Phantom Boy – Film politist, animatie si ceva mai multa inventivitate

0
970
imagine: Folimage/www.2016.r2rfestival.org/content

O terapie pentru ochi datorită alternanţei de culori şi un film de animaţie cu scenariu original în peisajul peliculelor dedicate copiilor obişnuiţi să citească de mici romane grafice sau poveşti cu desfăşurare imprevizibilă şi mai puţine clişee, Phantom Boy îi va cuceri şi pe cei trecuţi de vârsta copilăriei. Îmbină echilibrat stilistica unui film noir din anii ’60-’70, elementele cromaticii asociate peisajului new-yorkez dintr-un film cu personaje sumbre, estetica unor benzi desenate cu subiect detectivistic şi nişte personaje atipice, purtând un mesaj profund.

imagine: http://www.awn.com/news/gkids-announces-english-language-voice-cast-phantom-boy
imagine: http://www.awn.com/news/gkids-announces-english-language-voice-cast-phantom-boy

Phantom Boy îi va bucura atât pe cei mici, datorită unui protagonist luminos, vesel şi apropiat de universul lor, în ciuda puterilor speciale, cât şi pe adulţi, datorită calităţilor vizuale ce transpun ireproşabil în universul animaţiei toate calităţile unui crime thriller noir clasic. Universul copilăriei se prelinge prin atmosfera nocturnă tenebroasă atribuită unui thriller dectectivistic. Atmosfera ce întreţine suspansul este perfect redată din punct de vedere cromatic prin contrastele dintre culorile puternice şi umbrele ce răsar din bezna ce inundă străzi lăturalnice de la periferie, într-o zi ploioasă. Inventivitatea scenaristului Alain Gagnol se va suprapune peste diversitatea cromatică, atractivă datorită unei treceri de la nuanţele diurne simbolizând inocenţa copilăriei la neoanele asociate unui Babilon periculos şi la culorile stridente ce sparg întunericul lugubru din zonele rău famate unde se ascund personajele negative, ca într-o capodoperă din zona unei pelicule mulate pe aşteptările celor fascinaţi de poveştile cu detectivi transpuse pe marele ecran.

imagine: Folimage/movieweb.com/movie/phantom-boy
imagine: Folimage/movieweb.com/movie/phantom-boy

Jean-Loup Felicioli şi Alain Gagnol, câştigători ai unui premiu Oscar decernat în 2010 pentru animaţia A Cat in Paris, au ales să mute greutatea suspansului din zona personajelor negative pe umerii unui erou altfel, cu puteri supraomeneşti, dar care ajunge să reflecte cum nu se poate mai uman drama a milioane de copii bolnavi de cancer. Protagonistul ales pentru a salva oraşul este Leo (vocea lui Marcus D’Angelo). Conştient de puterile sale, dar şi de limitările venite odată cu boala, el îşi petrece timpul între salonul spitalului şi camera surorii sale, căreia îi citeşte romane poliţiste pentru copii (trecerea de la imaginar la real se face printr-un artificiu vizual duios, care îţi dă şi unele indicii privind calităţile neobişnuite ale lui Leo).

imagine: http://www.awn.com/news/gkids-announces-english-language-voice-cast-phantom-boy
imagine: http://www.awn.com/news/gkids-announces-english-language-voice-cast-phantom-boy

Când se lasă noaptea şi nimeni nu-l vede, Leo se dedublează. El rămâne în salonul spitalului, în timp ce dublul său precum un spectru invizibil începe să plutească deasupra oraşului. Leo pare să doarmă în timp ce varianta lui invizibilă pentru cei din jur străbate în zbor un New York luat cu asalt de un bărbat desfigurat, al cărui portret colorat aminteşte de pictura lui Picasso denumită Femeia în faţa oglinzii. Acest răufăcător enigmatic are la rândul său o poveste de viaţă ce devine promisiunea unei dezvăluiri interesante, amânată până la final printr-un truc menit să amplifice suspansul, dar să ofere şi o perspectivă ironică asupra clişeelor asociate filmelor de gen.

imagine: youtube.com
imagine: youtube.com

Apariţia personajului malefic şi fără identitate, ce a inventat un virus informatic prin care să controleze metropola şi să devină miliardar şantajându-l pe primar, trebuie contracarată de un anchetator isteţ, nonconformist, excentric şi nesupus în faţa şefilor obtuzi ce vânează doar laurii gloriei de la jurnalele de ştiri, aşa cum vezi în filmele americane. Doar că singura excentricitate asociată personajului din lumea poliţiştilor este slăbiuciunea pe care o are faţă de Mary (Audrey Tatou), o jurnalistă de la o publicaţie ce vânează senzaţionalul (o slăbiciune deloc permisă în lumea lui, unde este apreciată mai ales discreţia). Mai mult, jurnalista Mary îi devine un partener de nădejde în rezolvarea celui mai greu caz ce ameninţă liniştea New-Yorkului încercând să arunce metropola în haos.

