The Secret Scripture – Vina femeii care se uita in ochii barbatilor

0
2456
sursa imagine: http://ifi.ie/secret-scripture

Ediţia din 2017 a Bucharest International Film Festival a fost o surpriză pentru admiratorii Vanessei Redgrave. Nu numai că au putut-o vedea pe marele ecran, într-un rol copleşitor pentru spectatori, care demonstrează cum talentul nu te face să pari niciodată expirat pentru un film de succes, dar au putut urmări, chiar alături de ea, The Secret Scripture, proiectat în cadrul galei de deschidere a festivalului de film, la care actriţa a fost invitatul special.

The Secret Scripture nu se referă la un manuscris mistic redescoperit, şi nici nu este un titlu metaforic. Pentru Rose, protagonista interpretată de Vanessa Redgrave, o Biblie ascunsă nu conţine metafore, ci doar cuvinte zguduitor de clare, peste care şi-a scris propria poveste. În secret. Când nu era supravegheată de îngrijitorii lipsiţi de empatie de la un azil unde erau date uitării femeile incomode pentru habotnici, ajunse în camaşă de forţă pentru a ispăşi o vină cel puţin la fel de veche precum Biblia: aceea de a fi ele însele, de a trăi curajos, aşa cum le place, de a-şi exprima liber părerile şi de a se simţi bine în propriul corp, în propria existenţă.

imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/
imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/

Aflând aceste detalii, ai spune că personajul interpretat de Vanessa Redgrave trăieşte într-un Ev Mediu prelungit, într-o ţară fundamentalistă ori într-una unde Inchiziţia a dat naştere unei psihoze colective terminate cu vânătoarea de vrăjitoare şi de femei corupătoare. Spre uimirea ta, vei descoperi că tot acest calvar prin care trecuse Rose începuse de fapt în anii ’40, acei ani ai lagărelor de tot felul, întinse peste toată Europa, chiar şi peste acea Europă civilizată, eliberatoare. Doar gardienii erau diferiţi. În Irlanda, lagărele se numeau azile pentru nebuni, unde ajungeau femeile nemăritate, însărcinate, învinuite de preoţi şi comunitate de nimfomanie, deposedate brutal de copiii lor din care maicuţele pioase de la mânăstire făceau o adevărată afacere (există documentare cutremurătoare despre crimele făcute de Biserică în Irlanda, legate de nou-născuţii femeilor păcătoase, aşa cum erau numite mamele nemăritate).

The Secret Scripture, inspirat de romanul omonim al lui Sebastian Barry, este povestea unei femei care îşi derulează viaţa şi a unui psihiatru aflat în plină criză existenţială, care trebuie să o convingă să părăsească azilul unde şi-a petrecut ultimii 50 de ani, fiind acuzată în tinereţe de comportament indecent, apoi de uciderea copilului abia născut. Dar ea nu vrea să plece din acest iad pe care au pus ochii nişte dezvoltatori ce vor să-l transforme într-un centru spa. Nu mai are pe nimeni care să o aştepte în lumea de dincolo de ziduri, iar familiarizarea cu spaţiul captivităţii timp de jumătate de secol îi oferă iluzia siguranţei, mai ales că tânăra infirmieră ce îi poartă de grijă este răbdătoare şi o respectă. Psihiatrul trimis de autorităţi pentru a o convinge să accepte mutarea într-un alt azil şi să-i facă o nouă evaluare începe să citească paginile bibliei transformate în confesiunea ei şi ajunge să pună la îndoială corectitudinea predecesorilor săi, care au decis internarea lui Rose ca bolnavă psihic.

