The Butler – Pop quiz inaltator

0
578

Dacă în ultimii doi-trei ani actori trecuți de a doua tinerețe au apărut în roluri consistente, care s-au lăsat cu premii și nominalizări la Oscar, 2013 marchează apogeul unei alte tendințe: roluri demne pentru actorii de culoare. The Butler este probabil cel mai bun exemplu, tipicul vehicul hollywoodian de Oscar, dar cu ceva în plus.

Filmul lui Lee Daniels (Precious), surprinzător de cuminte după sordidul The Paperboy, alege povestea majordomului Eugene Allen, un fir istoric uitat în mijlocul luptelor violente pentru recunoașterea drepturilor omului: majordomul de culoare care sparge barierele rasiale dovedindu-se onest și capabil în meseria lui. Scenariul lui Danny Strong, întoarce pe dos povestea lui Allen, transformat în Cecil Gaines (Forest Withaker), oferindu-i luciul unui serial de pe AMC. În definitiv, Danny Strong este în echipa de scenariști a serialului Mad Men

Dialogul măcinat de clișee și narativa de tip Forrest Gump funcționează împotriva unui film în teorie extrem de bun și în practică destul de bun încât să i se ierte micile scăpări. The Butler strălucește (cum de altfel îi stă bine unui film despre segregație) la nivelul distribuției. Vorbeam la începutul articolului de roluri demne. Oricât de ciudat ar părea, Forest Withaker este, în rolul majordomului „invizibil”, demn. Schimbă cu ușurință măștile tipice negrului de casă: dur în cercul de prieteni, serviabil în fața albilor, se dedică sarcinii ingrate de a fi Forest, dar de a-l interpreta pe Forrest (Gump) și iese victorios dintr-un scenariu adesea rizibil.

Deși adevăratul conflict este cel dintre Cecil și fiul său activist Louis (David Oyelowo), personajul care i se opune majordomului este soția lui. În interpretare Oprah Winfrey (dovedind că nu este doar o altă vedetă care se joacă de-a actrița), Gloria Gaines umple ecranul și reușește să câștige publicul dincolo de alcoolism sau adulter. Galeria personajelor este întregită (în stil Julian Fellowes în Gosford Park) de Cuba Gooding Jr., Lenny Kravitz și Mariah Carey. Și abia am parcurs the help. Fiecare dintre acești actori pare să își joace rolul vieții, dar cu reținere. 

În această „reținere” se arată fisura filmului lui Daniels, o fisura pe care, de altfel, nu avea cum s-o evite. Într-un an în care Steve McQueen (Hunger, Shame) reușește numai prin trailerul la 12 Years A Slave (filmul nu a fost lansat încă) să surprindă, iar Fruitvale Station readuce în prim-plan problemele rasiale ale secolului al XXI-lea, încercarea lui Cecil Gaines de a obține condiții de plată egale în mijlocul Casei Albe pare lipsită de substanță. Ce film va rămâne mai ușor în memoria publicului, The Butler sau Mandela: Long Walk To Freedom? 

Poți să privești The Butler ca pe un pop quiz: Câți actori sacri ai Hollywood – ului recunoști per minut: Robin Williams, Jane Fonda, Vanessa Redgrave… Și, totuși, Cecil (sau Eugene sau Forest) merită o altă perspectivă. Erou este acela care știe să reziste cu un minut mai mult. Indiferent de situație.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here