Trilogii cinematografice pentru un weekend prelungit

0
7744
filme trilogie

Fiindcă ne aşteaptă  un weekend de trei zile, ne-am gândit să alegem  câteva trilogii care merită (re)văzute.

1. Shrek : An Ogre a day keeps the doctor away.

Filmele au multe de învăţat din trilogia Shrek, mai ales când vine vorba de introdus personaje noi . In fond, cine şi-l poate imagina pe Shrek fără Puss in Boots, iar pe Puss in Boots fără vocea lui Antonio Banderas?

2. The Three Flavours Cornetto Trilogy : Don’t say that, the zed-word!

 

Ne-am obişnuit deja să vedem orice pe marile ecrane, supereroi de tot felul salvează lumea de câteva ori pe săptămână, însă nimic nu ne-a  pregătit pentru asta: o armată de zombi atacă un orăşel, iar localnicii nu au decât o singură armă: umorul englezesc.  Shawn of the Dead,  Hot Fuzz, The World’s End au fiecare o savoare diferită, însă merg cel mai bine împreună.

3. Brigada Diverse : Trebuie tovarăşe, trebuie!

 

Fiindcă tot se apropie ziua de 1 decembrie, poate n-ar strica să fim puţin naţionalişti şi să petrecem câteva ore în compania lui Dem Rădulescu & Co. Face bine la ulcer.

4. The Matrix Trilogy : Red pill or blue?

 

Matrix este unul dintre acele SF-uri pe care le-a văzut toată lumea, însă doar câţiva le-au înţeles. Dincolo de efectele speciale care îţi iau ochii,  The Matrix naşte o serie întrebări despre natura realităţii şi a conştiinţei, despre predestinare, alegere şi liber arbitru, fără să ofere un răspuns precis, iar la final nu vei mai ştii să deosebeşti visul de realitate.

5. Star Wars Original Trilogy: Vei înţelege în sfârşit The Big Bang Theory
Nu are sens să explicăm de ce Star Wars este un film bun, fără de care genul Science Fiction este de neimaginat. Dacă nu l-ai văzut încă înseamnă că nu eşti amator de SF-uri, iar dacă l-ai văzut din pură pasiune explicaţiile sunt de prisos. Ceea ce neiniţiaţii în secretele Forţei ar trebui să ştie este că după ce vor vedea trilogia originală vor înţelege în sfârşit poantele din The Big Bang Theory sau Friends. Cine ştie poate vă va da curaj să încercaţi şi un Star Trek…

6. The Dollars Trilogy: Clint Eastwood la puterea a 3-a

 

The Good, the bad and the ugly este una dintre puţinele bijuterii ale genului western, plin de replici savuroase rostite de un Clint Eastwood de zile mari. De fapt, filmul este al treilea dintr-o serie de westernuri în regia lui Sergio Leone, completând seria formată iniţial din A Fistfull of Dollars şi For a Few Dollars More. Aveţi trei zile la dispoziţie să părăsiţi Estul Sălbatic şi să vă mutaţi temporar în Vest, care în ciuda mult proclamatei sălbăticii lasă întotdeauna binele să învingă.

7. L’Eclisse, La Notte, L’Avventura:  Hipsterul din tine va fi mai fericit.

 

L’Eclisse, La Notte, L’Aventura contrazic toate prejudecăţile noastre despre trilogii. Filmele lui Antonioni nu sunt comerciale, totul este nuanţat, fără început, fără sfârşit. Povestea se ţese din câteva replici şi multe tăceri, însă reuşeşte să te hipnotizeze prin imagine şi jocul unor actori ca Marcello Mastoiani, Monica Vitti, Jeanne Moreau. Nu avem de-a face cu o acţiune diluată întinsă pe prea multă peliculă, ci cu scenarii separate unite prin tematică.

8. Trois couleurs: Now I have only one thing left to do: nothing.
În încercarea sa de a vorbi despre societatea in care trăieşte, Krzysztof Kieslowski prezintă  în filmele sale drame umane autentice fără nicio urmă de patetism. Pentru a se feri de orice clişeu, de poveşti cu eroi, el aşază în centrul poveştilor sale trei franţuzoaice, aparent cât se poate de normale. Bleu, Blanc, Rouge îmbină comedia şi drama reuşind să redea destul de convingător Franţa din ultimii ani ai secolului XX,  aducând-o în prezent pe celebra Marianne cu ajutorul a trei actriţe talentate  Julie Delpy, Juliette Binoche şi Irene Jacob.

9. Lord of the Rings : My precious!

 

Nu puteam scrie o listă cu trilogii fără să vorbim despre hobbiti, vrăjitori, elfi şi alte creaturi ieşite din imaginaţia lui J.R.R Tolkien. In fond, puţine filme au aprins imaginaţia cinfililor în aceeaşi măsură ca aventurile lui Frodo şi Sam. Ele merită revăzute, fie şi  numai pentru a le compara apoi mai obiectiv cu trilogia soră Hobbitul.


10. The Godfather : Don’t go against the family!

 

Dacă nu ai văzut încă the Godfather, soarta, mai blândă decât Vito Corleone, îţi mai oferă o şansă să vezi cea mai unită şi totodată cea mai disfuncţională familie din istoria cinematografiei. În mod normal, Naşul ar fi trebuit să pară un one-man-show Marlon Brando, însă filmul lui Francis Ford Coppola este departe de a fi un film normal. Al Pacino, Robert de Niro, Robert Duvall reuşesc să-i ţină piept legendei hollywoodiene făcând din trilogia Naşul un film care se vede cu sufletul la gură, în care toate personajele evoluează treptat, şi nu întotdeauna în direcţia pe care ne-am fi dorit-o.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here