16 noutati romanesti la Polirom, de cautat la Bookfest 2017

0
1320

Celor dornici de a citi literatura română contemporană, Polirom le-a pregătit multe titluri, ce abordează teme diferite, situând realitatea autohtonă între observaţia incisivă, satiră, parodie şi realismul magic. Aurora Liiceanu, Simona Antonescu, Florin Iaru, Lucian Dan Teodorovici, Marius Oprea, Ana Maria Sandu, Radu Ţuculescu sau Alexandra Done, câştigătorul concursului adresat debutanţilor, se află printre autorii ale căror proze vor fi prezente la Bookfest 2017.

 

Madlena de Aurora Liiceanu

Madlena - feature imageParisul interbelic al artiştilor şi Vama Veche sunt locurile ce declanşează amintirile despre o prietenie feminină sudată nu de similitudini, ci de fascinaţia pentru o personalitate diferită. Madlena este călătoria Aurorei Liiceanu spre memoria în care s-a păstrat imaginea lui Pusi Cocea, una dintre cele mai bune prietene. Dar această imagine cheamă în prezent altele, unele strâns legate de boema artistică din secolul trecut, altele de o Vamă Veche salbatică, discretă şi care invită la oaza de linişte prielnică unei trândăveli estivale malcome, însă nu lipsită de nişte detalii picante cu iz pitoresc sau, uneori, exotic. Stilul introspectiv şi efervescenţa unui roman interbelic face din această carte o lectură irezistibilă (mai ales) pentru zilele de vară, când îţi vine să călătoreşti cu ochii minţii.

 

Hanul lui Manuc de Simona Antonescu

Hanul lui Manuc - copertaDatorită romanelor Fotograful Curţii Regale şi Darul lui Serafim, autoarea Simona Antonescu a fost asociată cu vizitarea secolelor trecute într-un mod în care marea istorie este acaparată de istoriile individuale. Hanul lui Manuc păstrează interesul pentru istoria îmbinată cu ficţiunea. Din Bucureşti până în Constantinopole, de pe moşiile Ţărilor Române până în serai şi catacombele orientale curg intrigi, mistere şi poveşti uluitoare, pe fundalul războiului ruso-turc.

 

Downshifting de Alexandru Done

Downshifting - copertaCâştigătorul ediţiei din 2017 a concursului organizat de Polirom şi adresat debutanţilor, romanul Downshifting este o satiră despre societatea românească văzută asemenea unei lume pestriţe, gălăgioase, în care se amestecă degringolada, ostentaţia şi arhitectura magalomană ce sfidează normele estetice unanim acceptate. Această societate este explorată de un taximetrist care a lucrat cândva pentru o agenţie de publicitate, înainte de a decide o mişcare numită downshifting prin acceptarea unui job sub calificarea lui intelectuală. Cartea lui Alexandru Done oferă acea oglindă ce reflectă stridenţele printr-un umor dulce-amar.

 

Pereţi subţiri de Ana Maria Sandu

Pereti subtiri - copertaTot despre societatea românească este vorba şi în prozele scurte din volumul Pereţi subţiri, una văzută din perspectiva statutului de locatar şi vecin curios în legătură cu existenţele celorlalţi. Cele 17 poveşti de viaţă din cartea scrisă de Ana Maria Sandu redau o intimitate stranie consolidată de străinii obligaţi să împartă aceeaşi clădire, implicit aceleaşi provocări legate de spaţiul domestic. Fiecare ascunde câte o taină ale cărei ecouri se amplifică odată cu zvonurile, bârfele şi temerile unor vecini curioşi.

