50 de carti noi, pe care le vom cauta la Gaudeamus 2019

0
1695

După lista prezentată în articolul 26 de cărţi noi, de citit în noiembrie, ne-am gândit să mai alcătuim una, dedicată noutăţilor de la târgul de carte Gaudeamus. Târgul de carte va avea loc între 20 şi 24 noiembrie 2019, la Romexpo. Program de vizitare: 10:00 – 20:00.

 

 Volume de proză scurtă

 

În buricul pământului

Dacă preferi miniaturile, poţi alege cele nouă povestiri incluse în volumul În buricul pământului. Vei descoperi nişte poveşti răvăşitoare despre oameni forţaţi de istorie să îşi caute o viaţă nouă, pe teritorii îndepărtate de ţinutul natal. Povestirile sunt tandre, stranii, pline de neprevăzut şi de empatie.

 

Ştii bine că vrei. Iubitorul de pisici şi alte povestiri

Dacă preferi prozele scurte ce îmbină realitatea şi fantasticul alegoric, poţi alege şi volumul Ştii bine că vrei. Iubitorul de pisici şi alte povestiri. Vei descoperi o nouă scriitoare care alege simbolurile, notele dark şi originalitatea pentru a reinterpreta problemele omului modern.

 

Chemarea lui Cthulhu şi alte povestiri

Lovecraft îmbină în povestirile sale mitul şi thrillerul cu accente de horror suprarealist. Îţi oferă 12 proze scurte care să te ţină cu sufletul la gură dacă îţi plac istorisirile ce ascund o latură tenebroasă, un haos la graniţa cu fantasticul pregătit să ia cu asalt viaţa previzibilă. Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Libris 

 

Pe o singură voce – Susana Tamaro

 

Fanii Susannei Tamaro o vor descoperi şi în ipostaza autoarei de proză scurtă. Cele cinci povestiri incluse în volumul Pe o singură voce pot fi considerate şi nişte romane condensate. Autoarea explorează efectele întâmplărilor din copilărie şi emoţiile răvăşitoare.

 

Cărţile autorilor distinşi cu Premiul Nobel în 2018 şi în 2019

 

Călătoria oamenilor Cărţii

 

Având un titlu irezistibil pentru dependenţii de lectură, Călătoria oamenilor Cărţii vorbeste despre puterea de a rezista în faţa barbariei. Vei citi despre o carte unică, lăsată oamenilor, însă bine ascunsă în munţi. Aceşti munţi sunt zguduiţi de războaie. Cartea supravieţuieşte, iar locul unde se află este un secret pe cale de a fi dezvăluit. Va supravieţui Cartea? Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Cărtureşti sau Elefant.ro

 

Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri

 

Câştigator al Premiului Nobel pentru Literatură în 2019, Peter Handke s-a făcut remarcat datorită romanului Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri. Romanul prezintă aventurile unui bărbat care se trezeşte în mijlocul unui haos existenţial după ce află că a fost concendiat. Ajunge să cutreiere străzile oraşului, intrând apoi într-o sală de cinema. Întâlnirea cu o femeie atrăgătoare îl va face să descopere o latură întuncată a personalităţii sale.

 

Scurtă scrisoare pentru o lungă despărţire

 

Scurtă scrisoare pentru o lungă despărţire este o poveste despre un cuplu aflat în criză. El încearcă să fugă de ea, călătorind în America. Ea îi scrie obsesiv, ameninţându-l. Povestea lor va fi una plină de trimiteri literare şi cinematografice la cultura americane.

 

Romane despre Vincent van Gogh

 

Vincent şi Theo. Fraţii van Gogh

 

Scrisorile dintre pictorul Vincent van Gogh şi fratele său, Theo, devin sursa de inspiraţie pentru acest roman. Vei fi invitat să-l redescoperi pe Vincent van Gogh din perspectiva relaţiei fraterne complicate, dar în acelaşi timp securizantă.

 

Vincent asasinat

 

Tot van Gogh devine protagonistul romanului Vincent asasinat. Cititorul este invitat să descopere lumea pictorului din perspectiva relaţiilor avute cu persoanele apropiate în ultimii săi ani de viaţă.

