14 carti pentru luna iunie

0
921
image: 'Terrace in Sorrento' by Thomas Fearnley/commons.wikimedia.org

Există iunie şi după Bookfest 2019? Dacă nu ţi-ai epuizat bugetul deja, poţi alege câteva noutăţi din lista noastră. Ţi-am pregătit o selecţie care îmbină curiozitatea eruditului cu dorinţa de relaxare printr-o lectură lejeră precum o limonadă cu fructe de sezon.

O istorie a lumii în 10 şi 1/2 capitole

 

Fanii lui Julian Barnes vor face o călătorie de-a lungul istoriei, din care nu vor lipsi umorul, inteligenţa şi întâlnirile neconvenţionale. O istorie a lumii în 10 şi 1/2 capitole este considerată un exerciţiu de imaginaţie sofisticat şi reuşit.

 

Oraşul fetelor

Autoarea bestseller-ului Mănâncă, roagă-te, iubeşte revine cu poveşti inspirate din strălucirea libertină a New York-ului din anii ’40. Romanul Oraşul fetelor te trimite direct în lumea teatrelor de varieté din Manhattan. Aici, femeile îşi puteau permite delicii inimaginabile pentru acea epocă. Teatrul devine o a două şcoală pentru a tânără care şi-a dezamăgit familia înstărită după ce a fost exmatriculată de la o şcoală de prestigiu. Familia o pedepseşte şi o trimite la mătuşa ei, o femeie cu minte deschisă, a cărei lume este populată de personaje rebele, pentru care viaţa este o petrecere continuă.

 

Manhattan Beach

 

Rămânem în New York-ul feminin, însă de data aceasta explorăm un New York al femeilor care au curajul de a se aventura în lumea profesiilor (considerate) masculine. În perioada Marii Crize apare prima femeie scafandru, protagonista romanului Manhattan Beach. Ea se învârte prin cartiere demne de un film noir, populate de gangsteri, marinari, afacerişti nemiloşi, politicieni corupţi şi femei care învaţă să fie independente după ce bărbaţii devin absenţi.

 

aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată

 

aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată este un roman care uneşte două personaje feminine diferite. Una este o văduvă educată, cealaltă este o femeie lăsată de izbelişte, dar înzestrată cu darul de a vindeca oasele rupte. Cele două femei se împrietenesc, însă relaţia lor are de suferit din cauza unor secrete greu de îndurat.

 

Dorinţa 

 

Întâlnirea dintre două culturi este explorată în romanul Dorinţa. Scriitorul Richard Flanagan spune povestea unui explorator care adoptă o fetiţă aborigenă. Va încerca să o educe în spiritul societăţii britanice, dar o expediţie arctică îi distruge reputaţia. Pentru a-şi spăla imaginea, exploratorul îl roagă pe un dramaturg să creeze o piesă prin care să prezinte adevărul legat de acea expediţie. Punerea în scenă a piesei de teatru va duce la apariţia unei iubiri impetuoase, care va şterge graniţa dintre civilizaţie şi barbarie.

 

Fluturele negru

Caravaggio, unul dintre cei mai apreciaţi pictori, devine personajul central din romanul Fluturele negru. Biografia lui Caravaggio este doar un pretext. Scriitorul Radu Paraschivescu a urmărit de fapt ademenirea cititorului într-o lume unde, aşa cum se întâmplă şi în pictura lui Caravaggio, lumina şi umbrele enigmatice, frumuseţea şi grotescul, senzualitatea şi damnarea se întâlnesc ameţitor. Asemenea capodoperelor lui Caravaggio, Fluturele negru este o reflecţie despre dubla condiţie a fiinţei umane, care jonglează atât cu nevoia de lumină, cât şi cu atracţia pentru căderea din paradis în iadul marginalilor.

 

Legămintele

 

Legămintele este un roman despre forţa prieteniei din adolescenţă, înfiripată între două personaje neînţelese de părinţi. Totodată, Delphine de Vigan abordează un alt subiect greu, legat de încercarea unui profesor empatic de a salva nişte elevi pe care lipsa afecţiunii din familie îi face vulnerabili în faţa tentaţiei vecine cu autodistrugerea.

 

Dragoste şi ură

 

Dragoste şi ură este o poveste despre încercarea unor oameni diferiţi de a convieţui după ce au trecut prin traumele celui de-al Doilea Război Mondial. Acţiunea se petrece în Hamburg, oraşul unde colonelui britanic Morgan şi cu soţia lui se mută pentru a supraveghea reconstrucţia oraşului. Cei doi ajung să împartă o vilă cu una dintre familiile autohtone. Între familia colonelului britanic şi familia germană vor aparea conflicte.

 

Corp de piatră, corp de carne. Sculptură şi teatru

 

Legătura dintre sculptură şi teatru este explorată în acest volum în care vei găsi trimiteri la Rodin şi Giacometti. Autoarea îţi prezintă şi ideile unor mari oameni de teatru precum: Gordon Craig, Maurice Maeterlinck, Meyerhold, Grotowsk.

 

Patrick Melrose

 

Cei ce preferă un roman despre devenirea unui personaj din copilărie până la maturitate vor fi curioşi în legătură cu Patrick Melrose. Romanul este o critică la adresa înaltei societăţi, purtându-te din Franţa anilor ’60 până în New York-ul anilor ’80.

 

Casa Verde

Cei dependenţi de literatura sud-americană pot alege Casa Verde, unul dintre cele mai iubite romane ale lui Mario Vargas Llosa. Evenimentele din roman gravitează în jurul fascinaţiei pentru bordelul numit Casa Verde. Poveştile oamenilor care vin aici leagă două spaţii – deşertul peruan şi pădurea amazoniană, dar şi două epoci.

 

Mila 23

 

Dacă vrei să (re)descoperi o Deltă a Dunării în care se întâlnesc un Macondo autohton şi un realism ce redă greutăţile neştiute ale paradisului, poţi alege Mila 23. Vei descoperi povestea unui medic bucureştean abia ieşit de pe băncile facultăţii, care descoperă efectele comunismului într-unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planeta noastră.

 

O viaţă fără sfârşit

 

Frederic Beigbeder oferă o parabolă actuală despre obsesia de a menţine tinereţea prin orice mijloc. Personajul central – gazda unui chemical-show pe YouTube, care îşi droghează invitaţii, apoi le surprinde reacţiile – va porni alături de fiica lui de 10 ani în căutarea unor soluţii miraculoase de prelungire a vieţii.

 

Winston Duru’

 

După ce a devenit cunoscut în România datorită romanului distins cu Man Booker Prize Io contra Statele Unite ale Americii – scriitorul Paul Beatty îşi va seduce din nou publicul amator de satire savuroase prin Winston Duru’. De data aceasta alege un personaj din rândul infractorilor de la periferie, care ajunge să candideze pentru consiliul municipal.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here