Sau ce putem învăța și aplica din economie în viața de zi cu zi.

Unul dintre cele mai romantice romane ale tuturor timpurilor, Mândrie și prejudecată, începe cu o frază cât de poate de calculată: “Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă. [It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife]”.

Așa cum e evident în multe romane ale vremii, tinerele trebuiau să calculeze bine oportunitățile și riscurile asociate cu căsătoria. Domnul Collins, îi spune practic lui Lizzy Bennet, eroina romanului Mândrie și prejudecată: căsătorește-te cu mine, este singura ta șansă la căsătorie, având în vedere veniturile modeste de care te vei bucura. Lizzy, dispusă să riște și să aștepte un alt pețitor mai pe placul ei, îi refuză propunerea. A doua zi, domnul Collins o cerea deja de soție pe cea mai bună prietenă a lui Lizzy, Charlotte, și îi obținea mâna. Argumentul pentru care Charlotte și familia ei acceptă e simplu:

“Situaţia domnului Collins făcea din el o partidă cît se poate de dorită pentru fiica lor, căreia îi puteau da prea puţină zestre; iar perspectivele averii lui erau deosebit de bune. Întreaga familie, pe scurt, a fost cu acest prilej copleşită de fericire. Domnul Collins nu era, desigur, nici inteligent, nici simpatic; prezenţa lui era enervantă, iar dragostea lui pentru ea nu putea fi decît închipuire. Totuşi, va fi soţul ei.

Fără să-şi închipuie cine ştie ce nici despre bărbaţi, nici despre căsnicie, măritişul fusese totdeauna ţinta ei; era singura soluţie pentru tinerele fete cu educaţie, dar cu avere mică; şi oricît de nesigură, sub raportul fericirii, era mijlocul lor de protecţie, cel mai plăcut, împotriva nevoilor. Acest mijloc de protecţie, ea îl dobîndise acum; şi la vîrsta de douăzeci şi şapte de ani, fără să fi fost vreodată frumoasă, simţea ce mare noroc avea.”

Pe scurt, din perspectiva ei, alegerea a fost avantajoasă. Având în vedere riscul foarte real de a rămâne fată bătrână și săracă, Charlotte a ales confortul acestei căsătorii față de o așteptare mai îndelungată și riscantă în speranța unei căsnicii romantice.

Practic cele două domnișoare, atât Lizzy, cât și Charlotte, se luptă cu o problemă de management al riscului, o problemă pe care fiecare dintre noi o trăim în fiecare zi, în diverse contexte. Merită să îmi continuu educația? Oare merită să îmi asum riscul deschiderii unei firme, având în vedere șansele ca ea să nu mearga? Oare merită să continuu să caut un job potrivit, sau mai bine accept oferta primită deja? Toate aceste întrebări încearcă să pună în echilibru riscurile și beneficiile unei acțiuni/investiții și te obligă să te gândești la cel mai bun mod în care poți să îți aloci timpul, energia și resursele într-n context incert. Problema de alocare a resurselor este una dintre problemele care definesc finanțele și economia.

Cum rezolvă finanțiștii problema? Două dintre cele mai importante strategii de management al riscului sunt opțiunile și diversificarea. Așa cum o altă eroină de roman, Violet Effingham spune: pentru ea căsătoria ca o căutare romantică pentru “the one an only” era o strategie prea riscantă. Ceea ce și-a propus, însă, este să își asigure un set de opțiuni pentru momentul când se va decide. După identificarea mai multor pețitori, își exercită oțiunea de a-l alege pe unul dintre aceștia drept soț.

A doua strategie, cea a diversificării, nu se poate aplica în căsătorie, dar cu siguranță poate fi o soluție pentru alte probleme. Așa cum spune Violet: mă pot iubi 10 bărbați, dar nu mă pot căsători cu toți zece. Dacă s-ar putea căsători cu toți, nu și-ar asuma practic niciun risc. Unii dintre bărbați s-ar dovedi o alegere bună, alții nu. 🙂 Dar, per total, ea ar fi cu siguranță câștigată.

În economie, de multe ori principiul diversificării este ilustrat prin sfatul: nu ține toate ouăle într-un singur coș. Atât pentru job, educație și aproape orice alt domeniu al vieții, e bine să ținem cont de faptul că a investi exclusiv timp si resurse într-o singură direcție este foarte riscant. Așadar, diversificați-vă! 🙂

Două dintre consecințele acestui principiu: diversificați-vă experiențele, diversificați-vă relațiile de prietenie. Relațiile care ne dezvoltă și ne extind perspectivele sunt cele care, în finanțe, s-ar numi active corelate imperfect. Instinctul natural este să ne înconjurăm cu oameni care gândesc la fel ca noi, este cea mai confortabilă alegere. Dar, de fapt, apropierea de oameni care gândesc diferit și sunt diferiți poate să ne îmbogățească mult mai mult modul în care trăim și experimentăm lumea.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here