 

Dragostea în epoci dificile

 

Zmeie de hârtie

 

Romanele scrise de Romain Gary au rămas în ateţia cititorilor datorită observaţiilor psihologice fascinante. Zmeie de hârtie este considerat unul dintre cele mai bune romane ale autorului. Zmeie de hârtie explorează maturizarea unui tânăr pe fundalul unei Europe ameninţate de război. Acesta se îndrăgosteşte de o tânără aristocrată, devine secretarul tatălui ei, se înrolează, intră în Rezistenţă şi încearcă să accepte partea mai puţin luminoasă a femeii adorate în secret.

 

Soldatul iernii

 

Tot o poveste de iubire în vreme de război vei descoperi şi în Soldatul iernii. Acţiunea se petrece în timpul Primului Război Mondial şi îi are ca protagonişti pe un tânăr medic ajuns pe front şi o curajoasă asistentă medicală. Vieţile celor două personaje sunt schimbate de un soldat rânit, a cărui salvare presupune asumarea unor decizii riscante din partea medicului. Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Libris

 

Să-mi trimiţi un cuvânt din când în când

 

Nimic nu poate distruge o mare iubire. Nici măcar un lagăr stalinist. O dovedesc scrisorile semnate de Svetlana şi Lev. Vei citi rânduri din aceste scrisori, în care mica şi marea istorie se împletesc într-un portret al tandreţii supravieţuitoare. Sfidând marea istorie, Svetlana şi Lev din Moscova au lăsat în urma lor peste o mie de scrisori, martore ale unei despărţiri forţate care a durat 14 ani, dar care nu a dus la ruptura cuplului.

 

Literatură asiatică

 

Nu mi-am omorât bărbatul 

 

Cinefilii vor dori să citească romanul Nu mi-am omorât bărbatul, care a stat la baza filmului I Am Not Madame Bovary, distins cu marele premiul al Festivalului de Film de la San Sebastian. Romanul îmbină umorul şi drama într-o satiră absurdă. Vei descoperi încercările bizare ale unei femei de a scăpa nepedepsită într-o ţară unde a naşte mai mult de un copil este un delict grav. Aceasta va păstra al doilea copil găsind o portiţă de scăpare sub forma divorţului temporar. Decizia ei va afecta viaţa de cuplu şi va declanșa nişte evenimente tragicomice.

 

Cartea albă 

 

Cartea albă este un roman despre sentimentele unei femei care încearcă să dea sens unei traume. Trauma este legată de pierderea surorii sale. Romanul semnat de Hang Kang – autoarea sud-coreeană devenită faimoasă datorită cărţii Vegetariana ia forma unei scrisori adresate surorii dispărute. Cartea albă se transformă într-o călătorie spre vindecare de-a lungul mai multor continente. Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Libris

 

M-am săturat de tine 

 

Literatura coreeană actuală este marcată de voci feminine excentrice şi puternice. Una dintre ele este şi cea a lui Bae Suah. Aceasta a scris un roman despre o femeie ce refuză căsătoria şi relaţiile de lungă durată. Protagonista romanului M-am săturat de tine lucrează într-o corporaţie, însă visul ei este acela de a deveni medic veterinar în Africa, pentru a fi în preajma leilor.

 

Invitaţii la discuţii despre cuplu

 

Renovări. Amenajări interioare 

 

Mara Wagner a revenit cu un nou volum în care explorează cuplurile aflate în criză. Vei descoperi o îmbinare de proze scurte, poezie şi monolog dramatic, prin care se redeschide o veche discuţie despre cuplurile în care partenerii au ajuns la vârsta de 40 de ani.

 

Schiţă 

Schiţă este un roman care se bazează pe zece discuţii profunde între un bărbat şi o femeie care se întâlnesc într-un avion. Cei doi călătoresc în Grecia. Pe fundalul idilic al Mării Ionice, vei descoperi nişte dialoguri captivante despre cuplu, relaţiile de familie şi divorţuri. Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Libris ori Elefant.ro

 

Romane istorice

 

Soţia imperială 

 

Soţia imperială este genul de roman dedicat celor fascinaţi de personalităţile feminine ce au influenţat istoria. Împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei a fost o femeie controversată, însă admirată datorită inteligenţei folosite pentru a supravieţui în lumea bărbaţilor. Povestea ei se derulează în paralel cu tentativa unei femei din zilele noastre de a scoate la iveală micile istorii legate de un medalion din secolul Ecaterinei. Această bijuterie ajunge la o faimoasă casă de licitaţii din New York. Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Libris 

 

Glasul de taină 

 

Cei ce au descoperit-o pe Geraldine Brooks datorită romanului Poporul cărţii, vor alege şi Glasul de taină. Noul roman tradus reinterpretează povestea biblică a regelui David.

