The Hundred-Foot Journey – Mancarea viitorului are gustul trecutului

0
581

The Hundred-Foot Journey are în spate o echipă atât de bună încât te îndeamnă la precauție. Cu Oprah Winfrey și Steven Spielberg ca producători, cu Steven Knight (responsabil pentru scenariul experimentalului Locke) semnând adaptarea romanului omonim al lui Richard C. Morais și cu Lasse Hallstrom (Chocolat, Salmon Fishing in the Yemen) în spatele camerelor, The Hundred-Foot Journey ar trebui totuși să fie o călătorie plăcută. 

Deși puțin cam lung și extrem de previzibil, filmul lui Lasse Hallstrom, având în centru evidentul cuplu separat de diferențe culturale și reunit prin dragostea pentru mâncare (vezi sus-numitul Chocolat) nu își câștigă punctele prin resortul tipic. Mâncarea din The Hundred-Food Journey este plictisitoare cu indulgență. Nu trebuie să te întorci mult în timp pentru a găsi un film despre mâncare care să îți trezească o poftă nebună de gătit – un exemplu mai la îndemână este Chef. De asemenea nu vei găsi în The Hundred-Foot Journey tipul de joc actoricesc dedicat al lui Jon Favreau. Actorii lui Hallstrom nu sunt arătați în nicio clipă facând ceva revoluționar în bucătărie. Hassan Kadam (Manish Dayal), geniul culinar din centrul filmului nu se îndeletnicește cu nimic mai mult decât asezonarea mâncării cu o selecție de mirodenii indiene moștenite de la mama sa, în timp ce Marguerite (Charlotte Le Bon, Yves Saint Laurent) – varianta feminină a lui Hassan – culege ciuperci din pădure și gustă cu gingășie cele cinci sosuri de bază ale bucătăriei franțuzești.

Dacă mâncarea este atât de banală, pe ce se bazează The Hndred-Foot Journey? Pe confruntarea dintre doi titani atipici ai cinematografiei – Helen Mirren în rolul patroanei de restaurant care păzește cu sfințenie tradiția bucătăriei franțuzești și Om Puri – veteran al filmelor indiene, aici patriarhul familiei Kadam. În momentele în care apar pe ecran, împreună sau separat, cei doi reușesc să creeze o imagine la fel de luminoasă precum cea a satului în care și-au deschis restaurantele. Pe când Hassan reinventează bucătăria clasică prin adăugarea de condimente exotice, veteranii se luptă cu încăpățânare să păstreze tradiția. Această luptă, deși extrem de amuzantă, este, de fapt, singurul fir melancolic care străbate comedia ușoară a lui Hallstrom. Onorându-și originile, Papa Kadam (Puri) și Madame Mallory (Mirren) nu dau dovadă de lipsă de perspectivă, ci evidențiază faptul că fericirea nu se dobândește prin minarea fundamentelor, ci prin îmbogățirea lor. 

Această idee este susținută și de evoluția tânărului Hassan. În actul al treilea – filmul se lungește mai mult decât ar fi nevoie pentru a evidenția această idee – Hassan ajunge chef de cuisine la un restaurant din Paris faimos pentru bucătăria lui „moleculară”: rețetele au la bază formule chimice menite să facă oamenii fericiți. Atât de simplu. Și totuși Hassan nu e fericit. Revelația nu întârzie să apară: când ai tranformat tot ce era de transformat, când ai simplificat până la nivel molecular, când pe farfurie a mai rămas doar o urmă de sos, drumurile sunt închise și e timpul să te întorci la porția generoasă de curry.

Acest unic fir melancolic al filmului este în același timp un punct slab din simplul motiv că The Hundred-Foot Journey avea la dispoziție un alt mijloc de a introduce gravitate scenariului. Familia Kadam ajunge în Franța după ce restaurantul din Mumbay este ars de extremiști politici. În incendiu își pierde viața și mama lui Hassan. Din păcate, scenariul trece foarte ușor peste incident cauzat de some election or other. Episodul de rasism, care are loc de această dată în Franța, trezește reacții mai puternice (dar nu prea puternice, nici de această dată The Hundred-Foot Journey nu se implică) în Madame Mallory. Indienii rămân pasivi.

The Hundred-Foot Journey rămâne strălucitor și detașat, cu explozii de lumină care fac restul chiar mai fad. Ce dovedește filmul lui Hallstrom – după succesul filmului The Best Exotic Marigold Hotel, cu Judi Dench în rolul principal – este că perechea Grande Dame și India este încă una câștigătoare. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here