The Woman in Black – un film horror la propriu si la figurat

0
748

Filmul horror The Woman in Black se vrea declaratia de independenta artistica a domnului Harry Potter. Daniel Radcliffe, actorul care il interpreteaza pe Harry Potter, incearca sa sparga aura vrajitorului care probabil i-a devenit apasatoare. Nu mi se pare ca reuseste.

Radcliffe interpreteaza in The Woman in Black rolul unui avocatas trimis intr-un sat uitat de lume sa pregateasca pentru vanzare casa unei raposate si sa ii faca acesteia ordine prin documentele oficiale. Kipps (Radcliffe) are un copil de patru ani lasat in oras doar in grija unei bone, pentru ca mama copilului a murit la nastere. Povestea nu e spusa asa de sec cum reiese de aici, ci e intesata (ca sa nu zic impopotonata) cu flashback-uri in spirit romantico-gotic si cu scene in care sotia moarta pare ca inca e prezenta intr-un mod benign in viata lui Kipps.

La sosirea in sat toata lumea il priveste ca pe o persona non grata, pentru ca fantoma unei femei bantuie casa raposatei si le omoara copiii atunci cand se face vazuta. Intr-adevar, dupa ce Radcliffe incepe sa vada spectrul, apar si primele victime. New York Times se intreaba pe buna dreptate ironic, ce poate fi mai inspaimantator decat un avocat bantuit?

Nu zic ca filmul nu-ti da fiori si nu reuseste sa te bage in sperieti de cateva ori (dar cu mijloace foarte copilaroase, gen scartait de usi si podele, papusi cu mecanism care incep sa se miste fara un impuls exterior etc), dar per total este atat de previzibil si canonic, iar Radcliffe atat de tanar (are doar 22 de ani) in rolul unui tata vaduv plin de griji financiare si familiale, incat nu reuseste sa fie un film care sa merite nici banii, nici timpul (95 minute) investite in el. E admirabila ambitia lui Radcliffe de a juca rolul, dar nu dovedeste decat ca nu intuieste ce roluri i se potrivesc. Dincolo de identificarea inevitabila cu imaginea lui Harry Potter, Radcliffe nu reuseste sa faca decat matchingul cu un film cu aceeasi cromatica inchisa ca si seria Harry Potter.

Singurele lucruri care salveaza un pic The Woman in Black sunt imaginile gotice, plutind in ceata, in tonuri de albastru-gri, si costumele. Dar si acestea (imaginea si scenografia) sunt prea fara cusur, lucrate prea curat, ca sa fie credibile. Nu portretizezi o lume care traieste in teroare si deriva cu imagini atat de minutios lucrate si "atat" de perfecte. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here