5 carti de citit in vacanta de Craciun

0
1988
pictura: Imagine: Pieter Bruegel cel Batran, 1565, Royal Museum of Fine Arts of Belgium; geinnsbruck.wordpress.com

Indiferent de vârsta pe care o au, Crăciunul le face unora o poftă de a citi poveşti comparabilă cel puţin cu aceea trezită de ceaiul sau de turta cu aromă de măr copt, portocală sau scorţişoară. Unii preferă poveştile clasice, alţii, reinterpretări ghiduşe cu personaje hazlii sau venite dintr-o lume suprarealistă. Noi ne-am gândit la preferinţele fiecăruia, de aceea am pus pe listă mai multe idei de cadouri.

 

O amintire de Crăciun/A Christmas Memory (editie bilingvă)

O amintire de Craciun - coperta

O amintire de Crăciun îţi dezvăluie o parte neştiută a lui Truman Capote, al cărui personaj feminin dintr-un roman faimos a transformat-o pe Audrey Hepburn într-un simbol al feminităţii rafinate. Povestea realistă, dar la fel de gingaşă precum un basm hibernal, originalitatea perspectivei debarasate de clişee, personajele memorabile sau ilustraţiile realizate de Beth Peck fac din această carte un cadou perfect pentru cei dornici să citească o poveste altfel despre copiii inocenţi care aşteaptă Crăciunul.

Scrisă cu zeci de ani în urmă, O amintire de Crăciun devine o poveste a timpului nostru. Inspirată din copilăria sărăcăcioasă a lui Truman Capote, această carte prezintă bucuriile simple care pot răzbate dincolo de viaţa plină de lipsuri. În centrul poveştii sunt două personaje duioase – un băieţel visător şi femeia în vârstă ce are grijă de el. Amândoi găsesc soluţii nebănuite pentru a-şi îndeplini visul din fiecare an: acela de a se bucura de frumuseţea Crăciunului fără a simţi ameninţarea vieţii austere.

 

Viaţa secretă a albinelor

Viata secreta a albinelor - coperta

Pentru multe suflete de copil, lista pentru Moş Crăciun a inclus şi dorinţa ca altor copii mai puţin norocoşi să le fie mai bine. Ca micuţii părăsiţi să primească la rândul lor cadouri, să ajungă în grija unor oameni sensibili. Aceştia vor căuta poveşti care să le redea speranţa în frumuseţea umanităţii, a compasiunii şi a toleranţei. În proaspăta colecţie venită să completeze lista cadourilor pentru copii şi adolescenţi este şi Polirom Junior, iar Viaţa secretă a albinelor este una dintre cărtile prin care a fost lansată această nouă colecţie.

Scris de apreciata scriitoare americană Sue Monk Kidd,  romanul Viaţa secretă a albinelor aduce lângă brad nişte personaje năstruşnice şi pline de speranţă, dintr-o epocă tristă – aceea a segregării rasiale. Îmbinând fresca socială, intriga detectivistică, legendele cu fantome şi realismul magic, Sue Monk Kidd spune povestea unei orfane de mamă care fuge alături de Rosaleene, menajera afro-americană, pentru a scăpa din casa unui tată care nu o înţelege şi pentru a căuta un loc sigur unde Rosaleene, devenită cea mai buna prietenă a ei, să scape de atacurile rasiştilor. Cele două protagoniste se refugiază în casa unor surori afro-americane, cu apucături excentrice şi cunoscătoare a ritualurilor străvechi. Ele supravieţuiesc datorită stupilor şi se închină la Madona Neagră pentru a fi ţinute departe de pericole unei epoci tulburi.

Dacă vrei să vezi un film bun după ce ai citit această carte, află că a fost ecranizată de Gina Prince-Bythewood, în 2008, cu Dakota Fanning, Alicia Keys şi Paul Bettany în rolurile principale.

 

Fetiţa căreia nu-i plăcea numele său

 

Fetita careia nu-i placea numele sau - coperta

Dacă ai descoperit-o pe scriitoarea Elif Shafak datorită unor personaje feminine de neuitat, cum ar fi cele din romanul Bastarda Istanbulului, atunci vei dori să o descoperi şi în rolul de povestitoare a unui basm actual. Te vei bucura de cartea aceasta precum un copil încăpăţânat şi neastâmpărat care găseşte în sfârşit un cadou prin care să descopere nişte năzdrăvani sensibili şi plin de idei.

Fetiţa căreia nu-i plăcea numele său îi va unge pe suflet pe cei care au suferit din cauza unor porecle ce le ascundeau adevăratele calităţi. La rândul său, eroina acestui roman suferă din cauza felului în care este strigată de ceilalţi. Se simte singură, iar inteligenţa o îndreaptă spre lumea cărţilor. Singurătatea ei este cel mai bine înţeleasă de păsări, uitate de copiii ce nu mai au timp să le asculte cântecele din cauza dependenţei de jocurile video şi de televizor, uitând să inventeze ei înşişi poveşti auzind glasurile acestora.

 

Cartea năsoaselor

Cartea nasoaselor - copertaEditura Vellant

 

Cleopatrei i-ar fi plăcut acest basm contemporan suprarealist scris de Alexadra Rusu, iar ilustraţiile fermecătoare şi amuzante realizate de Loreta Isac ar fi inspirat-o, mai ales că prin poveste îşi face apariţia o vietate devenită cea mai bună prietenă a femeilor din toate epocile – pisica, de data aceasta în varianta masculină, de motan al cărui nume rimează cu Fellini.

Datorită ilustraţiilor pline de originalitate şi poveştilor ţăcănite, cartea se transformă într-o galerie de artă fantasmagorică, unde ajung să dea nas în nas James Joyce, zeul Eros şi câteva prinţese zurlii. Din aceste întâlniri se ţese un basm pentru cei mari, dar care au rămas la fel de îndrăgostiţi de partea ludică a existenţei, mai ales când feericul este presărat cu personaje insolite, cu sarcasmul celui inventiv şi cu acea libertate anarhică a imaginarului.

 

 Basmul din buzunar

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - Nemi

La editura Nemi (din acelasi grup al editurii Nemira) vei găsi poveşti noi şi vechi, basme pentru cei mici, istorii pentru adolescenţi, dar şi pentru părinţii lor. Dacă eşti părinte sau ai în preajma ta copii pentru care povestea este în primul rând o defilare de imagini în culori vesele, atunci s-ar putea să îţi placă marile basme universale incluse în colecţia Basmul din buzunar. Readaptate de sciitoarea şi traducătoarea Veronica D. Niculescu, acestea sunt gata să (re)cucerească prin ilustraţiile realizate de Bianca Spătariu (Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte), Alexia Udrişte (Sarea în bucate), Adriana Opriţa-Gheorghe (Muzicanţii din Bremen), Marina Plantus (Aladin şi lampa fermecată, din O mie şi una de nopţi) şi Alexandru Ciubotariu (Ursul păcălit de vulpe).

Fiecare poveste cu tâlc a devenit o galerie de picturi în care personajele şi culorile reflecta marile drame traduse vizual pentru cei mici, dar şi pentru adulţii fascinaţi de metamorfozele pe care poveştile copilăriei le capătă odată ce sunt reinterpretate la vârste diferite.

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here