 

Viaţa şi întoarcerea unui Halle

Viaţa şi întoarcerea unui Halle îmbină calităţile demne de o saga şi ale cele asociate unui serial de epocă. Vei citi despre un bărbat născut într-o familie din Imperiul Austro-Ungar, ajuns într-o Timişoară elegantă. Povestea lui se împleteşte cu povestea oraşului şi cu secretele ascunse în hotelurile de lux unde lucrează. Vei asista la o succesiune de evenimente istorice, privite prin ochii anonimilor care s-au încăpăţânat să-şi păstreze pofta de viaţă chiar şi in momentele în care simţeau ameninţarea sfârşitului.

 

Romane palpitante

 

Un an şi o zi 

 

Pascal Bruckner are talentul de a capta problemele societăţii actuale printr-un stil ce apropie realitatea de alegorie. În noul roman tradus –Un an şi o ziPascal Bruckner transformă decorul unui hotel într-un labirint suprarealist, în care timpul se dilată, ignorând regulile cotidianului. În acest hotel ajunge personajul feminin, care trebuie să livreze un ceas bizar, lăsat tatăl său. Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Libris sau Cărtureşti 

 

Mâine 

 

Fanii thrillerelor scrise de Guillaume Musso vor primi cu entuziasm şi romanul Mâine. Acţiunea se petrece în New York, unde un bărbat şi o femeie îşi dau întâlnirea online. Decid să ia cina într-un restaurant italian, însă până la urmă nu se vor mai vedea, chiar dacă trec unul pe lângă altul în restaurant. Cauzele întâlnirii nereuşite declanşează evenimentele ce vor alimenta suspansul. Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Libris 

 

Kids are not OK

 

Un thriller într-un peisaj rustic paradisiac, o dramă de familie şi un portret al isteriei colective. Iată ce vei găsi în Kids are not OK, un roman despre o familie fericită, dar ameninţată de acuzaţiile de pedofilie ce duc la arestarea multor locuitori dintr-o aşezare idilică.

 

Rusalka 

 

Rusalka este un roman în care se îmbină intriga poliţistă, iubirea şi istoria secolului XX. Vei călători alături de personajul principal din Elveţia până în Praga, în căutarea unei femei care a dispărut brusc în timp ce iubitul ei se ocupa de anchetarea unei crime din Alpi.

 

Aşteptând iar 

 

Fost ambasador al Franţei la Bucureşti, Pierre Menat a scris un thriller politic având acţiunea chiar în România. Aşteptând iar este genul de roman în care spionajul şi intriga la nivel înalt nu sunt decât nişte pretexte pentru observaţii mai profunde asupra naturii umane, în care vei regăsi ecouri din Italo Calvino, Proust sau Eugen Ionesco.

 

Soţia aviatorului 

 

Cei ce preferă acele romane având în centru un personaj feminin ce părăseşte zona de confort pentru a fi alături de un bărbat vizionar pot alege şi romanul Soţia aviatorului. În centrul romanului se află o tânără din lumea bună care începe să îşi asume riscuri nebănuite după ce întâlneşte un excentric şarmant.

 

Prietenie trădată

 

Prietenie trădată este un roman care promite să îţi ofere un thriller pe care să îl devorezi de la prima până la ultima pagină. Vei citi despre capcanele prieteniilor vechi şi despre secerete ce se transformă în intenţii distructive.

 

Scriitori ce au un stil aparte

 

Intuiţionista 

 

Ruta subterană l-a apropiat pe Colson Whitehead şi de cititorii din ţara noastră. Noul roman tradus în limba română – Intuiţionista – îmbină calităţile unui film noir, realismul magic şi distopia într-o satiră originală. Personajele romanului trăiesc într-o metropolă americană semănând cu New Yorkul. În acest oraş, ele trebuie să înfrunte o realitate unde halucinantul se camuflează în banal. Dacă nu ajungi la Gaudeamus 2019, poţi comanda această carte de pe Libris

 

Milioanele arlechinului

 

Fanii lui Hrabal vor citi Milioanele arlechinului, un roman despre încercările unor bătrâni de a supravieţui psihologic într-o lume unde trecerea anilor este o condamnare la uitare şi neputinţă. Trăindu-şi ultimele zile într-un sanatoriu amenajat într-un castel, personajele romanului vor încerca să îşi regăsescă locul în lume. Vei redescoperi talentul lui Hrabal de a îmbină comicul şi tragicul.