 

Ultraviolenţă de Bogdan Coşa

Ultraviolenta - copertaNumele lui Bogdan Coşa este asociat cu povestea unui dependent de poker din romanele anterioare – Poker şi Black Glass, care, alături de Ultraviolenţă alcătuiesc o trilogie. Despre acest roman, autorul declara: Scriind Ultraviolenţă, m-a interesat un singur aspect: cum sună romanul pe care vrei să-l iei cu tine la plajă într-o vacanţă în care n-ai venit să citeşti? Tot de o vacanţă au parte şi personajele centrale Tudor Klein şi Irina, logodnica lui, după ce pun de-o parte suma necesară unui trai cumpătat pe o insulă, unde plănuiesc să petrecă mai multe luni. Situaţiile se complică după acele prime zile de entuziam de la început.

 

Exitus de Adrian Georgescu Exitus - copertaExitus este un roman tulburător despre copilăria şi maturizarea unui orfan pe fundalul unei lumi aflate în plin război. Adrian Georgescu promite o lectură în care feţele hâde şi cele candide ale umanităţii se întâlnesc într-un mod răvăşitor. În centrul romanului se afla Milo, un puşti care îi pierde pe cei dragi, ajunge să cunoască partea urâtă a lumii şi încearcă să-şi păstreze acea latură frumoasă a personalităţii sale citind şi sperând că lumea urâtă se poate schimba până la urmă.

 

Aleea zorilor de Andrei Crăciun

Aleea Zorilor - coperta Aleea zorilor este genul de roman pe care îl citesc aceia crescuţi în oraşele comuniste pentru a purta un dialog cu ei înşişi, dar şi cei născuţi după anul 2000, pentru a cunoaşte mai bine trecutul părinţilor. Personajul central este un copil a cărui lume se împarte între decorul industrial şi pădurea de la marginea lui. Supravieţuirea economică a oraşului depinde numai de existenţa unei fabrici de armament. Copilul creşte, pleacă în lumea largă, devine jurnalist, apoi se întoarce din când în când pentru a defini cuvântul acasă, când vechile decoruri ale copilăriei – aleea, pădurea, fabrica de armament – nu mai sunt aceleaşi.

 

Cel care cheamă câinii de Lucian Dan Teodorovici

Cel care cheama cainii - coperta Lucian Dan Teodorovici vorbeşte în romanul său cu tentă autobiografică despre cum te poate ajuta literatura să supravieţuieşti când limitele organismului devin ameninţătoare. Cel care cheamă câinii este un roman despre miracolele oferite de cărţi şi despre încercarea de a da un sens unei situaţii fără nici un sens aparent.

 

 

Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit de Marius Oprea

Neasemuita istorie a Imperiului Roman de Rasarit - coeprtaNeasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit este continuarea romanului Turma păstorului mut, apărut în 2016. Autorul sau, Marius Oprea, cunoscut datorită fondării Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, şi-a imaginat o Românie care, într-un viitor nu foarte îndepărtat, ajunge o ţară influentă. O Românie ce devine imperiu, cucerind Germania, unde ajunge să exporte Tihna Trupească şi Liniştea Sufletească, al cărei imn naţional este Somnoroase păsărele, compus de un copil, şi care se apără de nori radioactivi cu Brâul Maicii Domnului. Această Românie din viitor, în care Bucureştiul ajunge sediul Parlamentului European, nu este batjocorită în cartea lui Marius Oprea, ci privită cu multă compasiune. Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit este o parabolă cu elemente aflate la graniţa realismului magic.

 

Măcelaria Kennedy de Radu Ţuculescu

Macelaria Kennedy - copertaMăcelaria Kennedy este un roman plin de întâmplări halucinante şi amuzante, ce au loc timp de trei zile şi trei nopţi, înainte de inaugurarea magazinului a cărui denumire este reflectată de titlu. Radu Ţuculescu îmbină burlescul, senzualitatea poetică, fabulosul şi comicul pentru a reda întâmplări cu desfăşurare suprarealistă plecând de la o lume cât se poate de reală.

