Premiul Nobel pentru literatura a fost castigat de Tomas Tranströmer

0
545

Al patrulea premiu mentionat in testamentul lui Alfred Nobel, cel pentru literatura, a fost acordat de catre Academia Suedeza in 2011 lui Tomas Tranströmer, poet si scriitor de limba suedeza. Cu siguranta,  Tranströmer a atins the most outstanding work in an ideal direction, asa cum isi dorea Nobel de la castigatorul acestui premiu. Intre castigatorii premiului din ultimii ani se numara Mario Vargas Llosa (2010), Herta Muller (2009), Doris Lessing (2007), Orhan Pamuk (2006), John Coetzee (2003), Gunter Grass (1999).

Pe ultima suta de metri, adica aseara, favoritul caselor de pariuri pentru premiu era nimeni altul decat compozitorul si cantaretul Bob Dylan. Aceasta nominalizare surprinde daca nu tinem cont de criteriul dupa care se ia decizia nominalizarii, si anume creatii cu valoare literara deosebita, nu neaparat in domeniul beletristicii.

Nominalizarile pentru premiul Nobel pentru literatura sunt secrete si sunt inaintate in fiecare an de catre institutii similare Academiei Suedeze, de castigatorii din alti ani ai premiului, ca si de profesori de literatura, estetica si istorie. Perioada nominalizarilor se incheie in fiecare an la 1 februarie. Premiul se poate acorda atat pentru o singura opera, cat si pentru mai multe creatii considerate impreuna. De asemenea, incepand cu 1974, statutul Fundatiei Nobel stipuleaza ca premiile nu se acorda postum.

Academia Suedeza a dovedit de-a lungul timpului in acordarea premiului Nobel pentru literatura celor 108 castigatori fie viziune, fie ghidarea dupa valori provinciale. Pana in anul 1946, Academia, conform insasi Fundatiei Nobel, a aratat lipsa unei conexiuni adevarate cu literatura contemporana. Printre castigatori se numara de exemplu marele scriitor german Thomas Mann, dar acesta nu a primit premiul pentru o opera de viziune ca Muntele vrajit, ci pentru Casa Buddenbrook. Astfel, premiul a continuat sa fie acordat unor scriitori care au ramas in timp cu un public fragil, dar scriitori ca Lev Tolstoi, Henrik Ibsen, Emile Zola nu au fost remarcati de Academie.

Incepand cu 1946, Academia se concentreaza asupra scriitorilor-experimentatori in domeniul literar, ceea ce conduce la premierea unor scriitori deja clasici acum ca Herman Hesse, Andre Gide, Thomas Eliot, William Faulkner (relativ necunoscut la momentul primirii Nobel-ului). Noua orientare a pierdut repede din forta, diluandu-se dupa 1950.

Incepand cu 1986, Academia si-a schimbat focusul spre "literatura lumii", devenind interesata de scriitori de limbi non-europene. Ca urmare, premiul a fost decernat unor scriitori ca japonezul Yasunari Kawabata.

Limba cu cei mai multi castigatori ai premiului Nobel pentru literatura este engleza (26 de castigatori), urmata de franceza si germana, fiecare cu cate 13 premii.  Premiul Nobel pentru literatura a fost decernat pentru prima data in 1901 scriitorului si filosofului francez Sully Prudhomme.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here