Piratii din Caraibe 5 in 4DX sau cata apa sa primesti in fata fara sa faci pneumonie

0
1339

(sursa imagine: http://www.cinemablend.com)

Dacă nu aţi avut ocazia să experiementaţi aşa ceva, poate va întrebaţi ce este 4DX-ul sau poate intuiţi că are treabă cu o a patra dimensiune cumva care ţine de tactil sau olfactiv, cum am crezut şi noi înainte să intrăm în sala de cinema. Ei bine, cam asta ar fi povestea în mare, dar nu te pregăteşte pentru aventura zguduitoare care însoţeşte filmul şi se sincronizează cu evenimentele din el.

Poate că aţi mai văzut un fel de cabine cu filme scurte prin mall-uri care promiteau o experienţă similară, dar 4DX este ceva la alt nivel care sincronizează filmele în 3D cu nişte scaune trăznite şi efecte speciale. Intrarea sălii e decorată cu pictograme cu ploaie, fulgere sau o floricică care îţi sugerează foarte bine ce senzaţii te aşteaptă, dar nu te aştepţi să fie chiar aşa de intens.

Scaunele par aproape normale, doar că au o opţiune pe mânerul drept de a opri efectele cu apă. Dar, odată ce încep reclamele, simţi o vibrare uşoară, de parcă intenţia este să-ţi facă un masaj, şi nu să te zgâlţâie puternic, lucru pe care sfârşesc prin a o face.

Filmul în sine e precedat de o reclamă la tehnologia cinema-urilor 4DX, care îţi arată exact în ce te-ai băgat: flashuri, vânt, mirosuri şi jeturi de apă, toate aproape simultan ca să ai timp să fugi din sală dacă eşti prea şocat şi consideri că poate e prea mult pentru azi. Apoi apar nişte atenţionări şi interdicţii care iar, îţi oferă ocazia să pleci atunci dacă te simţi vizat. Abia după toate acestea începe nebunia cu filmul.

Frica e senzatia recomandata (sursa imagine: http://nerdreactor.com)
Frica e senzatia recomandata (sursa imagine: http://nerdreactor.com)

Iată, pe scurt, ce am experimentat noi în timpul filmului, cu accent pe efectele 4DX.

Scaunul se mişcă constant, doar că variază între mişcat lin sau zguduit în funcţie de intensitatea evenimentelor din film. Nu ştiu să va spun dacă are proprietăţi de masaj sau nu, dar pe noi nu ne-a durut spatele deloc când ne-am ridicat, în ciuda faptului că, de cele mai multe ori, când cineva era înjunghiat sau lovit, simţeai şi tu, spectatorul, un ghiont în spate. De fapt, puteai să nu fi atent deloc la film în anumite momente şi ştiai de la ghiont că cineva şi-a luat-o în freza rău de tot.

Mirosul e numai unul pentru orice eveniment din film, şi bănuim că ar fi praf de puşcă, şi este şi neplăcut. Iar dacă a fost fum, noi nu l-am văzut.

În cazul furtunilor, flashuiesc nişte reflectoare în sala şi te cam orbesc, aşa. Dacă eşti mai sensibil, te vei baza doar pe auz dacă vrei să ştii ce se întâmplă.

Dar partea noastră preferată a fost stropitul cu apă, care era de două feluri: jet direct în faţă care venea din scaunul anterior (cred) şi picurat în cap de undeva de sus (cred). Am avut parte de multe astfel de jeturi fiindcă Piraţii din Caraibe.

Sa nu alegeti un film care se petrece in proportie de 80% pe mare ca prima experienta 4DX (sursa imagine: http://www.joblo.com)
Sa nu alegeti un film care se petrece in proportie de 80% pe mare ca prima experienta 4DX (sursa imagine: http://www.joblo.com)

Dar nu va faceţi griji, nu e periculos, nici nu te udă foarte mult. E o cantitate neglijabilă de apă care e pulverizată, dar senzaţia e de jet. Doar că s-a întâmplat de foarte multe ori şi slavă domnului că purtăm ochelarii 3D.

E o experienţă interesantă, dar combinaţia de scaun mişcător şi jeturi de apă în faţă îţi cam distrage atenţia de la film şi te bagă pe filmul tău propriu în care tocmai te-ai dat pe un tobogan la un waterpark.

Apoi este briza de vânt care e destul de relaxantă şi plăcută şi care, în combinaţie cu ploaia şi cu statul pe scaun, recreează mai degrabă o vizită la un salon în care te speli şi te usuci şi ştii că urmează să-ţi facă cineva o coafură glamorous.

Nu e nimic normal la scaunele astea (sursa imagine: https://assets.voxcinemas.com)
Nu e nimic normal la scaunele astea (sursa imagine: https://assets.voxcinemas.com)

Cât despre film, Johnny Depp e Johnny Depp iar Orlando Bloom apare un pic acolo cât să-şi motiveze odrasla să găsească un trident marin care să rupă toate blestemele, ele funcţionând de cele mai multe ori ca intriga de la baza filmelor din serie. În căutarea tridentului, i se alătură o tânără astronom care se luptă cu discriminarea crasă împotriva abilităţilor intelectuale ale femeilor şi Jack Sparrow, of course. Apar şi alte personaje cunoscute, apare şi un villain crud (şi spaniol pe deasupra) şi multe scene de lupta care să te zguduie în scaunul ăla.

Merită experiementat măcar odată în viaţă ca un alt fel de a viziona filme, dar este mai degrabă o experienţă pe care am recomanda-o copiilor. Iar filmul merită văzut dacă sunteţi fani ai seriei sau ai lui Johnny Depp şi vreţi să va minunaţi de cât de tânăr continuă să pară că e.

Si el e la fel de minunat ca noi de treaba asta (sursa imagine: https://i.kinja-img.com/)
Si el e la fel de minunat ca noi de treaba asta (sursa imagine: https://i.kinja-img.com/)

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here