Naked Tango – Un dans noir intre viata si moarte

0
1950

Tangoul este, în cea mai bună versiune a sa, o modalitate de comunicare în care cuvintele sunt în plus. Apropierea dintre corpuri, mişcările înlănţuite, mesajele transmise tacit de către partener şi executate intuitiv de către parteneră, creează imaginea unui curent de energie ce se transmite de la un corp la altul: închistat, pasional, agresiv.

Naked Tango, film regizat de Leonard Schrader, încearcă să surprindă această energie urmărindu-şi personajele cu o fervoare aproape de voyeur, în căutarea acelei senzații ce nu poate fi accesată decât dacă ai dansat vreodată tango.

Povestea te transpune în Buenos Aires-ul anilor '20, în care tangoul adevărat era dansat nu de elita societăţii ci de pungaşi, peşti şi prostituate, acestea fiind singurele ce îşi permiteau să se expună în modul în care tangoul pertindea de la o femeie.

Firul narativ al filmului îşi poate găsi locul cu uşurinţă între melodramele atât de populare în anii ’30 şi ’40. Stephanie Torres (Mathilda May) este o femeie tânără şi frumoasă, însă căsătorită cu un bărbat mult mai bătrân decât ea. Dorindu-şi să evadeze de sub tutela rigidă a soţului profită de ocazia de a asuma identitatea unei alte femei venită în America de Sud pentru a se căsători cu un bărbat pe care nu-l văzuse niciodată.

Sinuciderea acestei “soţii prin poştă” îi oferă lui Stephanie şansa de a începe o nouă viaţă însă speranţele îi sunt năruite în momentul în care descoperă că noul său soţ deţine un bordel şi că ea nu este o soţie, ci o prizonieră. Transformarea personajului într-un obiect este punctată prin trecerea “titlului de proprietate” de la Zico (Esai Morales) la Cholo (Vincent D’Onofrio), liderul găştii mafiote locale.

Cholo o transformă pe Stephanie în femeia fatală pe care o visează şi care îi alimentează obsesia, aceasta primind un nou nume: Alba. Încercările ei de a-l manipula, de a evada sau, dimpotrivă, de a se apropia de captorul care o fascinează, declanşează o luptă pentru supremaţie transpusă într-un dans în care dragostea şi ura par să se combine.

Însă Naked Tango nu cade nici un moment în capcană de a-şi transforma povestea în “Frumoasa şi Bestia”. Din contră, se concentrează pe o temă mult mai aproape de esenţă adevărată a tangoului: lupta pentru dominare.

Şi ca orice film noir ce se respectă nu doar lucrează cu personajele tipice genului, ci le hiperbolizează. Cholo nu este doar un “băiat rău”, este “prototipul băiatului rău” ce îşi pedepseşte eroina nu pentru că o urăşte, ci pentru că o iubeşte prea mult. Iar Stephanie, odată cu transformarea sa în Alba, devine femeia fatală conştientă de puterea pe care o foloseşte pentru a manipula, respinge sau atrage.

În regia lui Leonard Schrader, Naked Tango nu este un film perfect. Pe parcurs, povestea pare să plece pe tangențe ce nu au nici o legătură cu tangoul sau cu tema centrală. Intenţia principală a filmului este transpunerea în narativ a tangoului şi de aceea nu ar trebui să existe pretenţii asupra originalităţii poveştii sau a realismului istoric din spatele ei. Cu toate acestea, regizorul simte nevoia de a introduce informaţii adiţionale ce te scot din lumea pe care o creează şi a plauzibilităţii evenimentelor prezentate. Însă în măsura în care tema prezintă interes pentru tine, se poate trece peste aceste imperfecţiuni de structură.

Filmul este puternic influenţat de The Four Horsemen of the Apocalypse (1921), filmul în care şi-a făcut debutul legendarul Rudolph Valentino, prima scenă din film fiind un omagiu adus acestuia. Într-adevăr, Naked Tango datorează foarte mult filmului mut, permiţând muzicii, privirilor sau gesturilor să ţină loc de dialog şi să creeze tensiune.

Decorurile somptuoase cu influenţe futuriste şi fascinaţia pentru culoarea roşu, prezentă aproape în fiecare scenă, vin să sprijine izolarea într-un mediu irealist a lumii pe care  filmul o explorează, singurul lucru palpabil rămânând tangoul dansat de Cholo şi Alba ca pe o sârmă, dar fără plasă de protecţie.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here