 

Spiritul literaturii ştiinţifico-fantastice 

 

Considerat unul dintre cei mai apreciaţi autori sud-americani, Roberto Bolano te invită să descoperi viaţa boemă din capitala Mexicului. Ciudad de Mexico devine un labirint al pasiunilor, al ideilor inovatoare expuse în cenaclurile literare şi al tinerilor ce doreau să schimbe politica unui întreg continent.

 

Comedia ororii în Franţa 

 

Roberto Bolano le aduce un omagiu artiştilor interbelici prin romanul Comedia ororii în Franţa. În centrul evenimentelor este un poet din America Latină care este invitat să facă parte din Grupul Suprarealiştilor Clandestini. Acesta află că subteranele Parisului este locul unde cinci scriitori lucrează la un roman, sub îndrumarea lui Andre Breton, nimeni altul decât liderul suparealiştilor interbelici.

 

A fost odată un râu 

 

A fost odată un râu îi va atrage pe cei dornici de a citi poveşti pline de secrete şi iubiri interzise. Acţiunea se petrece pe un mal mai puţin cunoscut al Tamisei, la hanul Lebăda. În acest loc, un necunoscut aduce o fetiţă scăpată de moartea doar prin minune. Apariţia fetiţei stârneşte pofta de istorisiri bizare, dublată de aflarea adevărului legat de familia micuţei.

 

Cartea iluziilor 

 

Cartea iluziilor vorbeşte despre puterea artei de a ne scoate din apele depresiei. Personajul central este un profesor care încă nu a ieşit dintr-o despresie provocată de moartea soţiei sale. Într-o zi vede un film al regizorului şi actorului Hector Mann. Filmul readuce umorul în viaţa protagonistului. Acesta începe o călătorie în căutarea tuturor filmelor pierdute ale lui Hector Mann.

 

 Umbrela 

 

Nominalizat la Man Booker în 2012, romanul Umbrela prezintă povestea unei femei devenită martora istoriei. Povestea ei este descoperită de un medic psihiatru, după ce protagonista a trăit jumătate de secol într-un sanatoriu. Trecutul ei este legat de evenimentele ce au schimbat viaţa femeilor emancipate din secolul trecut.

 

Grădinarul din Oceakov 

Realitatea şi distopia SF se împletesc în romanul Grădinarul din Oceakov. Acest roman le va plăcea admiratorilor lui Andrei Kurkov datorită modului în care îmbină satira halucinantă şi observaţiile despre societăţile dominate de umbra Uniunii Sovietice.

 

Babilon 

 

Aşa cum ne-a obişnuit, Yasmina Reza aduce în acelaşi spaţiu tipologii umane diferite. Romanul îmbină dramele personale cu nişte observaţii sofisticate despre situaţia social-politică din Franţa.

 

Toamna

Dacă îţi era dor de romanele lui Karl Ove Knausgard, poţi alege Toamna, primul volum din cvartetul Anotimpuri. Cartea este considerată o enciclopedie personală, scrisă de un tată pentru fiica lui nenăscută.

 

Redescoperirea inovatorilor

 

Ezra Pound-Opere II

 

Cei fascinaţi de personalităţile ce au revoluţionat arta secolului XX pot alege un volum de colecţie. Este vorba despre Opere II, ce îl dezvăluie pe Ezra Pound în ipostaza poetului ce a dus la o schimbare uimitoare a limbajului poetic din perioada interbelică.

 

Caragiale e de vină. Despre tandreţe. Teatru vag

Matei Vişniec îi aduce un omagiu acelui Caragiale autor de schiţe şi povestiri. Propunând la rândul său nişte miniaturi, Matei Vişniec îl redescoperă pe Caragiale vizionarul ce deschidea o fereastră către un teatru innovator.