Peste versetele Bibliei sunt scrise cuvintele ei, de-a lungul anilor. Printre aceste însemnări autobiografice apare compulsiv declaraţia: Nu mi-am ucis copilul! Apoi psihiatrul mai descoperă şi chipul unui bărbat cu mimică de obsedat încrâncenat, care pare să fi avut un rol hotărâtor în drama lui Rose. Este vorba despre un preot fascinat de ea (interpretat de Theo James), care îi atrăsese atenţia asupra faptului că femeia nu trebuie să privească bărbatul în ochii dacă nu-i este soţ. Dar ea nu a ţinut cont de atenţionarea preotului, fapt care l-a mâniat, însă l-a făcut şi mai dornic să o posede, să şi-o însuşească, apoi s-o ţină departe de ceilalţi bărbaţi, tulburând astfel tihna comunităţii prin gelozia lui, manifestată ori de câte ori un bărbat o curta pe Rose.

imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/
imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/

Salvarea temporară a lui Rose a venit odată cu apariţia lui Michael McNulty (Jack Reynor), considerat marea ei iubire. Aviator în Al Doilea Război Mondial şi decorat pentru curajul său, însă hăituit în micul oraş pitoresc de un grup de extremişti care-l voiau mort, Michael a devenit singura ei sursă de bucurie, unica dovadă că lumea din jur nu fusese contaminată în totalitate de răutate, suspiciune, fanatism şi instincte reprimate apoi transformate în superstiţii. Însă dorinţa preotului, convertită în obsesie maladivă, a declansat un lanţ nefast de bănuieli, acuze şi complicităţi colective. Din cauza lor, protagonista este deposedată de propria viaţă, de cele mai dragi fiinţe şi transformată într-o captivă.

Will (Eric Bana), psihiatrul venit să o evalueze descoperă încet, încet adevărul, nedreptăţile îndurate de Rose, ghemul de superstiţii, minciuni, trădări, lasităţi şi ticăloşii ce i-au distrus viaţa, iar toate descoperirile şocante devin o revelaţie ce va zgudui până la urmă şi viaţa acestuia, determinându-l să reinterpreteze legătura cu propria familie.

imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/
imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/

Deşi povestea lui Rose include toate datele unei istorii de viaţă cumplite, având un final anunţat, în care ura, latura urâtă a naturii umane, întunericul habotnicilor şi prostia triumfă, confiscând o întreagă existenţă, The Secret Scripture are multe scene de o candoare luminoasă ce amintesc de farmecul unui film de epocă despre iubire, devotament, curaj, sacrificiu şi aşteptarea alimentată de speranţă. Alegând să pună faţă-n faţă două vârste ale femeii, două epoci şi două mentalităţi privind imaginea seducătoarei demonizate şi acuzate de o putere devastatoare exercitată asupra bărbaţilor, Jim Sheridan şi-a umplut filmul cu toate acele elemente asociate unei poveşti despre o femeie înfăţişată la o vârstă înaintată în ipostaza bunătăţii întruchipate, care îşi rememorează anii freneziei, ai marii iubiri şi ai tinereţii pline de visuri, anulate brutal. Odată cu descoperirea pasajelor din jurnalul secret, Rose îţi este înfăţişată în ipostaza celei dorite de toţi, dar inaccesibile, în care zăreşti varianta irlandeză, mult mai copilăroasă, directă şi plină de naturaleţe, a frumuseţii meridionale enigmatice, întruchipate de protagonista din Malena.

imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/
imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/

Până la un anumit punct, acest film îţi aduce aminte de Malena. Acelaşi orăşel pitoresc, dar urâţit de oameni obtuzi, având un apetit distructiv pentru bârfă şi replici otrăvitoare, cu femei încuiate şi bărbaţi fără maniere şi impulsivi, şi aceeaşi protagonistă diferită de toţi ceilalţi localnici prin graţie şi demnitate, ce nu pare să facă mare caz de frumuseţea răpitoare, neluând în seamă avansurile mai mult decât insistente ale masculilor primitivi, ea fiind de fapt femeia fidelă ce aşteaptă un singur bărbat, plecat pe front. Doar că-n locul femeii fatale cu aer misterios de felină, ce cutreieră străzile oraşelului sicilian fără a se sinchisi de privirile indignate sau pofticioase ale localnicilor, pe ţărmul irlandez vezi luminozitatea copilăroasă a lui Rooney Mara, ce interpretează varianta mai tânăra a lui Rose. Iar când mina luminoasă ce pare să ignore orice dovadă ostentativă de răutate se îmbină cu alternanţa dintre ezitarea străinei neacceptate, perseverenţa curajoasei, replicile ferme aruncate celor dornici de a o intimida, pe care îi intimidează la rândul ei, şi privirile unei sensibile adolescente visătoare, se naşte un rol captivant, gata să tragă după el întregul scenariu.

imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/
imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/

Regizând un film răvăşitor, ce poate fi şi pe placul romanticilor, dar fără a te enerva prin clişeele ataşate unor flashbackuri demne de melodrame în decoruri interbelice, Jim Sheridan a reuşit să alterneze credibil scenele cutremurătoare, desprinse parcă dintr-un film în care iadul poartă haine monahale, şi cele în care tânăra Rose, interpretată de Rooney Mara se înfruptă optimist, subversiv şi duios din ce avea tinereţea mai frumos de oferit. Scenele în care timpul se dilată în peisaje marine inundate de lumina stranie a unui paradis personal, cadrele poetice (deloc exagerat de siropoase) ce surprind ritualul de curtare dintre Miachael şi Rose, dar şi al întâlnirilor amoroase peste care pluteşte un amestec de erotism şi melancolie, reflectat în Sonata lunii a lui Beethoven (interpretată obsesiv la pian de Rose pentru a condensa toată frumuseţea şi întristarea între care a pendulat existenţa ei), te înarmează cu doza de compasiune faţă de umanitate din care poate răzbate încrederea în rezistenţa fiinţei umane, capabilă de a te ajuta să înduri psihic scenele nedreptăţii, care te fac să verşi un puhoi de indignări în sala de cinema.

imagine: http://ifi.ie/secret-scripture
imagine: http://ifi.ie/secret-scripture

Deloc pretenţios la nivelul vizual sau al inovaţiei cinematografice, adesea criticat din cauza apropierii de reţeta unui film de epocă mult prea accesibil, ce abundă în cadre regăsite într-un romance hollywoodian cu farmec vintage, The Secret Scripture mizează însă pe interpretările credibile ale actorilor şi pe sensibilitatea transmisă de aceştia. Poate are prea multe elemente ce îl apropie de un film de succes decât ar suporta un adept al cinematografiei de nişă, cu mesaje subtile, indescifrabile şi jocuri vizuale neconvenţionale. Însă merită să fie văzut şi (mai ales!) dezbătut, deoarece este un film care atrage atenţia asupra nedreptăţii ascunse de autorităţi şi abuzurilor făcute în numele moralei creştine, prezentând mecanismul pervers ce leagă frica în faţa unei instituţii (fie ea şi una ce se pretinde sacră şi apropiată de umanitate), complicitatea şi deturnarea mesajului religios în direcţia propriilor interese.

imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/
imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/

The Secret Scripture este un film despre fragilitatea vieţii în vremuri conduse de fanatici, despre vulnerabilitatea celor toleranţi şi demni în faţa întunecimii colective, bine întreţinută de foarte mulţi clerici. Nu este doar povestea unui personaj fictiv, ci a multor femei reale, devenite victimele Bisericii transformate dintr-un loc al iubirii de aproape într-o birocraţie demonică, într-un infern al oamenilor liberi, ce au îndrăznit să se revolte, să iasă de sub tutela moralei patriarhale.

imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/
imagine: http://cinemavine.com/the-secret-scripture-trailer/

Interpretarea şi expresivitatea celor două actriţe ce simbolizează cele două vârste ale protagonistei te fac să ieşi din sala de cinema asaltat de trăiri contradictorii. Te simţi neputincios în faţa urii de care este plină istoria umanităţii, dar simţi un val de speranţă insuflat de puterea interioară a lui Rose. Actriţa Rooney Mara, ce o interpretează pe Rose în anii tinereţii redă perfect impetuozitatea dublată de candoare, de setea de viaţă, în care se răsfrânge toată frumuseţea atemporală a peisajului marin ce l-ar fi putut inspira pe Turner. În schimb, Vanessa Redgrave, datorită privirii adânci şi mimicii tulburătoare asupra cărora insistă adesea camera de filmat şi ochilor ce acaparează multe cadre melancolice, simbolizează perfect rezistenţa în faţa urii maligne.

The Secret Scripture International Trailer #1 (2017) | Movieclips Trailers

LYTE video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here