10 titluri de la Polirom, prezente la Bookfest 2017

0
1739

Autobiografia unui chitarist legendar, primul roman din lume, noua carte a lui Orhan Pamuk, doua romane istorice, surprize pentru cititorii lui Philip Roth si ai lui Andrei Makine sau povestirile lui David Lodge se află pe lista titlurilor oferite de Polirom la Bookfest 2017 (24-28 mai).

 

Povestea lui Genji de Murasaki Shikibu– primul roman din literatură

Povestea lui Genji - copertaPovestea lui Genji nu este o carte doar pentru cei pasionaţi de cultura japoneză, ci şi pentru cei dornici de a explora istoria literaturii universale. Această carte scrisă acum mai bine de un mileniu este considerată a fi primul roman din lume. Autoarea lui, Murasaki Shikibu, una dintre doamnele de onoare de la curtea imperială japoneză, fascinează datorită erudiţiei ieşite din comun în acea perioadă şi datorită nimbului de mister ce o înconjoară. Pe cât de abundentă este povestea eroului său, considerat un Casanova al Orientului, pe atât de sumare sunt certitudinile privind viaţa ei. Traducerea acestei cărţi în limba română poate fi considerată la rândul ei o bijuterie, fiind realizată de Angela Hondru. Cititorii vor descoperi o voce feminină care anunţa, încă de acum o mie de ani, evoluţia literaturii japoneze moderne, datorită obeservaţiilor psihologice incisive legate de relaţiile de cuplu şi interesului pentru scenele picturale în proză. Nu e de mirare că Murasaki Shikibu a fost una dintre personalităţile admirate de unii dintre scriitorii ce au revoluţionat literatura japoneză – Yasunari Kawabata şi Junichiro Tanizaki.

 

Femeia cu Părul Roşu de Orhan Pamuk

Femeia cu Parul Rosu - copertaUna dintre cărţile aşteptate cu sufletul la gură de cititori este şi ultimul roman semnat de Orhan Pamuk şi tradus de Luminiţa Munteanu. Aşa cum ne-a obişnuit în romanele anterioare, scriitorul turc îmbină meditaţia asupra legăturii dintre iubire, nostalgie şi memorie, istoria, alegoria şi fascinaţia pentru imaginile unui trecut în care a supravieţuit paradisul personal al personajelor sale. Femeia cu Părul Roşu este un roman despre acea primă iubire care schimbă conştiinţe şi despre puterea poveştilor de a salva umanitatea.

 

 Augustus de John Williams

Augustus - copertaCititorii asociază numele scriitorului John Williams cu Stoner, un roman foarte apreciat şi de pasionaţii de lectură din România. Augustus, noul roman tradus la Polirom de Adriana Ponta, este o reinterpretare ficţională a vieţii împăratului roman Caius Octavius, din tinereţe până în ultimii ani. Biografia personajului istoric este rescrisă din perspectiva carismaticei şi libertinei sale fiice, Iulia, a unor conducători militari faimoşi, precum Marcus Antonius, sau cărturari şi poeţi ca Strabon, Horaţiu şi Ovidiu. Augustus a primit National Book Award for Fiction.

 

Irod de Asko Sahlberg

Irod - copertaUn alt roman istoric dens oferit de Polirom este Irod, rezultatul unei documentări la fel de consistente, întinse pe zece ani. Datorită acestui roman, tradus de Sigrid Crasnean şi Andreea Niţă, scriitorul Asko Sahlberg este considerat un Mika Waltari al secolului XXI. Irod oferă o lectură pe care unii critici au comparat-o cu experienţa cinematografică tulburătoare. Are scene de atmosferă ce descriu fastul, excesele şi decadenţa aristocraţiei romane, intrigi complicate, imaginea unei lumi în care valorile începeau să se schimbe, conflicte pentru putere şi un personaj istoric detestat, care însă este atractiv pentru cititorii dornici de a înţelege mai bine o anumită perioadă zbuciumată a istoriei.

