Scandal – gladiatorii la costum

0
1319

La granița dintre lumea politică și cea a consultanților de imagine, Scandal, Gladiators in Suits reușește să combine dramele de la Casa Albă, printre care agenți CIA capturați de talibani, furturi de voturi sau aventurile amoroase ale președintelui, cu strategiile și tacticile prin care sunt rezolvate scandalurile de imagine ale unor oameni care se află în lumina reflectoarelor. Și ca toate serialele care pun accentul pe viața politică, îți ridică un mare semn de întrebare în ceea ce îi privește pe oamenii pe care îi votăm în Parlament sau îi punem în scaunul de Președinte.

Scandal folosește un ton admirativ pentru lumea politicienilor și mai ales pentru cea a consulatanțiilor care se află în spatele acestora și care se ocupă de imaginea lor. Astfel, serialul abordează dintr-o altă perspectivă o lume dură și plină de cinism – subiect foarte întâlnit în producțiile cinematografice de peste ocean, vezi Game Change, Veep sau Political Animals.

Punând accent pe modul în care echipa de gladiatori condusă de Olivia Pope, interpretată de Kerry Washington (pe care o puteți vedea în mult discutatul Django Unchained), rezolvă scandaluri în care sunt implicate mai multe persoane publice, de cele mai multe ori oameni politici, de la diplomați care se confruntă cu răpirea copiilor lor, la fiul unui important CEO care este acuzat de viol. Scandal tratează foarte serios mașinăria Washington și ne arată cum lumea politică este un joc de imagini create în oglinzi, în care nu contează cine este omul care candidează, ci politicianul pe care îl vedem în declarațiile de presă și în băile de mulțimi. Lumea politică este o mașinărie foarte bine regizată de consilieri care sunt dispuși să facă orice pentru omul pentru care lucrează, chiar să fure voturile pentru prezidențiale, să fure indentitățile unor oameni sau să mătrășească rezultatul unui proces.

Problema serialului este aceea a veridicității, pentru că de cele mai multe ori nu există niciun oponent. Fără doar și poate echipa lui Pope este cea mai bună, iar ea este cel mai cunoscut, respectat și temut consultant de imagine, cu toate acestea pare greu de crezut că toată lumea fuge din calea lor doar din respect, că presa înghite de fiecare dată declarațiile regizate fără să investigheze subiectul.  Și mai mult decât atât, nu știm absolut nimic despre această echipă de „gladiators in suits”, așa cum unuia dintre personaje îi place să spună. Știm că Olivia Pope i-a salvat în trecut, iar acum ei fac orice le cere aceasta, fără să pune vreo întrebare. Echipa, formată din foști avocați și un fost criminal plătit, rezolvă orice problemă, însă serialul nu ne arată, de cele mai multe ori, modalitatea prin care reușesc aceștia să îndeplinească sarcina cu succes.

 

 

De asemenea, un alt minus al serialului este accentul pus pe relația sentimentală dintre Pope și Președintele Fitzgerald Grant (Tony Goldwyn). Ca în toate scenariile semnate de Shonda Rhimes, vezi Grey’s Anatomy sau Private Practice, partea emoțională este cea mai importantă, iar acțiunea este centrată pe un personaj feminin puternic, de succes, cea mai bună în breaslă, cu o reputație de invidiat, dar care are mari probleme în viața amoroasă, îndrăgostindu-se de persoana care nu trebuie și devenind amanta acestuia (același lucru l-au făcut la începutul serialelor și personajele Meredith Grey și Addison Montgomery-Shepherd).

Și mai este ceva care ne amintește de cele două seriale medicale amintite mai sus: mai mulți actori care joacă în Scandal au fost prezenți și în echipa lărgită a casting-ului acestora. Dintre ei îi amintim doar pe Jeff Perry care îl interpretează pe Cyrus Beene, primul consilier al Președintelui Fitzgerald Grant și pe Kate Burton care joacă rolul Vice Președintei Sally Langston, cei doi fiind părinții lui Meredith Grey, în Grey’s Anatomy.

 

 

Precum în alte seriale ca The Good Wife sau The Firm, fiecare episod din Scandal prezintă un caz nou, pe lângă povestea principală care se dezvoltă de-a lungul întregului serial. În privința acestor cazuri, Scandal păstrează o latură moralizatoare. Bineînțeles, Olivia Pope & Associates pedepsește de fiecare dată ticăloșii și îi salvează pe cei meritorii… 

Cel de-al doilea sezon din Scandal este difuzat pe Universal Channel, în fiecare marți, de la 22.00.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentBrad Mehldau Trio covers Wonderwall (Oasis)
Următorul articolScandal – 2×12 Promo
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here