 

Imperiul pisicilor de Alex Tocilescu

Imperiul pisicilor - copertaCunoscut şi datorită postărilor savuroase de pe Facebook, însoţite uneori şi de pisici, Alex Tocilescu a lansat o colecţie de proze în care satira, parabola, explicitul, fantasticul şi caricatura scandaloasă alcătuiesc o lume năucitoare. Cartea Imperiul pisicilor promite să stârnească nişte reacţii contradictorii, dar, asemenea felinelor domestice, nu va trece neobservată.

 

Cartea pisicii, Dan Teodorescu şi Mardare

Cartea pisicii - copertaO altă apariţie pentru iubitorii de feline domesticite este şi Cartea pisicii. Acest citat publicat pe site-ul Polirom este grăitor pentru cei gata să empatizeze cu protagonista necuvântătoare: Spuneţi-mi Ochi. Fiindcă n-am decît unul. Pe cel drept. Pe celălalt l-am pierdut într-un lan de porumb unde m-a aruncat o femeie… Cînd m-am apucat să scriu aceste poveşti sau ce-or fi ele, am făcut-o pentru mine şi pentru pisicile cu care am intrat în contact. Dacă nu le-aş fi scris în româneşte, poate că acum aş fi fost bogată, după cum mi-a spus o prietenă din America. Dar, cînd Cristian vrea să publice pe numele lui tot ce am scris eu, asta mi se pare scandalos. Chiar dacă – aici trebuie să-i dau şi lui dreptate – nici un editor din România n-ar accepta să intre în relaţii contractuale cu o pisică, decît riscînd să fie taxat drept nebun. Drept care spun aici că îi cedez lui Cristian Teodorescu drepturile mele de autor şi tot ceea ce decurge din ele pentru acest roman, căruia el i-a dat numele Cartea pisicii.

 

Extraconjugal de Mihai Radu

Extraconjugal - copertaIntriga detectivistă ce pleacă din planul relaţiilor familiale, elementele unui roman noir, trădarea şi epuizarea în cuplu se amestecă într-o poveste aflată între universul metropolei stridente şi provincia descrisă dezolant. Întâmplările ce alcătuiesc naraţiunea se înteţesc în momentul în care personajul central află ca mama lui a fost diagnosticată cu o boală venerică. Pentru a descoperi vinovatul, acesta încearcă să afle care dintre părinţii săi a avut o relaţie extraconjugală. Ancheta readuce în viaţa lui personaje ce i-au marcat copilăria şi adolescenţa şi care devin simbolurile unei lumi scindate.

 

Copilăria lui Gaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stanescu

Copilaria lui Kaspar Hauser - copertaCopilăria lui Gaspar Hauser este un roman insolit, alcătuit din 12 povestiri cu acelaşi narator, devenite reinterpretări ale motivului literar al copilului crescut de lupi. Cartea lui Bogdan-Alexandru Stanescu mai spune şi povestea unui Bucureşti cameleonic, surprins în diferite epoci.

 

 Miere de Tudor Ganea

Miere - copertaMiere este un roman despre un sat banal populat de oameni neobisnuiţi, din apropierea unei păduri cu salcâmi deveniţi sursa unei mieri având proprietăţi miraculoase. Aici, timpul curge altfel, iar personajele se află între planul real şi cel al realismului magic. Tudor Ganea a creat o lume care alunecă în fantastic, pe măsură ce planurile multiple ale naraţiunii se întâlnesc. Un tânăr care trece cu motosapa dintr-un capăt în celălalt al satului, distrugând peisajul idilic, şi un pilot care află că băieţelul său s-a vindecat misterios de o boală incurabilă fac parte din galeria personajelor ce populează acest univers aparte.

 

Sânii verzi de Florin Iaru

Sanii verzi - copertaUmorul, tristeţea, bizarul ludic şi personajele neobişnuite se întâlnesc în volumul de proze scurte semnat de Florin Iaru. Sânii verzi promite o lectură apreciată mai ales de cei aplecaţi spre experimentele stilistice în care sunt aduse laolaltă comicul, grotescul şi parodia necruţătoare.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here