This Must Be The Place – un must-see deja cult

0
648

 

Dupa un weekend-maraton de filme, gandul mi-a ramas la This Must Be The PlaceSean Penn joaca din nou un rol bizar, dupa chitaristul de jazz din Sweet and Lowdown si homosexualul militant politic din Milk, intr-un film cu imagini visatoare si cu dialog care te lasa masca (in cel mai bun sens posibil). 

This Must Be The Place este un film schizoid, in acelasi timp european si american. Regizat de speranta cinematografului european Paolo Sorrentino (la primul film in limba engleza)  dar cu actori americani (Sean Penn, Francis McDormand, Judd Hirsch), filmul ia din traditia europeana dialogul calitativ si imaginea originala, si dedicarea pentru distractie de calitate de la cinemaul de peste ocean.

Prin urmare, daca iti plac filmele in stilul fratilor Coen, adica filme cu situatii absurde tragi-comice, sau daca iti place Sean Penn (inutil spus, intr-un rol ideal), trebuie neaparat sa vezi This Must Be The Place.

Sean Penn este Cheyenne, un ciudat mai straniu decat tot ce ai vazut pana acum. Calchiat dupa lookul solistului de la trupa The Cure (Robert Smith), Cheyenne este un fost star rock de 50 de ani, care se imbraca si se machiaza inca gotic si traieste cu sotia (Frances McDormand) intr-o casa imensa din Irlanda. In ciuda aspectului grandios si luxos al casei, Cheyenne cara modest tot timpul dupa el un troller, ca batraneii care isi fac singuri piata. De fiecare data cand apare, prin replicile lui in contratimp, nu stii daca sa izbucnesti in hohote de ras sau plans; ambiguitatea afectiva pe care o trezeste este efectul unui personaj complex interpretat de un actor suficient de complicat, la randu-i.

Filmul este sensibil si uman, dar candoarea absurda a lui Cheyenne nu lasa niciun moment filmul sa cada din barca sfiosului si retinutului in cea a lacrimogenului. Dupa ce in prima ora a filmului ajungi sa dezvolti o anumita afectiune pentru personajul inadaptat al lui Sean Penn, in a doua ora, Cheyenne ajunge la o dezvoltare neasteptata. Moartea tatalui pe care nu l-a mai vazut de 30 de ani il obliga sa se intoarca in America si sa isi infrunte nesigurantele blocate inca din adolescenta undeva in mintea lui. Faptul ca tatal era un supravietuitor al Holocastului care isi vanase toata viata persecutorul il transforma si pe Penn intr-un urmaritor care preia sarcina tatalui in a-l identifica pe acesta. Din punctul meu de vedere trecerea la povestea de road-movie din State este prea tarzie in economia filmului si un pic prea fantezista, dar scenaristii si regizorul (in mare parte aceiasi) reusesc o osmoza impotriva tuturor probabilitatilor.  

Din punctul nostru de vedere, This Must Be The Place este un must see.

Desi a avut premiera mondiala anul trecut in mai la Festivalul de la Cannes, va intra pe ecranele americane de abia in aceasta luna. La noi va avea o proiectie in premiera in cadrul Festivalului International de Film Bucuresti, pe 25 martie 2012.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentAmon Tobin – Nightlife
Următorul articolThenk You For Smoking – scena Aaron Eckhart
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here