Povestea evantaiului – expozitie cu piese de colectie, la Muzeul Cotroceni

0
1722
Unde: Muzeul National Cotroceni

Cand: 06 Jul - 31 Aug 2017

Evantaiul este unul dintre accesoriile orientale pentru care occidentalii au dezvoltat o mare pasiune, într-o perioadă în care ţările exotice erau considerate o sursă a barbariei. Din Japonia până la curtea vieneză sau în conacele din Balcani, evantaiul a fost primit cu entuziasm. A devenit un simbol al feminităţii graţioase, al statutului privilegiat sau al seducţiei curajoase prin mesajele şi aluziile oferite de culorile, picturile şi materialele alese. De-a lungul secolelor, a depăşit scopul pentru care a fost creat, fiind ridicat la rang de operă de artă, căreia i s-au dedicat expoziţii. O astfel de expoziţie poate fi vizitată între 6 iulie şi 31 august 2017, la Muzeul Cotroceni.

Expoziţia Povestea evantaiului este organizată în două spaţii cu mare semnificaţie istorică – Salonul Cerchez şi Sufrageria regală. Cuprinde peste 100 de evantaie şi accesorii (mănuşi, lornioane sau pudriere). Vedeta expoziţiei este un evantai din colecţia regală, cu autograful Principesei Maria – datat la 23 februarie 1897. Pe acelaşi evantai au fost descoperite însemnări în limbile franceză şi spaniolă, alăturate unei melodii pe portativ dedicate domnişoarei Zoe Arion (fiica ambasadorului României la Sankt Petersburg, între 1897 – 1908).

sursa imagine: Muzeul National Cotroceni - pagina de Facebook
sursa imagine: Muzeul National Cotroceni – pagina de Facebook

Vizitatorii captivaţi de legendele şi fastul curţii vieneze pot admira unele dintre cele mai vechi evantaie incluse în expoziţie. Au fost datate în jurul anilor 1740 şi 1750 şi au fost realizate pe schelet din fildeş. Unul dintre evantaiele vieneze este brodat cu fir de aur şi aplicaţii de paiete, iar celălalt cu modele florale în foiţă de aur şi argint.

Evantaiele din cadrul expoziţiei aparţin următoarelor colecţii: Aurelia Veronica Filimon, Aurelia Nicolau alias Kera Caliţa şi dr. Adrian-Silvan Ionescu. Curatorii expoziţiei sunt Livia Georgescu şi Adriana Mazilu.

Accesul în muzeu nu se poate face fără prezentarea unui act de identitate în original (buletin, carte de identitate, paşaport). Puteţi afla informaţii despre orarul muzeului şi tarife pe site-ul oficial.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here