Recenzie – Vestita invazie a ursilor in Sicilia – Dino Buzzati scrie (si) pentru copii

0
596

Celor mai mulţi dintre cititori numele lui Dino Buzzati le amintește de romanul-cult Deșertul tătarilor. Așadar, este considerat un autor de cărţi pentru oameni mari. Nu mică le-a fost surprinderea să-l descopere și în ipostaza unui scriitor care li se adresează celor mici prin cartea Vestita invazie a urșilor în Sicilia.

O poveste antrenantă

Scrisă la puţin timp după război, în 1945, Vestita invazie a urșilor în Sicilia poate fi considerată la fel de ispititoare pentru cei mari cum este și pentru cei mici. Are principalele ingrediente ale unei povești ce ajunge să capteze ușor atenţţia cititorului, așa cum o fac majoritatea basmelor meridionale.

Povestea este palpitantă. Mizează pe acele personaje ce trec prin experienţe pline de mesaje legate de slăbiciunile umane. Are doza necesară de imprevizibil. Alternează duioșia cu maleficul pentru a transmite o istorioară încărcată de tâlcuri, iar clișeele inevitabile sunt iscusit deviate astfel încât să-ţi contrazică toate așteptările.

De ce au coborât urșii din munţi?

În centrul poveștii se află nimeni altul decât regele urșilor, pe nume Leonte. Viaţa din regatul său pașnic va fi tulburată de oamenii care îi răpesc fiul, cunoscut sub numele de Toni. Hotărât să-l recupereze pe Toni, Leonte își adună armata de urși.

Călătoria urșilor include peripeţii spuse amuzant și creativ de vocea lui Dino Buzzati. Acesta știe cum să-și îmbie cititorii. Nu lipsesc din povestea lui Dino Buzzati nici personajele secundare venite fie în ajutorul urșilor, fie să le pună tot felul de piedici.

Oglindirea umanităţii în lumea animalelor

Este inevitabilă asocierea dintre personajele din lumea necuvântătoarelor și oameni. De fapt, personajele animale din Vestita invazie a urșilor în Sicilia au toate viciile fiinţelor umane. Există și urși lacomi, vicleni, trădători sau vanitoși. Nu lipsesc nici urșii dornici de a parveni ori de a se îmbogăţi speculând fără pic de scrurpule acele slăbiciuni ascunse ale celorlalţi.

Toate peripeţiile urșilor sunt reprezentate și în ilustraţii pline de culoare. Ilustraţiile au fost realizate chiar de scriitorul Dino Buzzati. Astfel, personajele din lumea urșilor devin și mai simpatico. De asemenea, datorită ilustraţiilor, soluţiile găsite de acestea își dezvăluie un farmec ilar, dublat de mesajul profund.

Mesajul umanist

Deși este scrisă într-un stil simplu, amintind de oralitatea basmelor, povestea nu este deloc simplistă. În spatele aventurilor prin care trec urșii vei regăsi mesaje transmise în orice roman pentru oameni mari.

Urșii vin dintr-un regat unde viaţa cumpătată era asociată cu bunăstarea. Însă ei descoperă orașele prospere de pe malul mării. Aici sunt ademeniţi de tot ce îi duce de obicei pe oameni la pierzanie.

Dino Buzzati amintește de inevitabilele ispite asociate cu pierderea inocenţei. Mulţi vor ghici un mesaj ce vizează schimbările din Italia meridională de după anii ‘40. Prosperitatea câștigată de urșii coborâţi din munţi reflectă și reversul unei vieţi trăite într-un oraș aflat în plină dezvoltare și peste care se revarsă belșugul neașteptat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Îţi recomandăm și articolul Cele mai așteptate cărţi ale anului

Carti de citit in 2020 – Cele mai asteptate carti ale anului

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here