14 carti pe care le vei gasi in luna martie in librarie

0
6392
pictura: Copenhagen Tram by Paul-Gustave Fischer/www.the-athenaeum.org/art

Povestirile scrise de Tom Hanks, poeziile regăsite ale lui Pablo Neruda, un roman laureat cu premiul Pulitzer, secretele fascinantei Ecaterina cea Mare, poveşti ce leagă Orientul de Occident, scrisorile unui bărbat excentric pasionat de lectură, amintirile unei femei îndrăgostite de un mare filosof, istorii de viaţă uimitoare descoperite în Rusia, noul roman al lui Han Kang, iubiri din Sicilia şi o carte scrisă de Elena Ferrante pentru copii te aşteaptă în librărie.

 

Caractere atipice

Dacă îţi place Tom Hanks în ipostaza de actor, s-ar putea să îţi placă la fel de mult şi în cea de scriitor. Cele 17 povestiri incluse în volumul Caractere atipice te invită să descoperi un Tom Hanks plin de empatie şi umor când scrie despre marile sau micile drame umane. Actorul preia subiecte de actualitate şi le abordează senin, profund şi delicat (până şi în pasajele în care ironia îşi face loc). Povestirile au fost primite cu mult entuziasm de criticii marilor publicaţii, ce s-au declarat impresionaţi de talentul lui Tom Hanks.

 

Casa de la Marginea Nopţii

O insulă mai puţin cunoscută din largul coastelor siciliene are în centru barul denumit Casa de la Marginea Nopţii. Barul a fost amenajat în cea mai veche casă de piatră de pe insulă. Această casă devine locul unde un orfan din Florenţa, ajuns medic, visează la iubire şi la întemeierea familiei de care nu a avut parte. Romanul scris de Catherine Banner surprinde o lume aflată între tihna unui loc pitoresc mai puţin cunoscut de turişti şi agitaţia Italiei meridionale.

 

Noaptea pe plajă

Elena Ferrante a scris şi o carte pentru copii. Noaptea pe plajă este povestea Celinei, păpuşa pierdută de fetiţa Mati, care şi-a îndreptat atenţia spre un motănel. Motănelul devine încluitorul păpuşii Celina. Trecând prin tot felul de peripeţii după ce a fost uitată pe plajă, păpuşa Celina trebuie să înveţe să-şi poarte singură de grijă.

 

 Inima cu nouă încăperi

Viaţa unei femei poate rămâne un mister. Însă misterul nu-i poate împiedica pe apropiaţi să-şi imagineze răspunsuri sau să recheme amintiri preţioase. Imaginea protagonistei absente, însă mai vie ca niciodată în memoria celor nouă persoane cărora le-a marcat existenţele, te va purta într-o călătorie prin oraşele de pe două continente. Te vei bucura astfel de o lectură emoţionantă cu personaje prinse între Orient şi Occident.

 

 Piciorul ţi-l ating în umbră şi alte poeme inedite

Imaginează-ţi că există un colecţionar având telentul unui detectiv ambiţios, ce a descoperit cuvinte profunde scrise de Neruda pe serveţelele din cafenele, pe meniurile sau programele de pe vasele de croazieră, în caiete date uitării şi rătăcite prin sertare ori publicate în reviste obscure. Le-a adunat, reuşind astfel să recupereze două decenii de inspiraţie. 21 de poeme inedite, scrise de Pablo Neruda între 1950 şi 1973, au fost adunate în acest volum. Bucuria lecturii va fi amplificată de ilustraţiile realizate de Kadna. Aşadar, ţi se promite o bijuterie prin lansarea volumului Piciorul ţi-l ating în umbră şi alte poeme inedite. Vei regăsi toate marile teme şi obsesii ale poetului Pablo Neruda: frumuseţea naturii din ţara natală, Chile, iubirea, exilul, împlinirea menirii de artist sau tulburările politice din universul sud-american, de care a fost atât de ataşat.

 

Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei

Ecaterina cea Mare este una dintre cele mai admirate şi detastate femei ajunse la putere. Unii i-au admirat inteligenţa, erudiţia, vizionarismul ce a determinat-o să adopte ideile promovate de cărturarii Iluminismului şi abilitatea de a supravieţui într-o ţară străină. Alţii au considerat-o vulgară, crudă, obsedată de propria sexualitate (face parte din galeria suveranelor despre care s-a zis că ar fi fost nimfomane). Laureat al Premiului Pulitzer pentru o carte dedicată altui mare suveran al Rusiei (Petru cel Mare), istoricul american Robert K. Massie a vrut să treacă dincolo de miturile mai mult sau mai putin picante din jurul Ţarinei pentru a te face să-i înţelegi mai bine personalitatea.

 

Disecţie

Romanul Vegetariana i-a adus autoarei coreene Han Kang notorietatea internaţională. Cititorii au fost deopotrivă captivaţi şi răvăşiti de stilul ei. Al doilea roman tradus în limba română – Disecţie – va fi întâmpinat cu aceeaşi curiozitate. De data aceasta este vorba despe o dramă colectivă, provocată de forţele de represiune din Coreea de Sud, ce au vrut să înăbuşe protestele din mai 1980, ucigând mii de oameni în Gwangju. Efectele masacrului asupra memoriei şi conştiinţei unei naţiuni sunt prezentate în şapte capitole, în care tot atâtea personaje îşi povestesc tragediile, îşi plâng dispăruţii şi caută răspunsuri.

