Person of Interest – esti urmarit

0
741

Te-ai gândit vreodată la posibilitatea ca la fiecare colț de stradă sau în fiecare semafor să existe o cameră de supraveghere, iar o mașinărie să știe în fiecare secundă a fiecărei zile unde ești, ce faci și cu cine vorbești? 

Person of Interest se bazează pe unul dintre cele mai îndrăznețe dorințe americane post 11 septembrie: crearea unui sistem care să ajute la detectarea crimelor și, mai ales, a acțiunilor teroriste înainte ca ele să se întâmple. În serial, toată această acțiune este realizată de un program computerizat, inventat de Mr. Finch (Michael Emerson).

Harold Finch este un geniu bilionar însărcinat de Homeland Security să creeze un soft – un fel de Big Brother al întregii societăți. Softul pe care îl crează Finch are, de asemenea, abilitatea să prezică până la cele mai neînsemnate crime. Însă, Finch renunță să mai lucreze pentru Homeland Security și, cu ajutorul unui fost agent CIA, John Reese (James Caviezel), începe să ajute posibilele victime ale unor infracțiuni minore pe care Guvernul le consideră foarte puțin importante.

 

 

Fiecare episod reprezintă un nou caz de rezolvat pentru echipa formată din Reese și Finch, ajutați fiind de doi detectivi new yorkezi: Joss Carter (Taraji P. Henson) și Lionel Fusco (Kevin Chapman) care nu acționează tocmai legal. De fiecare dată totul pleacă de la un număr primit din partea mașinăriei inventate de Finch pe care Reese și cei doi detectivi trebuie să îl transforme într-o persoană, aflând totul despre viața acesteia și încercând fie să o apere de dușmani, fie să o oprească să le facă rău altora. Mașinăria nu poate să prezică dacă acestea sunt victimele sau, din contră, inculpații, inițial ei sunt doar person of interest.

Person of Interest este înconjurat într-un mister total. Nu știm mai nimic despre cazurile pe care trebuie să le rezolve cei patru eroi. John Reese este doar the man in the suit, nici măcar FBI-ul nu reușește să afle cine este acest om care se comportă ca un super erou. Iar Harold Finch este geniul din spatele calculatorului, omul din casca lui Reese și creierul cu un buzunar foarte larg, mereu dispus să cumpere o firmă, un spital sau să creeze o nouă identitate doar pentru a rezolva cazul. Singurele lucruri personale pe care le aflăm sunt din trecutul acestora, cu ajutorul unor momente în care ne întoarcem cu câțiva ani în urmă.

Însă, tocmai acest mister care învăluie întregul serial este cel care îl face interesant. Acțiunea te ține în suspans, ai mereu parte de bătai, focuri de arme, curse cu mașini sau motociclete și în fiecare episod există secvențe în care Reese urmărește sau este urmărit de cineva pentru că și acești super eroi sunt la rândul lor urmăriți de mai multe grupuri de interese, printre care FBI, Homeland Security sau alte genii cibernetice care vor să folosească softul lui Finch în interes personal. 

Tot la capitolul plus este distribuția. Michael Emerson păstrează inteligența ușor înspăimântătoare pe care a avut-o și Ben Linus – personajul său din serialul Lost, pentru care a câștigat un premiu Emmy și reușește să facă un personaj foarte credibil, ajutându-se de costumele elegante, ochelarii rotunzi, șchiopătatul și privirea unui om bun.

De asemenea, James Caviezel, cunoscut mai ales după ce l-a portretizat pe Iisus din The Passion of the Christ, face o rol foarte bun, mereu foarte calm, stăpân pe sine, zâmbind extrem de rar și vorbind foarte puțin, apelând parcă la o interpretare în stilului lui Clint Eastwood

Person of Interest este un serial care, mai presus de obsesia americanilor față de terorism, pune accentul pe o problemă mai serioasă – cea a statului care atunci când vrea îmbracă haina lui Big Brother și a lipsei de intimitate la care suntem expuși. 

Galerie video

SHARE
Articolul precedentExpozitie IDEAL GARDENS
Următorul articolAntonio Salieri – La Veneziana
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here