 

Arhipelagul altei vieţi de Andrei Makine

Arhipelagul altei vieti - copertaNoul roman scris de Andrei Makine reflectă eterna reîntoarcere literară în ţinuturile de la graniţele orientale ale Rusiei. Arhipelagul Şantar, locul unde se petrece acţiunea, se află dincolo de Kolîma şi de Sahalin, unde taigaua nemărginită ascunde lagărele înfiorătoare. Aici, în ţinutul până şi busolei i se joacă o festă, încât nu mai poate indica Nordul, un prizonier sfidează autoritatea partidului şi evadează. Trei bărbaţi pornesc pe urmele sale, însă numai unul decide să nu se lase doborât de întinderile sălbatice şi să continue vânătoarea umană. Pe măsură ce se apropie de pradă, relaţia cu aceasta îi va schimba deciziile. Traducerea cărţii Arhipelagul altei vieţi îi aparţine lui Daniel Nicolescu.

 

Contraviaţa de Philip Roth

Contraviata - copertaNoua apariţie din seria dedicată lui Philip RothContraviaţa – le promite cititorilor o satiră nonconformistă deghizată într-o poveste despre nişte personaje care vor să îşi schimbe viaţa cu orice preţ, recurgând la câteva soluţii bizare. Mintea acestor personaje va fi analizată din perspectiva unui scriitor, care îmbină observaţia incisivă şi meditaţia asupra istoriei. Romanul a fost tradus de Alexandra Coliban a primit National Book Critics Circle Award for Fiction.

 

 

Moartea lui O-Tsuya de Junichiro Tanizaki

Moartea lui O-Tsuya - copertaCei fascinaţi de literatura japoneză vor mai avea parte de o surpriză oferită de Polirom. Este vorba despre romanul Moartea lui O-Tsuya, scris de unul dintre cei mai buni autori japonezi ai secolului XX şi tradus de Magdalena Ciubăncan. Pe fundalul cartierelor de plăceri, cu saloane de ceai şi gheişe, regăseşti acel amestec între senzualitate şi tenebros, între erotism şi autodistrugere, specific operelor scrise de Tanizaki. Publicat la începutul carierei sale, acest roman anunţa marile teme din cărţile semnate de Junichiro Tanizaki.

 

Fiica Estului de Clara Uson

Fiica Estului - copertaFiica Estului este un roman foarte bine primit de critici datorită unei abordari curajoase a unui subiect extras din istoria recentă a Balcanilor. Datorită lui i s-a decernat scriitoarei Clara Uson Premiul Ciudad de Barcelona şi prestigiosul Premio de la Crítica, o recompensă literară acordată anual celui mai bun roman scris în limba spaniolă din întreaga lume. Romanul are în centru un personaj real – nimeni altul decât fiica generalului Ratko Mladić, pe care unii îl slăvesc asemenea unui erou al războiului sârbo-croat, deşi acesta a fost considerat de comunitatea internaţională un criminal, judecat de tribunalul de la Haga. Scriitoarea catalană s-a documentat în legătură cu modul în care a fost perceput cel numit şi măcelarul din Balcani, dar şi în legătură cu viaţa tragică a fiicei sale, Ana. Fiica Estului scoate la suprafaţă rănile unei părţi a Europei greu de înţeles pentru occidentali.

 

 Viaţă de Keith Richards

Viata - Keith RichardsRockerii îşi vor trece pe lista de lecturi şi autobiografía lui Keith Richards, chitaristul formaţiei Rolling Stones şi unul dintre fondatorii ei. De la muzicienii care l-au inspirat la viaţa de familie, adicţii, suişurile şi coborâsurile faimei, toate sunt expuse cu francheţea rebelului asumat. O viaţă în 500 de pagini trepidante precum un concert al celor de la Rolling Stones, tradusă de Veronica D. Niculescu şi Lucian Niculescu.

 

Bărbatul care nu voia să se dea jos din pat şi alte povestiri de David Lodge

Barbatul care nu voia sa se dea jos din patVolumul Bărbatul care nu voia să se dea jos din pat şi alte povestiri este un deliciu literar pentru fanii lui David Lodge şi o invitaţie de nerefuzat pentru cei ce nu l-au citit încă pe acest mare scriitor britanic. Umorul satiric, parodia, turnura cu adevărat neaşteptată s-au amestecat într-o farsă jucată celor gata să creadă în reţeta pentru o viaţă perfectă, aşa cum se întâmpls în Anglia prinsă între cutumele rigide şi libertatea sexuală din anii ’60-’70. Personajele cărţii îşi văd existenţa dată peste cap, însă reacţiile acestora stârnesc hohote de râs. Nu le rataţi poveştile din călătorii sau din anii ce preced studenţia dacă vreţi să aveţi parte de o lectură efervescentă precum o comedie inteligentă sau o parabolă insolită despre natura umană în timpul crizelor.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here