8 noutati pregatite de Humanitas pentru cititorii de proza veniti la Bookfest 2017

0
1309

Editura Humanitas îi aşteaptă pe cititorii de proză cu noi volume scrise de unii dintre cei mai apreciaţi autori din România, dar şi cu un volum de colecţie pentru iubitorii literaturii slave.

 

Lev Tolstoi – Evanghelia pe scurt

Evanghelia pe scurt - coperta

Evanghelia pe scurt, tradusă de Wilhelm Tauwinkl, le va stârni interesul şi celor neduşi pe la biserică, datorită lui Tolstoi. Dincolo de ritualuri şi dogme, transformate adesea în superstiţii, cititorii vor descoperi mai degrabă o reflecţie asupra mesajului cristic. Despre această bijuterie a lui Tolstoi, Ludwig Wittgenstein afirma în corespondenţa sa: Ai citit Evanghelia pe scurt a lui Tolstoi? Aş putea spune că, la vremea ei, cartea asta m-a ţinut în viaţă. Dacă n-o ştii, atunci n-ai cum să-nţelegi ce înrâurire poate avea asupra cuiva.

 

Lanţul de aur de Andrei Cornea

Lantul de aur - coperta

Lanţul de aur este un roman în care intriga decetivistă îi are în centru pe cei şapte filozofi reprezentanţi ai ultimei şcoli ateniene, pe care Iustinian a închis-o în anul 529. Andrei Cornea vrea să demonstreze că filozofia trece dincolo de graniţele specialiştilor şi a unei biblioteci prăfuite, ascunzând multe amănunte captivante pentru cititorii mai putin avizaţi. Modul în care a construit firul poveştii include suspans, exotism, interesul pentru civilizaţiile dispărute, personajele pestriţe şi nostalgia după o lume apusă. Ultimul episod din istoria şcolii ateniene îi aduce împreună, în cartea lui Andrei Cornea, pe câţiva locuitori ai unei Atlantide fictive, ce urmează a fi creştinaţi, şi pe discipolii inteligenţi care apar travestiţi ca în piesele lui Shakespeare.

 

Pelinul negru de Ioana Nicolaie

Pelinul negru - coperta

Una dintre cele mai bine primite apariţii de la Humanitas în blogosfera literară este romanul Pelinul negru, în care Ioana Nicolaie aminteşte de urmările exploziei de la Cernobîl. Despre cartea ei, autoarea mărturiseşte că a scris-o ca o formă de revoltă, după ce a copilărit, fără să ştie, într-un spaţiu contaminat radioactiv. Nimeni nu le-a oferit răspunsuri celor afectaţi, lăsaţi de izbelişte cu durerea, fricile şi temerile lor. Am copilărit, fără nici cea mai mică bănuială, într-un loc contaminat radioactiv. Abia când am început să simt pe propria-mi piele urmările, am înţeles cât de acută era grozăvia, şi câtiva ani m-am întrebat continuu cine e de vină, de ce nu răspunde nimeni pentru marile catastrofe, cum există atâtea victime subînţelese, care n-au deloc glas. Nu mi-am putut răspunde altfel decât scriind Pelinul negru – punctul de vedere e al unei fetiţe născute la câteva luni după dezastru a cărei existenţă e ca o frânghie care, pe măsură ce calci, se tot subţiază, până devine o sforicică ce sfârşeşte, inevitabil, prin a se rupe. Iar căderea nu înseamnă strivirea pur şi simplu de asfalt, ci scufundarea din uman în subuman. (Ioana Nicolaie)

 

 Nautilus de Ioana Baldea Constantinescu

Nautilus - coperta

Nautilus este un roman scris pentru cei pasionaţi de artă şi cărora le place să se piardă printre obiecte vechi. Povestea are în centru două personaje din epoci diferite – un doctorand ajuns în Parisul zilelor noastre şi prima colecţionară a Evului Mediu, pe nume Reine Blanche. Pentru aceia care au fost captivaţi de primul roman al Ioanei Baldea Constantinescu – Dincolo de portocali – firul narativ din Nautilus promite călătorii în lumi vechi, unde personajele ieşite din comun şi pitorescul se întâlnesc.

