Tilva Roš – autoflagerare gratuita

0
658

Filmul Tilva Ros este gol de orice sens si constructie argumentativa, tocmai asta te pune pe ganduri atunci cand vezi cum personajele principale din film (cei mai multi interpretandu-se pe ei insisi) isi pierd instictul de supravietuire si se comporta invers oricarei logici asa-zis normale.

Tilva Ros urmareste comunitatea de skateri dintr-un oras mic din zona Muntelui Rosu (Tilva Ros) din Serbia. Adolescentii, care tocmai au terminat liceul, isi fac initierea in lumea adultilor prin jocuri idioate care implica experimente dureroase: isi dau cu razatoarea pe genunchi, se arunca de pe poduri de la inaltimi neverosimile, se impung cu ace de seringa in obraji pana ii perforeaza, se biciuie, se lasa batuti fara sa reactioneze pana se umplu de sange  (dar nu dintr-o morala hippiota nu violentei, si nici una crestina intoarce si celalalt obraz) etc etc. Intr-un cuvant, experimente in stil Jackass.

Totul este gratuit si neinteligibil, fara sa cada intr-o estetica de genul "ce cool suntem noi pentru ca stim ca nimic nu are sens, nici durerea nu ne indoaie, iar moartea e un mizilic". E un teribilism adolescentin, dar mai subtil decat mi-l imaginez pe cel á la James Dean, rebel fara cauza. Adolescentii sunt complet confuzi traind intr-un nihilism dovedit si prin stilul de filmare "you-tube" si de dezordinea narativa; in ciuda faptului ca se filmeaza incontinuu experimentele teribiliste, nu par ca vor recunoastere exterioara. In ciuda faptului ca o cauta cu lumanarea, nu cauta si laurii provocarii. Durerea goala este singura certitudine.

Filmul e violent nu prin actele autodistructive, ci prin tristeatea (existentiala) surda pe care o emana. Ne dezbraca de sensurile pe care le-am lipit ca adulti si persoane duse la biserica pe actiunile si ambitiile noastre. Si ne lasa neconsolati.

Am blufat, nu veti plange la sfarsit ca niste copii neconsolati, pentru ca suntem adulti responsabili.

Filmul a luat premiul FIPRESCI la TIFF 2011.

(pentru Amy)

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here