 

Strania viaţă a unui poștaș singuratic este o poveste duioasă despre întâlniri nesperate și despre cei aflaţi în căutarea bucuriilor mărunte. Romanul prezintă încercarea unui tânăr poștaș de a se apropia de o femeie captivantă. Va afla despre existenţa ei deschizând indiscret o scrisoare. 

 

Scrisori de lângă tine 

Fanii lui Iv cel naiv se vor cuibări în paginile volumului ilustrat de Vali Petridean, intitulat Scrisori de lângă tine. Îmbinând prospeţimea și inocenţa, Iv cel naiv te va invita într-o lume unde vei redescoperi o candoare menită să te inspire să le-o transmiţi și celorlalţi, oricât de neprietenoși ar părea în prezenţa visătorilor. Volumul poate fi comandat și de pe Libris, Cărturești sau Elefant.ro

 

Romane despre cuplu și infidelitate

 

Fidelitate 

Distins cu Premiul Strega Giovani în 2019 și în curs de ecranizare pentru Netflix, romanul Fidelitate explorează universul relaţiilor de cuplu atacând vechile tabuuri și mituri despre sufletul-pereche. Cuplul din roman este format din Carlo, un profesor de creative writing, și Margherita, o arhitectă devenită agentă imobiliară. Deși cei doi se iubesc, nu cred în fidelitatea absolută. Fiecare se lasă tentat de o altă persoană. Ispitele îi vor invita să își reanalizeze ideile despre secretele ce pot salva sau nu un cuplu. Romanul poate fi comandat și de pe Libris

 

Rămâi cu mine

Rămâi cu mine este un roman despre dragoste și gelozie. Vei asista la încercarea unei femei considerate infertile de a-și păstra căsnicia după ce soţul ei decide să îsi mai ia o nevastă, una care să îi ofere un copil. Povestea cuplului se împletește cu trepidaţiile sociale din Nigeria anilor ’80.

 

Cărţi despre feminitate și femei curajoase

 

Lăptarul 

Câștigător al Man Booker Prize în 2018, Lăptarul îmbină drama și umorul inteligent în povestea unei femei ce asistă la conflictul dintre catolici și protestanţi din Irlanda de Nord. În centrul romanului se află o adolescentă care încearcă să se ferească de avansurile unui bărbat matur, implicat în mișcarea separatistă catolică din Irlanda de Nord.

 

Fata cu Leica

Robert Capa este un zeu pentru cei pasionaţi de fotografie. Alături de el a stat o altă deschizătoare de drumuri în fotografia modernă – Gerda Taro. Romanul Fata cu Leica (Premiul Strega 2018) ne reamintește de femeile ce au influenţat secolul XX. Fotografiile Gerdei Taro devin adevărate mărturii ale vieţii în Spania zguduită de Războiul Civil. Povestea Gerdei este spusă din perspectiva a trei personaje – cea mai bună prietenă, un student la Medicină și un activist înrolat în Brigăzile Internaţionale din Spania. Așadar, povestea ei este de fapt oglinda unor decenii tensionate, în care avangarda și războiul se întâlneau derutant.

 

O suflare de viaţă 

Literatura braziliană a cucerit milioane de cititori și datorită scriitoarei avangardiste Clarice Lispector. În romanul Suflare de viaţă, autoarea își imaginează un dialog între o scriitoare și personajul feminin creat de aceasta.

 

Neliniște

Cinefilii fascinaţi de lumea lui Bergman vor dori să citească Neliniște. Romanul este scris chiar de fiica avută de acesta cu muza lui, actriţa Liv Ullmann. Romanul cu tentă autobiografică descrie adolescenţa și maturizarea în preajma unui zeu al cinematografiei. Din amintirile lui Linn Ullmann nu lipsesc frustrările și duioșia.

 

Idioata 

Idioata prezintă întâmplările din viaţa unei femei turce dornice de a se adapta cât mai bine la schimbările apărute odată cu anii petrecuţi în campusul universităţii Harvard. O vei urmări făcându-și prieteni, mergând la petreceri, rezistând în faţa dezamăgirilor și provocarilor apărute odată cu descoperirea unui nou stil de viaţă. Romanul poate fi comandat și de pe Libris, Cărturești sau Elefant.ro

 

Tăcerea femeilor 

Tăcerea femeilor este o revizitare în cheie feminină a miturilor din Grecia antică. Vei descoperi vocile femeilor din Iliada, cărora li se permite să își povestească dramele. Întâmplările sunt redate de data aceasta de personajele devenite o pradă sau un trofeu râvnit în Războiul Troian. Romanul poate fi comandat și de pe Libris sau Cărturești 

 

Fabrica de păpuși 

Cei pasionaţi de pictură vor fi atrași de romanul Fabrica de păpuși. Vor descoperi povestea lui Iris, o nonconformistă din Anglia victoriană. Ea fuge din casa unei familii conservatoare pentru a deveni pictoriţă. Ajunge astfel în cercurile artiștilor prerafaeliţi. Unul dintre ei se oferă sa o înveţe tot ce știe. Pentru a-și plăti lecţiile, Iris pozează ca model pentru tablourile acestuia. În povestea ei se vor împleti curajul, lupta pentru afirmare într-o lume a bărbaţilor și capcanele unui oraș efervescent.

