Now You See Me – magie prin microscop

0
1424

„Vino mai aproape, căci cu cât crezi că vezi mai bine, cu atât vei vedea mai puțin”, îi repetă Morgan Freeman această primă lecție despre iluzionism unui detectiv care este mereu cu câțiva pași în urma celor patru magicieni care montează pe scenă cele mai mari jafuri din istorie.  

 

Lecția-laitmotiv a lui Thaddeus Bradley (Morgan Freeman), un fost magician care acum își câștigă existența din demontarea trucurilor altor iluzioniști, către Dylan Rhodes (Mark Ruffalo), un detectiv prea orgolios pentru a învăța devine și tagline-ul filmului. Acesta rămâne și cel mai deștept lucru al unui scenariu promițător căruia la sfârșit i se adaugă la final câteva turnuri de situație și ingrediente siropoase doar în caz că, ceea ce arde pe margini blatul tortului din care ar trebui să iasă surpriza.

 

Povestea (apropo, textul nostru conține spoilere) te prinde: patru iluzioniști, fiecare specializat în alt gen de magie, primesc fiecare câte un cartonaș prin care sunt chemați într-un apartament din New York unde îi așteatpă niște intrucțiuni de la o persoană in absentia. Un an mai târziu, cei „patru călăreți” pun în scenă la Las Vegas un spectacol prin care jefuiesc, aparent prin teleportarea unui spectator-voluntar, banca acestuia din Paris și fac să plouă cu euro în sală. Publicul îmbrățișează imediat ideea celor patru haiduci, fie și numai pentru că își recuperează banii pe bilete, așa că îi aplaudă atunci când, a doua zi, aceștia sunt arestați de FBI pentru că se descoperă, în dimineața următoare, în Paris, lipsa din depozitele băncii a 3 milioane de euro.

La interogatoriu, agentul nepriceput și coleric Dylan Rhodes nu poate să găsească niciun indiciu care să incrimineze echipa formată din magicianul Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), mentalistul Merritt (Woody Harrelson), maestra evadărilor Henley (Isla Fisher) și iluzionistul Jack (Dave Franco). Tocmai de aceea, lui Rhodes i se alătură un agent de la Interpol, Alma (Mélanie Laurent), o franțuzoaică mult mai relaxată, care pare să înțeleagă mai repede lucrurile despre care vorbește Thaddeus tocmai pentru că se lasă purtată de val și crede în supranatural. Lucrurile se precipită atunci când, la al doilea spectacol, în New Orleans, cei patru iluzioniști se întorc împotriva finanțatorului lor, Arthur Tressler (Michael Caine) pe care îl jefuiesc de 144 de milioane de dolari pe care îi livrează în conturile spectatorilor în direct.

Criticată pentru că ar insulta inteligența spectatorilor pentru momente necredibile precum cele în care Michael Caine este fraierit să își divulge parola generosului său cont bancar (bineînțeles „Pufăilă”, numele pisicii sale din copilărie), poveștii din Now You See Me i se pot reproșa mai multe, dar nu că ar plictisi sau că ar fi lipsită de umor (un alt punct forte este că  un astfel de jaf este nu numai posibil, ci și plauzibil).

Personajele sunt, într-adevăr, cam lipsite "de carne": Jesse Eisenberg pare mult prea neîncrezător în propriile trucuri, Isla Fisher nu se bucură nici pe departe de aceeași culoare ca în The Great Gatsby, iar Dave Franco are atât de puține replici (deși face parte din suita celor patru călăreți) și apariții încât poți să crezi că e un lăcătuș-mecanic mut (specialitatea lui era intratul prin efracție) sau un proaspăt imigrant care preferă să mai asculte încă până să vorbească el însuși. Woody Harrelson este în schimb un badass chapeau, iar pe Morgan Freeman și Michael Caine este amuzant să îi vezi încuiați pe dinafară de cei patru la petrecerea unde preț de câteva zile erau staruri.

Da, sfârșitul te dezumflă puțin, dar asta e pentru că un truc explicat își pierde din strălucire. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here