Noi patru, piesa Liei Bugnar, provocatoare de rasete copioase

0
1860

Piesa actritei si dramaturgului Liei Bugnar, Noi patru, este regizata de Dorina Chiriac (Terminus Paradis, Niki si Flo) si jucata de cele doua plus Maria Obretin (care e distribuita acum si in Lear si Ivanov, piesele puse in scena de Andrei Serban la Bulandra) si Ilinca Manolache (joaca si ea in Lear si in piesa lui Peca Stefan, Ziua fututa a lui Nils).

Noi patru este o mostra cinstita de isterie feminina care in cazul de fata e delicioasa. Doua prietene bune se intalnesc pentru a o ajuta pe una din ele (Maria Obretin) sa depaseasca un moment delicat emotional: a aflat ca sotul o inseala si s-a hotarat sa se intalneasca cu femeia care i-a luat mintile consortului (jucat de Dorina Chiriac). Ca sa fie spumoasa pana la capat intr-un stil tele-novelistic asumat ironic, vechea prietena este si ea amanta sotului personajului Mariei Obretin. Sper ca nu v-am pierdut. Dezvaluire dupa dezvaluire, gluma dupa ironie si tot asa, piesa se sustine impecabil cam o ora, dupa care tensiunea incepe sa scada si solutiile regizorale devin repetitive.

Dar pana acolo, Maria Obretin este incredibil de buna. Plange fara oprire in timp ce incearca melodramatic sa faca fata situatei de femeie incornorata, a carei intreaga viata a fost spulberata de confesiunile sotului. Lamentarile ei, spuse pe un ton care se vrea conciliant si rational, nu au cum sa te lase rece. Razi sperand sa nu faci implozie.

Celelalte actrite sunt si ele bune, Lia Bugnar in rolul unei femei-boschetar, Dorina Chiriac prin conventie in rolul unui sot cu chelie, pirpiriu si cu burta si Ilinca Manolache, prietena superficiala a incornoratei.

Interesante in piesa sunt nu doar comicul situatiilor si de limbaj, ci si dialogurile meta-teatrale. Actritele au aparteuri in care comenteaza pentru public jocul celorlalte actrite, faptul ca piesa are buget mic si nu exista o actrita care sa interpreteze rolul chelneritei, ca rolul lor nu are suficiente scene sau ca e ingrat etc.

Ce mi s-a parut un pic fortat doar de dragul rasetelor spectatorilor este alegerea personajului Liei Bugnar, acela de boschetar. Desi jucat foarte bine, alegerea mi s-a parut un pic facila.

Echipa celor patru functioneaza foarte bine, bazandu-se pe un text care isi va pierde din actualitate in timp (dialogul este referential la situatia actuala, inclusiv politica) dar care deocamdata are toate resorturile care sa provoace aplauze sincere la final.

Piesa se joaca la Teatrul Luni de la Green Hours si la cafeneaua teatrala Godot.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here