 

Micuţele doamne 

Micuţele doamne este un roman care nu se demodează. Cele patru personaje feminine vor dechide mereu discuţii despre libertate și urmările conflictelor transformate în războaie. Acţiunea se petrece în America Războiului Civil. Protagonistele amintesc de femeile care începeau să înţeleagă importanţa autonomiei în lupta pentru supravieţuire. Romanul poate fi comandat și de pe Libris sau Cărturești 

 

Volume de poezie

 

Rapoarte confidenţiale

Cei îndrăgostiţi de Malta vor avea ocazia de a citi versurile unuia dintre cei mai importanţi artiști ai insulei mediteraneene – Immanuel Mifsud, redecoperit de cititorii din Romania și datorită romanului Necunoscuta din Berlinul de Est. Versurile scrise de Mifsud în Rapoarte confidenţiale îmbină melancolia, invitaţia la călătorie, erotismul și trăirile mistuitoare.

 

minunata lume disney

Cei interesaţi de poezia contemporană pot citi și minunata lume disney. Considerat un poem performativ, în care sunt explorate copilăria, adolescenţa, sexualitatea, abandonul, temerile, iubirea, intimitatea și crizele, minunata lume Disney promite o lectură intensă precum o imersiune răvășitoare.

 

Titluri care invită la explorarea orașelor

 

Dicţionar de locuri literare bucureștene 

Cei pentru care Micul Paris nu și-a epuizat miturile și poveștile vor alege Dicţionar de locuri literare bucureștene. Vor fi invitaţi să exploreze străzile și cartierele, cinematografele și anticariatele, cârciumile și cafenelele intrate în legendă. Volumul poate fi comandat și de pe Libris, Cărturești sau Elefant.ro

 

Nebuni și muritori 

Nebuni și muritori este un roman despre Shakespeare, dar nu despre marele William, ci despre fratele acestuia, Richard. Vei cutreiera prin Londra elisabetană pe urmele acestui Richard care vrea să recupereze niște manuscrise preţioase. Recuperera lor îi va permite să-și urmeze visul- acela de a urca pe scenă.

 

Teoria apropierii

Doi buni prieteni – un jurnalist și un preot – se reîntâlnesc în Veneţia, într-un city break. Veneţia devine, pentru ei, un pretext pentru a discuta despre lumea contemporană, despre clișee (mai ales despre nevoia de confirmare și validare a lor), dar și despre nevoia de celălalt. Romanul poate fi comandat și de pe Libris, Cărturești sau Elefant.ro

 

Eseurile unor autori ce au schimbat literatura

 

Prăbușirea 

Volumul Prăbușirea le este dedicat celor fascinaţi de Fitzgerald și de lumea artiștilor în care s-a format. Reunește scrieri cu tentă autobiografică, dar și eseuri sau amintiri despre literatura interbelică. Prăbușirea va deveni o voluptate pentru cei dornici de a se reîntoarce, măcar imaginar, în perioada în care literatura a cunoscut marile schimbări curajoase.

 

Prea multe lucruri la care să te gândești 

O selecţie din eseurile unuia dintre cei mai mari autori ai secolului XX – Saul Bellow – a fost publicată sub titlul Prea multe lucruri la care să te gândești. Amintirile despre Paris, Chicago, Spania, Israel, dar și gândurile despre mari scriitori precum Philip Roth ori Salinger devin un periplu prin istoria unui secol hotărâtor pentru omenire.

 

Povești și romane stranii

 

Părul contează enorm 

Amatorii de proză scurtă pot alege volumul Părul contează enorm, scris de unul dintre cei mai citiţi autori din România, Dan Lungu. Povestirile vor fi apreciate mai ales de cei ce preferă un stil frust și nonconformist în redarea situaţiilor de viaţă.

 

Iarna 

Unul dintre cei mai apreciaţi autori contemporani din spaţiul scandinav – Karl Ove Knausgard – revine cu un nou ciclu de romane, intitulat Anotimpuri. Romanul Iarna este al doilea dintre ele. Cvartetul Anotimpuri reflectă gândurile unui tată despre fiica nenăscută.

 

Trecerea poetului. Dragostea de lume 

Cele două romane din acest volum – Trecerea poetului și Dragostea de lume te invită să-l descoperi pe unul dintre cei mai mari autori elveţieni. În Trecerea poetului vei descoperi povestea unor săteni a căror viaţă este schimbată de un artist misterios. Dragostea de lume este un omagiu adus cinematografului.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here