Nord Vest, de Zadie Smith – Trecutul e doar la o strada distanta

0
1310

Nord Vest este o nouă dovadă a capacității ieșite din comun de care dă dovadă Zadie Smith în a surprinde zeitgestul unei societăți în continuă mișcare, totul doar prin intermediul limbajului și a detaliilor semnificative din comportamentul oamenilor. Portretul pictat acum: viața în Londra contemporană pentru ultimii reprezentanți ai generației X.

Romanul este împărțit în cinci părți, fiecare din ele având o tehnică literară diferită. Zadie Smith mărturisea într-un interviu, acordat recent ziarului britanic The Guardian, că nu a vrut neapărat să demonstreze virtuozitate scriitoricească, ci a utilizat stilul literar potrivit pentru fiecare personaj în parte. Povestea unei fiice de imigrant irlandez, Leah Hanwell, deschide cartea și este scrisă printr-un soi de flux de conștiință fire de praf negre și cleioase. oameni într-o barcă, împroșcând cu apă și vâslind în zig zag. Râu roșu? Lac topit din iad. Hamacul se înclină.ce aduce aminte de Virginia Woof sau Joyce. Leah, în jurul a 30 de ani, a crescut în cartierul muncitoresc Caldweel – în Nord Vestul Londrei, rădăcina comună a tuturor personajelor -, dar cu toate astea dă dovadă de multă naivitate și cade pradă unei escrocherii simple. O femeie îi bate la ușă și-i cere bani cu împrumut pentru soțul bolnav în spital. Ea îi oferă pentru că Shar, escroaca, îi spune că au mers la aceeași școală, provin de pe aceleași străzi, Fața pare cunoscută și Leah e la fel de devotată acestei zone de trei kilometri pătrați precum alții îi sunt dedicați țării.

Întregul roman se învârte în jurul acestei apropieri sau depărtări de vechiul cartier al copilăriei, simbol al originii umile. Leah a rămas acolo și ar vrea ca timpul să stea în loc, nu vrea copii, lucrează la un job mediocru pentru stat, unde este singura albă, și este căsătorită cu Michael – un imigrant francez, de origini africane- ce se ocupă cu hairstylingul. În același timp, este invidioasă pe stilul de viață a prietenei ei cele mai bune din copilărie, atunci Keisha Blake acum Natalie Blake. Cea de-a treia parte din roman îi este dedicată și îi urmărește ascensiunea pe scara socială prin intermediul unor mini capitole, 185 la număr. Natalie s-a departat de vechiul cartier cât să nu-l mai vadă atunci când iese din casă şi şi-a schimbat numele o dată cu adresa. Este o workaholică, ce crede că nu ai cum să reușești, dacă nu muncești din greu. Se zbate permanent mai mult decât toți ceilalți din jurul ei și ajunge să aibă o carieră în avocatură, își găsește un soț bogat dintr-o familie bună, are doi copii, dar și o parte mai întunecată sub această fațadă frumos poleită. Își dă întâlniri pentru threesome-uri cu anonimi cunoscuți pe siteurile de profil de pe internet. Asta îi va aduce și căderea.

Cădere pe care o va împărăși unui alt personaj venit din Caldwell, Nathan Bogle. Un fost coleg de școală, de care atât Leah cât și Natalie au fost îndrăgostite, care ajunge să trăiască pe străzi și să se ocupe cu traficul de droguri și furtișaguri mărunte. El va juca un rol important în finalul foarte romanesc rezolvat de Zadie.

A doua parte a romanului este cea în care o recunoaştem cel mai uşor pe Zadie Smith din Dinţi albi, romanul ei de debut scris pe când avea doar 24 de ani  ce i-a adus numeroase premii (Whitbread Book Awardin, Guardian First Book Award, Commonwealth Writers First Book Prize). Această a doua parte este scrisă într-un stil clasic, cu o combinaţie bine dozată de amuzant şi tragic. Scriitoarea britanică spunea despre Felix, a cărei poveste este redată aici, că a fost inspirat de personajul Felicité din povestirea Un Coeur Simple a lui Gustave Flaubert. A vrut să fie un personaj pur şi simplu uşor de plăcut și i-a reuşit. Nu ai cum să nu ţii cu inocentul Felix, ce după o perioadă neagră în care a fost dependent de droguri, se îndrăgosteşte şi vrea să se schimbe. Soarta însă nu este de partea sa, fiind sacrificat relativ repede de Smith.

Zadie nu se sfieşte să facă referinţe la cultura pop (rapperi, Kurt Cobain, filme recente), la internet (Chatroulette), tehnicile ei literare sunt ale modernismului de secol 20, dar muzicalitatea limbajului contemporan animă şi dă relevanţă romanului.

Nord Vest este o carte ambiţioasă, cu rădăcini în vechea tradiţie a romanului social britanic, dar fresh şi extrem de bine scrisă. Vă recomand să călătoriţi prin Londra lui Zadie Smith și să nu vă opriţi doar la acest roman.

 

            

 

Autor: Zadie Smith

Editura: Polirom. Colecția Biblioteca Polirom. Actual

Anul apariției: 2013

Număr pagini: 320

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here