Când e bine să luăm decizii tranșante și când să ne păstrăm opțiunile deschise?

0
1290

Sau ce putem învăța de la un filosof transformat în antreprenor…

Filosoful și matematicianul Thales din Milet, considerat de unii chiar tatăl filosofiei și cel creditat ca autorul îndemnului pe care toți încercăm să-l urmăm “cunoaște-te pe tine însuți”, este și cel care a gândit pentru prima dată o tranzacție bazată pe opțiuni. Ce înseamnă asta? Ceva cel puțin la fel de profund precum tagline-ul “cunoaște-te pe tine însuți”, cu puțină răbdare.

Așadar, contemplând sărăcia în care trăia, Thales era bântuit de gândul inutilității filosofiei. Propunându-și să demonstreze contrariul, se hotărăște să capitalizeze pe capacitatea de a prognoza o recoltă bună de măsline în anul respectiv. Strânge o mică sumă de bani și plătește toate presele de ulei de măsline din Milet și Chios în off-season. Având în vedere că în afara sezonului de recoltare a măslinelor cererea pentru prese era foarte mică, reușește să plăteasca un preț decent. Ce plătește de fapt? Posibilitatea de a folosi presele, dar nu și obligația. La momentul recoltei, când cererea crește exponențial, Thales își exercită opțiunea de a utiliza presele, reînchiriidu-le pentru un preț mult mai mare către cei care aveau nevoie să producă ulei din măslinele recoltate.

Ce e interesant la opțiuni este că Thales nu ar fi putut să piardă mai mult decât suma plătită pentru opțiunea de a folosi presele, dar potențialul câștig era aproape nelimitat. Practic prin utilizarea opțiunilor ai foarte puțin de pierdut și foarte mult de câștigat cu cât evenimentele sunt mai extreme. Cu cât recolta de măsline e mai bună, cu atât cererea pentru prese e mai mare și Thales va avea un profit mai mare. Conceptul de opțiune este foarte puternic și e bine să fim atenți la opțiunile pe care le avem câteodată chiar și fără să ne dăm seama.

Directorul general al Federal Express (una dintre cele mai mari companii de logistică din lume), Fred Smith, încerca să țină firma pe linia de plutire la începuturi. Într-o vinere, lucrurile stăteau atât de prost, încât furnizorii de combustibil amenințau că vor cere insolvența firmei dacă nu primeau banii pentru o factură de 24.000 USD. Smith nu dispunea de mai mult de 5.000 USD.

Ce realizează însă? Dacă intră în insolvență, pierde totul, și tocmai de aceea nu mai are nimic de pierdut dacă riscă cei 5.000 USD. Mai mult, nu doar că nu are nimic de pierdut, ci numai de câștigat. Smith pleacă la Las Vegas și joacă suma la blackjack, câștigând 32.000 USD. Alegerea a fost cât se poate de rațională: dacă nu făcea nimic, ar fi pierdut totul, dacă risca acei bani, avea posibilitatea să câștige și să salveze firma.

Opțiunile nu trebuie să fie atât de dramatice. Cei mai mulți dintre noi cultivăm astfel de opțiuni fără să ne dăm seama (așa cum vă povesteam aici despre Violet care și-a asigurat mai mulți pețitori). Iar cei care sunt poate cei mai convinși de importanța lor sunt oamenii din finanțe, poate chiar prea convinși. Opțiunile sunt un instrument financiar folosit pe scară largă de finanțiști și cultivat în viețile lor personale. Nu e surprinzător să auzi pe cineva din acest domeniu vorbind despre căsătorie ca pierderea opțiunilor. Practic căsătoria este percepută ca pierderea opțiunilor și imposibilitatea alegerii unui alt partener, mai degrabă decât un nou început. Prin urmare, concentrarea pe crearea și păstrarea opțiunilor deschise poate conduce, poate ironic, la inabilitatea de a alege.

Așa cum s-a văzut din povestea lui Thales, opțiunile sunt un instrument foarte puternic, care ne poate aduce mari satisfacții, dar nu uitați să le și exercitați atunci când este cazul. Nu procrastinați aceste decizii, de dragul de a păstra cât mai mult opțiunile deschise.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here