Obiceiuri necurate – comedia identitatilor schimbate

0
1011

Când te gândeşti la viaţa monahală o asociezi de obicei cu tihnă, sobrietate, chiar stricteţe. În orice caz, alăturarea dintre o mănăstire şi o situaţie comică pare din start incompatibilă. Obiceiuri necurate, cea mai recentă piesă a Teatrului Bulandra, vrea să ne demonstreze contrariul.

Regizorul Mihai Constantin pune în scenă o comedie veritabilă în care protagoniste sunt călugăriţele dintr-o mânăstire americană. Augusta (Corina Moise) şi Philamena (Steliana Bălăcianu) au o îndeletnicire care iese din sfera îndatoririlor clericale obişnuite: producţia de vin. Totul se realizează, bineînţeles, în secret, fără ştirea autoritarei Stareţe (Victoria Dicu), total împotriva „apei de gură a lui Satan”. Doar că reţeta lor înregistrează un succes neaşteptat, iar informaţia că vinul măicuțelor a câștigat un mare premiu se transformă într-o adevărată ştire.

Pentru a afla toate detaliile, la mănăstire ajung doi reporteri în căutare de senzaţional. Intrând “sub acoperire”: Sally (Andreea Mateiu) se deghizează în sora Mary Mary, iar Paul (Thomas Ciocșirescu) în părintele Paul, dându-se drept fratele ei. Venirea lor se suprapune însă cu o altă vizită : sora Mary Catherine (Alina Vior), trimisă în control de la Vatican.

Personajele ascund fiecare câte ceva, se suspectează reciproc şi se lansează permanent într-un vârtej al speculaţiilor. Maica Superioară crede că Mary Catherine este spionul cardinalului hotărât să închidă mânăstirea şi le însărcinează pe Augusta şi pe Philamena să o urmărească. Venirea aşa-zisului părinte Paul îl nelinişteşte pe pastorul mânăstirii (Gelu Nițu). În consecinţă, îl pune pe administratorul instituţiei (Andrei Runcanu) să îl spioneze. Sper că nu te-am pierdut, dar refacerea evenimentelor unei piese care durează trei ore nu e tocmai uşoară.

Lăsând la o parte intriga întortocheată, remarcabil mi s-a părut jocul actorilor. Fiecare în parte reuşeşte să susţină ritmul rapid al întâmplărilor şi imprimă piesei o energie contagioasă. Lucru de admirat, mai ales când interpretezi nişte personaje dedate într-ale spionajului monahal. Ca în Jocul dragostei şi al întâmplării a lui Marivaux, protagoniştii recurg frecvent la deghizări. Jurnalistul Paul (Thomas Ciocșirescu), de exemplu, îşi schimbă identitatea în nu mai puţin de trei rânduri, devenind, pe rând, părintele Paul, sora Pauline şi cardinalul Redding.    

Rezolvarea tuturor încurcăturilor nu putea apărea decât în urma unei noi răsturnări de situaţie și, cum era de aşteptat din partea unei comedii, lucrurile se termină cu bine. Dacă iau în calcul scena finală, pot spune că atmosfera e chiar descătuşată: toată lumea de pe scenă cântă şi dansează pe ritmurile lui Aleluia! de gospel

Obiceiuri necurate este o comedie tipică la care vei râde mult, iar starea de bine se instalează repede. Piesa a ramas in stagiunea curenta a teatrului Bulandra, urmatoarea reprezentatie avand loc pe 25 octombrie.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here