Ziua fututa a lui Nils (Nils’ Fucked Up Day) – o aberatie teatrala de incercat

0
1461

Daca vrei sa vezi o piesa cu adevarat diferita de cuminteniile de la Teatrul National dar si de spectacolele teatrelor alternative, diferita de categoriile teatrale obisnuite, inclusiv teatrul absurd, mergi la Ziua fututa a lui Nils. Este cel mai dement, in contratimp si ireverentios spectacol de teatru posibil. Este genul de piesa care iti reseteaza asteptarile de la minut la minut si de la care nu pleci nici incantat, nici oripilat, la care nici nu razi, nici nu plangi. Este un act cultural fara catharsis (nici nu-si propune), fiind mai degraba o punere intre paranteze, o suspendare intr-o stare diferita, noua.

Piesa este scrisa si regizata de Peca Stefan, iar actorii sunt Radu Iacoban, Catalin Babliuc, Madalina Ghitescu, Ilinca Manolache si Tudor Aaron Istodor. Video design-ul (premiat la festivalul teatrului alternativ de la New York FringeNYC) a fost semnat de VJ Cinty Ionescu.

Piesa este intr-un amestec de romana si engleza, cam in stilul deformat in care vorbesc romanii din generatia tanara. Dar in primul rand trebuie spus ca piesa are o densitate greu de imaginat de injuraturi, cuvantul fucked (dar si multe altele din aceeasi categorie) fiind aruncat in conversatie mai mult intr-un delir asumat decat in cursul unei injuraturi "normale". Nils si prietenul lui, Hans, sunt niste drogati ratati si pierde-vara, care-si defuleaza frustrarile in injuraturi filigranate. Nu poti spune ca te fac sa razi (decat pe alocuri), ci urmaresti desfasurarea cu o stare nesigura, nu stii daca sa iti placa sau sa declari spectacolul o tampenie.

Cei doi sunt voit falsi, ca niste coji ale unor personaje de seriale americane/filme de categoria B, pentru ca vor sa arate cu degetul stupizenia vietilor noastre si lipsa noastra de autenticitate.  Nimic nou. Sunt multe acte artistice care denunta cultura consumerista, golul existential si alienarea din civilizatia contemporana, dar Ziua fututa a lui Nils gaseste un mod nou de a spune povestea asta veche. In plus, denuntul vine la pachet cu asumarea lipsei de solutii si a inutilitatii totale a gestului. Dar cand incepi sa asezi intr-o categorie spectacolul, apare personajul Peca Stefan (jucat de VJ-ista piesei) care injura pe toata lumea. Este reflexul piesei sau un vot de blam inclusiv la discursul de pana atunci?

La final Nils isi pune "hainele de duminica", adica alura de corporatist, si ne sfatuieste sa vedem totul cu o privire noua si naiva, sa fim mai buni si sa credem in fericire. Nu-ti dai seama daca este sincer sau ironic. Citeaza din nou sarcastic din cultura pop cu care ne identificam, adica happy-endul moralizator, sau este din nou o rasturnare a asteptarilor noastre apropo de "statement"-ul piesei?

La capitolul fara rost, intra proiectiile video de la inceput, in care se infiereaza cultura pop-consumerista si alegerile americane in materie de politica. Mi s-au parut niste tuse groase, inutile, si mult prea demonstrative, la fel ca si discursurile crainicilor TV din piesa care anuntau asa-zise breaking news aberante.

Versiunea piesei care se joaca acum a fost adaptata pentru a fi prezentata in fata publicului american, astfel Ziua fututa a lui Nils s-a transformat in Nils' Fucked Up Day in vara lui 2011, cand a fost selectata la FringeNYC, un festival new yorkez de teatru alternativ. Teatrul LUNI de la Green Hours a fost prezent pentru a doua oară la FringeNYC in 2011, după ce în 2007 i-au fost selectate piesele The Sunshine Play şi Bucharest Calling.

Biletele costa 25 lei si se rezerva la tel. 0788 452 485 (Luni- Vineri: 11:00-18:00).

Galerie video

SHARE
Articolul precedentTeorema (1968, Pasolini) – fragment
Următorul articolNik Bärtsch’s Ronin Live la Jazzfestival Berlin 06
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here