The Help – Hollywoodul vorbeste moralizator despre rasism

0
617

Filmul The Help, drama despre atmosfera segregationista de la inceputul anilor '60 din America Sudista, este foarte slab si foarte lung (aproape 2 ore jumatate). Interpretarile sunt ingrosate, tratamentul subiectului e pastisat si cliseizat pana la refuz, rezultand un film cu pretentii moralizatoare, lipsit de orice viziune cinematografica si spus vocabularul saracacios hollywoodian.

The Help nu este cu nimic mai rasarit decat multe alte filme doar cu un subiect mai dificil si delicat: rasismul. Aceeasi gandire simplista in alb si negru din filmele cu supereroi e aplicata aici unei teme care lasa locul mai multor nuante. Filmele cu supereroi au ca si conventie de plecare opozitia dintre bine si rau, pe cand The Help are pretentia ca vorbeste despre un fapt de viata real, unde distinctia dintre alb si negru nu e deloc clara.

Ecranizare a cartii cu acelasi nume, The Help nareaza relatia dintre Skeeter (o tanara jurnalista) si "ajutoarele" familiilor de albi din Jackson, Mississippi, adica menajerele negrese. Acestea din urma cresc copiii albilor, pregatesc mesele si, in general, se ocupa de tot menajul, in timp ce unele din "stapane" pregatesc initiative pentru separarea toaletelor folosite de albi de cele folosite de negri sau isi neglijeaza cu totul copiii. Skeeter (Emma Stone) se intoarce acasa dupa absolvirea facultatii, cu gandul de a deveni jurnalista si scriitoare. Pe masura ce incearca sa lege din nou relatiile cu prietenele din copilarie: Hilly (Bryce Dallas Howard) si Elizabeth (Ahna O'Reilly), isi da seama de bigotismul mediului in care s-a intors si hotaraste sa prezinte in niste interviuri, transformate apoi intr-o carte, punctul de vedere al femeilor din casele albilor privilegiati. Cele doua negrese de care se apropie Skeeter sunt Aibileen Clark (Viola Davis) si Minny Jackson (Octavia Spencer).

Dintre actori (mai bine spus actrite, pentru ca sunt majoritare in film), poate singurele care merita mentionate pentru niste roluri decente sunt Emma Stone si Allison Janney (in rolul mamei lui Skeeter). Emma Stone nu face un rol exceptional, dar s-ar putea ca datorita The Help sa fi trecut la alt statut ca actor. La cei 23 de ani incepe sa se  contureze ca o "leading lady". O definesc vocea rugoasa (Emma este astmatica) si ochii mari. Probabil i se potrivesc cel mai bine personajele de femei voluntare, cu personalitate puternica. Cu rolul din The Help este la al doilea rol principal dupa filmul Easy A din 2010. In aceasta vara a mai aparut secundar in Crazy, Stupid, Love si Friends With Benefits.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentWagner – Siegfried Act 3 (Bernstein Concert in Vienna 1985)
Următorul articolThe Help – Trailer
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here