 

Val şi Cetatea Sufletelor de Ana Alfianu

Val si cetatea sufletelor - copertaPentru copii, dar şi pentru cei mari cu nostalgii din perioada dependenţei de poveşti fantastice, Ana Alfianu a scris Val şi Cetatea Sufletelor, un basm iniţiatic modern, ce poate fi pus pe acelaşi raft cu poveştile scrise de Michael Ende. Vei citi despre visurile şi peripeţiile lui Val, care, atunci când i se face dor de bunicul plecat în Cetatea Sufletelor, hotărăşte să-l regăsească. Pe drum întâlneşte nişte personaje ce îi vin în ajutor, printre care o broască ţestoasă zburătoare, o caracatiţă fermecată ce vindecă suflete prin poveşti şi un balaur cu suflet de poet.

 

Înalt este numele tău de Ioana Bradea

Inalt este numele tau - coperta

Înalt este numele tău este genul de carte-mozaic prin care sunt readuse în prezent poveştile unui oraş. Oraşul cu poveşti ales de Ioana Bradea este Bistriţa, acolo unde s-a şi născut. Scriitoarea te invită să ieşi din spaţiul geografic pentru a descoperi unul magic, unde istoria şi legendele medievale se intersectează în existenţele personajelor.  Un preot şi notar care consemnează în cronica sa zbuciumatele zile din preajma condamnării la moarte a fostului jude al oraşului, rebela Margareta (fiica noului jude, care încalcă normele vremii şi ale familiei sale pentru a-şi găsi ursitul ), un arhitect italian însărcinat cu renovarea catedralei, vegheaţi, cu toţii, de privirea unui enigmatic călugăr străin. Acestea sunt personajele ce îi ademenesc pe călătorii în timp. Cu siguranţă îi va face pe cei născuţi în alte locuri să îşi dorească să se piardă pe străduţele Bistriţei.

 

Am fost cândva femeie de onoare şi alte povestiri de Radu Paraschivescu

Am fost candva femeie de onoare si alte povestiri - coperta

Umorul, situaţiile bizare până la absurd şi personajele cu porniri tumultuoase sunt amestecate într-o colecţie de proze scurte pe placul celor ce apreciază stilul evervescent şi hâtru al lui Radu Paraschivescu. Am fost cândva femeie de onoare şi alte povestiri îţi arată ce se poate întâmpla când trimiţi un bărbat la o conferinţă internaţională, unde se trezeşte singur în mijlocul a două sute de femei, când o actriţă îşi scoate partenerul din minţi, când auzi un cântec menit să stârnească dorinţe tantrice sau când o restanţă studenţească este însoţită de prea multă ruşine. Treisprezece episoade cu păţanii amuzante şi răsturnări savuroase menite sa te surprindă prin hohote de râs.

 

 Anii frigului de Dan Stanca

Anii frigului - coperta

Unul dintre cei mai apreciaţi autori din spaţiul autohton, Dan Stanca promite o lectură zguduitoare, în care umorul negru, absurdul, satira grotescă îndreptată spre lumea omului contemporan şi desfăşurarea insolită a unor scene desprinse din cotidian se amesteca năucitor. Anii frigului, noul său roman a fost descris de criticul Dan C. Mihailescu astfel: Imaginaţi-vă, acum, un Fenomen Piteşti conjugal (cu o soţie torţionară), corelat cu destinul aiuritor al lui Sandu Tudor, stranietatea iniţiatică a grupării Rugului aprins de la mănăstirea Antim, sculptori atinşi de tipologia deznădejdii şi deformării, dispariţii magice din puşcăria Aiudului, şocante inserturi erotice de tantrism punitiv, plus un final paradoxal – totul textuat cu sarcastică ambiguitate de personajul… Hector Noroaie!
Altminteri, o lecţie tulburător parabolică de ce poate însemna, în istorie, ca şi în destinul individual, coincidenţa contrariilor.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here