Sicilia – 5 locuri care nu trebuie ratate – prima parte

0
29505

Dacă n-ai văzut încă Sicilia, îți spun doar că merită să intre undeva foarte sus în topul tău cu locuri de vizitat. Argumentele sunt foarte multe, unele delicioase, altele frumoase sau relaxante:

Catania

Prima oprire: Catania. Drumul cu avionul este neaşteptat de scurt (mai puţin de o oră şi jumătate); durează mai mult să traversezi Bucureștiul într-o zi cu trafic decât zborul spre Catania. În plus, cazarea şi biletele de avion (aproximativ 100 de euro cu tot cu taxe dacă sunt rezervate cu o lună înainte) sunt avantajoase, iar oraşul este foarte aproape de principalele puncte de atracţie din Sicilia, splendidele Siracusa, Taormina și Agrigento.

Oraşul în sine poate fi epuizat în câteva zile, dar nu trebuie subestimat. Și să nu te mire dacă o vezi pe Salma Hayek, într-o ţinută cât se poate de casual, trecând pe lângă tine în Parcul Bellini, cel mai faimos din Catania, savurând tradiţionalul desert cannolo (rulou umplut cu ricotta, crema de brânză de care italienii par să nu se mai sature).

Sicilia - Parcul Bellini din Catania

Catania este un oraș al senzaţiilor contrastante: vizitând Palatul Ursino cu colecţiile sale de artă barocă şi renascentistă, Palazzo Biscari cu preaplinul decoraţiilor sale rococo, masiva Monastero dei Benedittini, recunoşti moştenirea culturală europeană şi nu îţi este afectată în niciun fel acea zonă de confort a predictibilului.

 

Piazza Duomo

Dar ajungi apoi în Piazza Duomo, centrul oraşului, unde dai cu ochii de misteriosul obelisc purtat de statuia elefantului şi devii subit conştient de influenţele orientale şi africane din Sicilia.

Sicilia - Piazza Duomo din Catania

 

Porta Garibaldi

Tot în centru, poţi trece pe sub faimoasa Porta Garibaldi pentru a da apoi o raită prin piaţa de peşte cataneză, situată în imediata apropiere. Aici vei fi copleşit de efervescenţa unuia dintre cele mai animate şi pitoreşti locuri din oraş, şi te vei amuza garantat alături de vânzătorii energici şi bonomi.

Desertul le tete di Santa Agata

Dacă vrei să te răsfeţi cu ceva bun în timpul plimbării prin oraş, încearcă gustarea cataneză tipică arancino– pane cu ragu într-o formă comică, ceva intre moţ şi pară, sau desertul tradiţional catanez le tete di Santa Agata-“sânii Sfintei Agata“, prăjituri care au exact forma indicată de nume, în amintirea-comestibilă – a martiriului protectoarei oraşului.

Dar să nu te aştepţi să găseşti la tot pasul proverbiala gelato italiană – cea cu adevărat bună se găseşte în Piazza Teatro Massimo, acolo unde merită să ieşi seara pentru un spectacol de operă (destul de scump, preţul unui bilet fiind în jur de 50 de euro) sau pentru a te relaxa pur şi simplu la terasele din zonă.

         Sicilia - Piazza Teatro Massimo din Catania

 

Orașul Siracusa

Deşi situat pe ţărmul Mării Ionice, oraşul în sine nu îţi oferă prea multe dacă vrei să te bucuri de scenariul clasic de plajă cu nisip : aşa ceva nu găseşti decât la periferia Cataniei, într-un spaţiu aproape dezolant. Pentru plajă şi soare există două alternative mult mai îmbietoare.

Prima dintre ele ar fi Siracusa – orăşelul este feeric, are toate acele elemente care te seduc în fotografiile destinaţiilor de vis: apă turcoaz translucidă, vegetaţie superbă şi densă, arhitectură variată etc. E drept că plaja din partea de nord trebuie evitată, fiind poluată de centralele din zonă, dar în partea sudică există idilicele Arenella şi Fontane Bianche, cu nisip alb, fin şi apă limpede.

            plaje Sicilia, Catania plaja

 

Ortigia

Pe lângă ţărmul splendid, oraşul are foarte multe de oferit cultural: o plimbare prin insula Ortigia (centrul istoric din Siracusa) este asemeni unei călătorii în timp, purtându-ţi paşii spre zidurile greceşti, sau ruinele templului lui Apollo, încurajându-te să vizualezi efectiv ceremoniile fastuoase care se petreceau în interior.
Sicilia - templul lui Apollo din Ortigia, Siracusa

 

Teatro Greco

Pentru a desăvârşi incursiunea in arta greceasca antica din Sicilia, o vizită la muzeul arheologic Paolo Orsi îţi aduce exact doza necesară de informaţie pentru a pleca edificat cu privire la istoricul locului. Iar măreţul Teatro Greco nu-ţi va lăsa altă opţiune decât să iei un loc în public şi să dai frâu liber imaginaţiei.

                Teatrul Greco din Sicilia

 

Domul din Siracusa

Centrul Ortigiei, amplu, aerisit, care te binedispune prin albul perlat al faţadelor sale armonioase, te îmbie să intri în catedralele baroce. Cea mai impozantă este Domul, în interiorul căruia te vor vrăji jocurile caleidoscopice de lumină.

                  Sicilia - Domul din Siracusa

Continuând explorarea centrului, să nu eziţi să dansezi în stradă pe muzica instrumentiştilor care se adună în această parte a oraşului: va completa din plin experienţa. În plus, este o practică obişnuită pentru turiştii care ajung prin aceste părţi. Apoi trebuie să te opreşti pentru a savura o porţie sănătoasă de fructe de mare la terasele de lângă plaja din Ortigia – în mod cert, aici le vei găsi pe cele mai gustoase.

 

Orașul Taormina

Singurul loc de pe ţărmul Mării Ionice mai frumos decât Siracusa este Taormina, a doua variantă ideală pentru a te bucura de plajă. Este o poezie de oraş. Frumuseţea uimitoare a mării, susţinută în chip spectaculos de imaginea dominatoare a Etnei şi a restului peisajului montan, îţi induce în mod spontan o stare totală de bine. Zăboveşte o clipă sub un portocal înflorit sau lângă un arbust de iasomie, închide ochii ascultând marea şi foşnetul vântului şi vei simţi că nu mai ai nevoie de altceva, că eşti exact acolo unde trebuie să fii….

                    Sicilia - orasul Taormina

Mai departe îți vom prezenta în amănunt splendorile acestui oraş, continuându-ne apoi traseul prin Taormina și Palermo.

Citește și continuarea călătoriei noastre în Sicilia – 5 locuri care nu trebuie ratate – a doua parte (Taormina și Palermo)

Top 10 lucruri de bifat cand esti la Venetia

Din dragoste pentru Roma – 10 filme cu si despre Roma

Filme italiene- cum traiesti La Dolce Vita

Top 5 filme cu Monica Bellucci

 

Sicilia – 5 locuri care nu trebuie ratate – a doua parte

Venetia – Top 10 lucruri de vazut si facut cand esti la Venetia

Din dragoste pentru Roma – 10 filme cu si despre Roma

Filme italiene- cum traiesti La Dolce Vita

Top 5 filme cu Monica Bellucci

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here