imagine: Folimage/www.iamag.co/features
imagine: Folimage/www.iamag.co/features

Departe de imaginea anchetatorului fatal, mereu sigur pe el şi pe acţiunile sale, Alex (Edouard Baer) este un om al legii dedicat, plin de idei salvatoare, dar care îl bagă în bucluc din cauza pagubelor coletarare de care trebuie să se ocupe şeful său, exasperat. Enervat de efectele unui glonţ ce a împiedicat pierderea vieţilor omeneşti din timpul unui jaf dat chiar în supermarketul unde Alex şi jurnalista Mary îşi făceau cumpărăturile, dar a ricoşat spărgând o conductă de gaz, şeful îl pedepseşte pe acest anchetator talentat şi ghinionist luându-i cazurile importante şi îl trimite, în schimb, să păzească portul. În timpul unei patrulări nocturne, Alex dă peste câinele misteriosului cu chip desfigurat ce ameninţă oraşul, apoi ajunge să se lupte cu oamenii de încredere ai acestuia, nu atât de mintoşi precum şeful lor malefic. Aproape că ajunge să-l captureze pe marele inamic al oraşului, dar este rănit şi nevoit să-şi întrerupă activitatea de salvare a metropolei timp de câteva zile, pentru a se reface.

imagine: www.awn.com/blog
imagine: www.awn.com/blog

Ajuns în acelaşi spital unde este tratat şi Leo -- puştiul care poate deveni invizibil- Alex este nevoit să rabde neputincios deciziile proaste ale şefului arogant, ce urmează numai piste greşite, să privească vânarea omului ce vrea să distrugă oraşul şi să lase dublul nevăzut al lui Leo să plece în căutarea lui. Tot Leo va fi şi cel ce o va ghida şi apăra pe jurnalista Mary, care vrea să le ofere locuitorilor ştirea vieţii lor, ajungând la rândul ei faimoasă. Dorind să-şi îndeplinească visul de a deveni la rândul său anchetator, Leo ajunge mâna dreaptă a lui Alex şi protectorul nevăzut al lui Mary, care, visând să scrie ancheta secolului, ajunge faţă-n faţă cu personajul misterios, îl provoacă, îşi asumă rolul periculos de eroină salvatoare înfruntându-l şi încercând să-l învingă furându-i o parolă preţioasă.

imagine: www.awn.com/blog
imagine: www.awn.com/blog

Din momentul în care Alex află despre acea dublură invizibilă a lui Leo, filmul devine un amestec trepidant, amuzant şi plin de neprevăzut. Scenele care te ţin cu sufletul la gură, personajele secundare care au rolul de a oferi momentele comice, dar şi întâmplările pline de suspans ajung să fie prinse într-un plot ce ia forma unui joc de domino. Fiecare scenă şi acţiune declanşează o mişcare în lanţ, conectându-se perfect la următoarele, dar fără a oferi o evoluţie ascendentă previzibilă. Deşi respectă reţeta clasică a hibridului dintre animaţia inteligentă şi calităţile unui crime thriller neo-noir, cei doi regizori amestecă elementele reprezentative pentru cele două genuri într-o succesiune antrenantă ce păstrează multe necunoscute devoalate abia în ultimele 2-3 minute. Printre aceste necunoscute care te ţin până la final în sala de cinema, dându-ţi emoţii, indiferent de vârstă, sunt secretul din spatele chipului desfigurat al personajului negativ ce seamănă cu o pictură de Picasso, dar şi deznodământul strâns legat de supravieţuirea lui Leo, al cărui dublu spectral trebuie să revină, la timp, în corpul fizic astfel încât Leo să se mai poată trezi, să nu se rătăcească între viaţă şi moarte.

imagine: www.castellinaria.ch/PHANTOM-BOY
imagine: www.castellinaria.ch/PHANTOM-BOY

Phantom Boy este un film animat care duce până la capăt sincronzarea perfectă între influenţele cinematografice eclectice şi componenta vizuală, ce aminteşte de arta desenatorilor de benzi desenate şi de pictura modernă dedicată metropolelor. Acţiunea este formată din scene pline de suspans, asamblate într-un întreg coerent, în care piesele se antrenează unele pe celelalte.

imagine: http://www.awn.com/news/gkids-announces-english-language-voice-cast-phantom-boy
imagine: http://www.awn.com/news/gkids-announces-english-language-voice-cast-phantom-boy

La final nu poţi decât să apreciezi echilibrul elementelor narative şi picturale, dar şi scenariul ce te ţine cu sufletul la gura până-n ultima secundă. Indiferent de vârsta pe care o ai, filmul te înduioaşează şi te impresionează atât prin calităţile vizuale impecabile, cât şi prin povestea de viaţă inspirată din realitatea multor copii ce sunt nevoiţi să îşi dezvolte resurse psihologice creative pentru a supravieţui afectiv în lupta cu o boala necruţătoare. Dincolo de povestea imprevizibilă, Phantom Boy îţi oferă o metaforă emoţionantă despre forţa imaginaţiei, a lecturii, pe care descoperi în relaţia dintre Leo şi sora lui mai mică.

Phantom Boy (2015) - Trailer English

LYTE video

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here