 

Dragă Virginia. Scrisori din ţara mea

 

La aproape un secol de la publicarea unei cărţi emblematice – O cameră doar a ei – 15 scriitoare din România i se adresează Virginiei Woolf. Adela Greceanu, Adina Rosetti, Ana Maria Sandu, Angela Marinescu, Cosmina Moroşan, Diana Bădica, Elena Stancu, Elena Vlădăreanu, Ioana Bâldea Constantinescu, Lavinia Branişte, Mihaela Michailov, Rucsandra Pop, Svetlana Cârstean, Teona Galgoţiu, Tatiana Ţîbuleac îşi împărtaşeşc gândurile şi experienţele ce au ca temă relaţia feminităţii cu arta.

 

Non-ficţiune

Alte culori

 

Orhan Pamuk îţi oferă o parte din universul său interior, concentrat în eseurile din volumul Alte culori. Vei citi despre Istanbul, despre bucuriile vieţii, despre o lume aflată între două continente.

 

Actuale

 

Deşi a fost scrisă acum câteva decenii, această carte este un avertisment pentru lumea noastră din prezent. Albert Camus demonstrează că suntem afectaţi de evenimente ce au loc pe continent îndepărtat de al nostru. Vei descoperi nişte reflecţii puternice despre destinul Occidentului şi despre modul în care au evoluat societăţile după anii ’40.

 

Arta de a asculta şi alte lecţii de viaţă

 

Michael Caine a devenit un simbol asociat cinematografiei de artă şi rolurilor consistente. Volumul Arta de a asculta şi alte lecţii de viaţă include amintiri, impresii, gânduri, toate învelite într-un umor plin de tâlc.

 

 Viaţa, moartea şi iar viaţa criticii de film

 

Andrei Gorzo este un reper pentru cinefili. Eseurile şi cronicile sale sunt citite cu aviditate datorită modului în care Andrei Gorzo ştie să îmbine analiza unui critic şi acel stil accesibil ce ajunge şi la cei ce nu au studiat cinematografia, dar care vor să citească pagini de calitate despre filmele preferate şi regizorii inovatori. Noua sa carte este o călătorie în lumea criticii şi a criticilor de film, aşa cum le place acelor dornici de a redescoperi mesajele pătrunzatoare ale unui film după ieşirea din sala de cinema.

 

Viaţa fără frică

 

Bertrand Russell a fost unul dintre cei mai influenţi filosofi ai secolului XX. Cartea Viaţa fără frică este considerată un testament plin de mesaje pătrunzătoare și mereu actuale.

 

Pompeii. Viaţa unui oraş roman 

 

Pompeii nu încetează să ne fascineze, aşadar nu vom rezista în faţa unei noi cărţi scrise despre el. Oraşul antic este redescoperit prin analiza miturilor legate de prosperitatea şi decandenţa lui. Vei citi despre viaţa cotidiană şi despre obiceiurile celor ce l-au făcut să intre în istorie drept cel mai libertin oraş al vremurilor sale.

 

Familia Romanov 

 

Romanovii au avut un destin demn de un roman despre gloria şi prăbuşirea conducătorilor înconjuraţi de lux. Ultimii ani ai domniei lor peste Rusia devin subiectul acestei cărţi. Vei descoperi povestea unui cuplu regal înconjurat de iluzii şi căzut apoi în capcana propriei ignoranţe legate de adevăratele probleme ale imperiului peste care stăpânea.

 

O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei

 

Personajul feminin din umbra unuia masculin este redescoperit. Nu vei citi doar despre Molly Bloom a lui James Joyce. Vei găsi de fapt un portret al feminităţii din toate timpurile, cu mii de ipostaze. O noapte cu Molly Bloom este o explorare a percepţiei despre femeie şi feminitate, modelată în marea literatură.

 

Wabi-Sabi pentru artiști, designeri, poeţi și filosofi

 

Wabi-Sabi este conceptul inventat de japonezi pentru a defini frumuseţea lucrurilor imperfecte, asimetrice. Artiștii și filosofii occidentali au încercat să exploreze idealul estetic nipon. Citind volumul scris de Leonard Koren vei descoperi influenţa culturii japoneze asupra lumii noastre.

 

Wabi-sabi. Consideraţii suplimentare

Această carte este de fapt o completare la Wabi-sabi pentru artiști, designeri, poeţi și filosofi. Cei îndrăgostiţi de cultura niponă vor gasi astfel o adevărată sursă de inspiraţie.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here