 

Întoarcerea – Premiul Pulitzer în 2017

Romanul Întoarcerea va fi citit de cei dornici de a înţelege istoria prin mărturiile personale ale celor marcaţi de ea. Hisham Matar scrie sensibil şi zguduitor despre Libia abia eliberată de sub regimul lui Gaddafi, dar şi despre Libia disidenţilor din epoca dictatorului. Mai scrie şi despre acele călătorii pe cât de dureroase, pe atât de necesare pentru căutarea motivelor din spatele nedreptăţilor şi a răspunsurilor. Protagonistul cărţii se reîntoarce în Libia natală după înlăturarea lui Gaddafi pentru a descoperi în sfârşit adevărul despre dispariţia tatălui său. Este un adevăr care vorbeşte despre forţa memoriei şi a supravieţuirii individuale sub regimul ce vrea transformarea oamenilor în mase anonime şi obediente.

 

 Zuleiha deschide ochii

Romanul Zuleiha deschide ochii este considerat noua revelaţie a literaturii ruse contemporane. Cartea semnată de Guzel Iahina este lăudată de mari autori, printre care Ludmila Uliţkaia şi Evgheni Vodolazkin. Este un roman zguduitor care descrie evoluţia unei poveşti de iubire în vremuri apăsătoare. În centrul poveştii se află Zuleiha, o tânără dintr-un sat de tătari. Ea este deportată în Siberia deşi este gravidă. Rămasă vaduvă după ce soţul ei este ucis de un ofiţer din Armata Roşie, Zuleiha ajunge să se îndrăgostească de nimeni altul decât ucigaşul soţului ei, ajuns între timp comandantul lagărului. Însă mai presus de toate, pentru Zuleiha este viaţa fiului ei, Iusuf. Pentru a-l apăra, ea este în stare de orice.

 

Mama mea, Moscova

Se spune despre cartea lui Hamid Ismailov că îmbina stilului lui Salman Rushdie cu al clasicilor ruşi, pentru a spune povestea halucinantă a lui Mbobo. Acesta este un băiat născut dintr-o mamă siberiană şi un atlet african (participant la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980). Crescut fără tată şi respins deoarece avea trăsături diferite de a le majorităţii, într-o societate uniformizată, Mbobo a încercat să-şi găsească propriul drum în anii de dinaintea prăbuşirii Uniunii Sovietice. În ciuda amănuntelor ce îţi dau de înţeles că vei avea parte de o poveste dură, criticii de la The Guardian au descris acest roman drept o elegie luminoasă pentru Moscova din perioada Uniunii Sovietice.

 

Sylvie şi Bruno

 

Se spune că scrierile semnate de Lewis Carroll anulează graniţele impuse de vârstă în relaţia dintre lumea cititorului şi lumea personajelor fantastice. Una dintre cele mai iubite cărţi ale sale, intitulată Sylvie şi Bruno, pare să anuleze nu numai graniţele dintre cititor şi fantasticul descoperit în anii copilăriei, ci şi dintre fantastic şi real. Aventurile a doi fraţi prinşi între aceste două lumi te vor face să redescoperi apetitul pentru jocurile de cuvinte năstruşnice şi pentru poveştile în care fantasmagoriile sunt la ele acasă.

 

Vita brevis

Înainte de a fi considerat un înţelept cumpătat, filosoful creştin ramas în istorie cu numele de Sfântul Augustin a dus o viaţă închinată pasiunilor lumeşti. Scriind Confesiunile, s-a distanţat de această viaţă, însă femeia ce i-a fost iubită nu a vrut să-l dea uitării după ce el a îmbrăţişat celibatul în numele înţelepciunii. Scrisoarea acestei femei pe nume Floria Aemilia, în care amintirile senzuale, concluziile rafinat-erudite şi ironia picantă se împletesc, ia forma cărţii Vita brevis. Devenit faimos datorită romanului intitulat Lumea Sofiei, Jostein Gaarder transformă nostalgia feminină într-o reflecţie asupra conflictului dintre simţuri şi raţiune, dintre plăcere şi înfrânare, dintre spirit şi carnal.

 

 Scrisori din insula Guernsey

 Marry Ann Shaffer şi Annie Barrows le promit o lectură fascinantă celor pentru care literatura are un rol vindecător, după cum îl are şi în lumea personajelor ce vor să uite de tragediile aduse de cel de-al Doilea Război Mondial. Acţiunea romanului se petrece în Londra anului 1946, unde o scriitoare îşi regăseşte inspiraţia corespondând cu excetricul bărbat din insula Guernsey. Din schimbul de scrisori află despre clubul de lectură înfiinţat de acesta împreună cu prietenii săi, pentru a rezista psihic în faţa nazismului ce ameninţa întregul continent. Pe lângă poveştile din marile romane ale omenirii s-au strecurat cele ale oamenilor atraşi de clubul de lectură, mulţi dintre ei ducându-şi traiul prin activităţi considerate incompatibile cu viaţa intelectuală.

 

Muzică de belele

Cei care admiră francheţea neruşinată a lui Bukowski şi umorul său lubric şi cinic vor fi încântaţi de povestirile incluse în volumul Muzică de belele (Hot Water Music). Vor descoperi aceleaşi teme şi aceeaşi plăcere a scriitorului de a scoate la suprafaţă aspectele unei lumi decăzute, populată de marginali, o lume din care nu lipsesc tipologiile umane pe care le regăseşti şi în Dragoste la 17,50$ sau Poveşti despre nebunia obişnuită.

Citeşte şi Trei etaje – Dreptatea oamenilor care greşesc

Trei etaje – Dreptatea oamenilor care gresesc

 

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here